Mijn Bibliotheek

Laden...

Verhaal ver weg en lokaal

Wekelijks spreken ze af: tweetallen van een statushouder en een Raaltenaar. Zo doet een statushouder waardevolle kennis op over het leven in Nederland.

Daarnaast groeit begrip voor de achtergrond van een vluchteling. Integratie komt zo van twee kanten.

Tijdens de gesprekken werken de koppels samen aan een digitaal verslag van elkaars verhalen, dat ze uiteindelijk gezamenlijk presenteren. Op woensdag 13 juni waren onder andere Murad en Marijke aan de beurt. RTV Oost was aanwezig; het tv-item kan je zien op deze pagina.

Onder de naam ‘Verhaal ver weg en lokaal organiseren de Bibliotheek Salland en Vluchtelingenwerk Raalte telkens een nieuwe ronde ontmoetingen.

‘De gesprekken gaan over allerlei onderwerpen, zoals werk, familie, hobby's en de toekomst", zegt Froukje Weber van Bibliotheek Salland. ‘De statushouder leert over de cultuur, normen en waarden in Nederland en in Raalte. En de Raaltenaar leert over het leven van de vluchteling en zijn of haar gewoonten, ideeën en wensen.

De duo’s maken hun verhalen zichtbaar in een digitaal document: met foto’s, video’s, teksten en plattegronden. Die manier van werken helpt hen om het verhaal vorm te geven.

Wat hebben Murad Wahesh en Marijke Kolvoort elkaar geleerd? Marijke: ‘Murad is een goeie jongen, hij werkt bij de kapper en werkt graag met zijn handen. En hij praat graag en veel met mensen.’ Murad: ‘Hier moet je op tijd zijn. Afspraak is afspraak. Ik ben er nu altijd tien minuten eerder!’

Ben je geïnteresseerd om mee te doen aan Verhaal ver weg en lokaal, of weet je iemand voor wie dat heel leuk en waardevol kan zijn? Neem contact op met de Bibliotheek.