Boek van de Week

Elke week een vers boek uit de Bibliotheek

Boek van de Week

Ochtendmens - Katherine Heiny    

Ochtendmens - Katherine Heiny    

Jane is in 2002 verhuisd naar Boyne City in het noorden van Michigan. Ze heeft gesolliciteerd op een baan als onderwijzeres. Ze is nog maar een maand in het stadje of ze heeft zichzelf buitengesloten. Uitgerekend op de dag dat ze een slaapfeestje met de klas had. In pyjama staat ze voor een dichte deur. Een reservesleutel is er niet en ze heeft er ook niet één bij de buren achtergelaten. Het is te gênant voor woorden.

Veroveringen

Gelukkig is er een meubelmaker die het slotenwerk erbij doet: Duncan. Hij bekijkt het geval eens, loopt eens om het huis en komt via de badkamer binnen. Er is gelijk een klik tussen die twee. Zozeer zelfs dat Duncan meteen het hele weekend blijft. Ze worden een stel. Hij vertelt over zijn ex die twee straten verderop woont, over zijn veroveringen, Jane is danig onder de indruk. Maar al die veroveringen, het steekt toch wel. Elke keer als ze een vrouw in de juiste leeftijdscategorie tegenkomt denkt ze, heeft hij het ook met haar gedaan? Ze zet hem uiteindelijk aan de dijk.

Scheurtjes

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ze valt weer voor hem en hun levens raken steeds meer verweven. Zo is er Jimmy die in Duncans meubelatelier werkt. Jimmy is een beetje simpel maar o zo lief en aardig. Jane en Duncan ontfermen zich over hem. Ook Aggie, Duncans ex, en haar man Gaby spelen een steeds grotere rol. Jane’s collega Freida een muziekdocente die graag mandoline speelt doet haar intrede. Zo wordt de kring van mensen om hen heen steeds groter. Maar houden ze het met elkaar vol? Is Duncans liefde voor Jane onvoorwaardelijk? Of komen er toch scheurtjes en barstjes in hun relatie. 

Alledaagsheid

‘Ochtendmens’ is Heiny’s tweede in het Nederlands vertaalde roman. Ze vertelt met veel liefde en humor het verhaal van Jane en Duncan. Haar rake typeringen van de personages (ze weet Jane’s leerlingen bijvoorbeeld meesterlijk neer te zetten) en de situaties waar ze in belanden roepen een lach en een traan op. Door het springen door de tijd, er wordt steeds twee of drie jaar overgeslagen, zien we hoe ze het leven het hoofd bieden. Heiny’s stijl doet wel denken aan Anne Tyler. Net als zij weet Heiny van de gewoonste alledaagsheid een schitterende roman te maken.