Boek van de Week

Elke week een vers boek uit de Bibliotheek

Boek van de Week

Middernachtbibliotheek – Matt Haig  

Middernachtbibliotheek – Matt Haig  

Nora Seed is in haar tienerjaren een succesvol zwemster. Als ze nog een tandje bijzet kan ze de Olympische Spelen halen. Tenminste dat denkt haar vader die ook haar coach is. Maar Nora heeft er genoeg van. Altijd maar in het zwembad liggen, altijd maar trainen. Ze bespreekt het met Mevrouw Elm, de bibliothecaris op haar middelbare school. Al schakend met deze dame komt ze tot de conclusie dat ze er goed aan gedaan heeft te stoppen.

Pillen

Negentien jaar later is Nora op het dieptepunt van haar leven beland. Geen baan, geen relatie, geen vrienden, ouders overleden en met haar broer heeft ze ook al geen contact meer. Als dan haar kat ook nog doodgaat is, overreden door een auto, neemt ze spontaan het besluit een einde aan haar leven te maken. Ze slikt alle pillen die ze in huis heeft met de nodige drank weg en gaat op bed liggen wachten op wat er komen gaat. Maar Nora gaat niet dood, nee, ze belandt in het ‘tussen’.  Daar is Mevrouw Elm weer in een oneindig grote bibliotheek gevuld met boeken met daarin Nora’s levens. Levens in een parallel universum, levens die ze met hulp van Mevrouw Elm uitzoekt en gaat beleven.

Beroemd

Zo is ze beroemd geworden als zangeres in de band van haar broer. De wereld ligt aan haar voeten, de fans zijn uitzinnig, ze heeft net haar relatie met de populairste filmster van dat moment verbroken, ze is beroemd! Of ze heeft haar vriendje Dan gevolgd en is met hem een pub begonnen. Maar of dat allemaal zo leuk was? Zwemkampioen, olympische medailles, een strak afgetraind lichaam, zo geeft ze peptalks in het bedrijfsleven. Een pooltocht met een onderzoeksteam, veel kou en enge ijsberen. Het ene na het andere sensationele leven trekt aan haar voorbij, toch is het dat niet wat ze zoekt. Maar wat dan wel? Zal ze eeuwig doorgaan met de levens? Wil ze nog steeds dood? Of zit haar tijd erop en moet ze een keuze maken, blijven of gaan?

Schitterend

‘Middernachtbibliotheek’ is een hartverwarmend boek. Haig neemt je op briljante wijze mee in de levens van Nora. Het zet je aan het denken over je eigen gemiste kansen of over de levens die je misschien wel gewenst maar nooit gehad hebt. Schitterend boek om in één adem uit te lezen.