Boek van de Week

Elke week een vers boek uit de Bibliotheek

Boek van de Week

Voordat ze verdween – Lisa Gardner    

Voordat ze verdween – Lisa Gardner    

Frankie Elkin heeft een vreemde hobby. Op internet zoekt ze naar cold cases rond verdwenen, meestal jonge, vrouwen. Zaken waarvan ze denkt dat de politie het al snel opgegeven heeft. Omdat de vermiste persoon African-American, Hispanic of Native-American is. Ze weet dat de politie het in die gevallen niet zo’n grote urgentie geeft. Frankie is nu naar Boston gekomen om de zaak van Angelique Badeau nieuw leven in te blazen. Angelique woont in een achterbuurt met veel Haïtiaanse bewoners. Ze is bij een tante in huis, samen met haar jongere broertje Emmanuel. De tante is alles voor haar, vader en moeder tegelijk. Maar toch is ze verdwenen, maanden geleden al. Ze was een briljante leerling, ging in de zomer naar een summerschool in het lokale buurthuis.

Briljant

Het is Frankie snel duidelijk: daar moet iets gebeurd zijn. Om een goede indruk van de wijk te krijgen en om wat geld te verdienen klopt Frankie bij een plaatselijke bar aan. Tegen kost en inwoning wil ze daar wel een aantal dagen per week werken. Hoe moeilijk dat voor haar ook is. Als afgekickte alcoholiste valt het niet mee van de drank weg te blijven. Ze bezoekt daarom alle meetings van de AA, krijgt er een buddy die de wijk op zijn duimpje kent. Twee vliegen in één klap.

Code

Ook met de politie gaat ze een samenwerking aan. Aanvankelijk met de nodige tegenzin en het vooroordeel dat de rechercheur en de agent die de familie bijstonden hun werk niet goed gedaan hebben. Ook hier vergist ze zich. Hoewel het onderzoek stilligt, zijn die twee het echt niet vergeten. Frankie krijgt ze al snel weer enthousiast aan het werk, zeker als Angelique zich laat zien (en weer net zo snel verdwijnt). Het is Emmanuel die een code kraakt waardoor het onderzoek in een stroomversnelling raakt. Zijn ze op tijd om Angelique te vinden? Of gaat het net als bij de vorige zaken? Dat Frankie te laat is om het slachtoffer te redden.

Lisa Gardner heeft met ‘Voordat ze verdween’ een puike thriller afgeleverd. Niet één met al te veel geweld, alhoewel het een enkele keer wel gewelddadig is. Al puzzelend en deducerend komt ze bij de werkelijke dader, de persoon die Angelique naar het leven staat.