Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Hoe doe je familieonderzoek? Lezing Pauline Broekema

Er gaat een wereld voor je open, zodra je gaat zoeken naar de geschiedenis van je familie. Schrijver Pauline Broekema vertelt over familieonderzoek en geeft tips.

Steeds meer mensen zijn op zoek naar hun familiegeschiedenis. De populariteit van een tv programma als “Verborgen verleden” en een grotere toegankelijkheid van online archieven spelen daarbij een belangrijke rol.

Voormalig NOS journalist en schrijver Pauline Broekema doet veel onderzoek naar families en hun geschiedenis. Daarover vertelt ze deze avond.

Ze geeft praktische tips. Waarschuwt voor valkuilen. En geeft aanstekelijke en ontroerende voorbeelden van bijzondere ontdekkingen. Ook zal ze stilstaan bij de manier waarop je ooggetuigen interviewt. Hoe bijvoorbeeld foto’s een handig hulpmiddel kunnen zijn om een geheugen op te frissen.

“Er ging een wereld voor me open”

Pauline zal putten uit eigen ervaringen. “Archief en familieonderzoek heeft nog steeds de naam stoffig te zijn. Ik zal het tegendeel laten zien. Dat het vaak verrijkend is. Dat het inzicht geeft in jezelf en dat je er anderen mee kunt helpen. Zo spoorde ik enkele jaren geleden een achternichtje op voor iemand die tijdens de bezetting bijna haar hele familie verloor."

Voor haar boek Het Boschhuis was Paulines eigen familie onderwerp van uitvoerige research. “Er ging regelmatig een wereld voor me open. Dat is wat familieonderzoek je kan brengen. En, niet onbelangrijk, iedereen kan het.”

Na afloop van haar lezing is er ruim de gelegenheid vragen te stellen.

Inschrijven kan via de oranje knop hieronder of aan de balie van de Bibliotheek.

Deze lezing is mogelijk gemaakt door De Schrijverscentrale en het Letterenfonds, in het kader van Schrijver: kies je eigen podium.

Datum donderdag 30 september 2021
Tijd 20.00 tot 21.30 uur
Capaciteit 44
Beschikbaar 18