Direct naar de inhoud

Weet ik veel: belevenissen van een pleegmoeder’ van Mirjam Oldenhave

Omslag van boek Weet ik veel - Mirjam Oldehave

In juli en augustus is Vakantiebieb.nl geopend. Dit is een website van de Nederlandse Bibliotheken waar iedereen gratis een aantal e-books kan lenen, je hoeft dus geen lid te zijn van de bibliotheek. Wel even aanmelden en misschien ook handig, alvast in Nederland op je tablet of telefoon plaatsen en al wat boeken uitzoeken. In een afgelegen vakantieoord wil dat wel eens tegenvallen.

Een van de titels in de Vakantiebieb is Weet ik veel van Mirjam Oldenhave. Oldenhave is vooral bekend van haar kinderboeken, de serie Mees Kees is onder andere van haar. Maar ze waagt zich ook graag aan het volwassengenre en met veel succes.

Esi

Als pleegmoeder van kinderen in crisessituaties krijgt ze op een dag Esi in huis. Esi heeft een Ghanese achtergrond en is door een ander pleeggezin ‘teruggestuurd’ naar Jeugdzorg. Esi heeft een sterke eigen mening over alles en dat is voor een ongeveer negenjarige die al heel veel zelf heeft moeten oplossen niet zo verwonderlijk.  Maar lastig is het wel, voor pleegouder Mirjam en haar partner Job. Maar vooral ook voor Esi zelf.

Bed & breakfast

“Ze gedraagt zich als een betalende gast in een bed & breakfast”, is al snel de conclusie die Mirjam trekt. Daar moet verandering in komen en Ollie de hond is de trigger die Mirjam gebruikt om echt contact met Esi te krijgen. Langzaam maar zeker begint Esi iets te ontdooien en plezier in haar verblijf bij Mirjam en Job te krijgen. Tot ze na twee maanden als een blad aan een boom omdraait en alleen nog maar halsstarrig en nukkig haar eigen dingen wil doen.

Veilige plek

Weet ik veel is een zowel humoristisch als vertederend boek. Ondanks al haar nukkigheid weet Esi met haar rake en grappige opmerkingen al snel het hart van de lezer te veroveren. En petje af voor Mirjam en Job: met veel geduld, humor, duidelijke grenzen, zelfreflectie en eindeloos veel genegenheid weten ze Esi op te vangen en haar precies te geven wat ze nodig heeft: een veilige plek. 

Het  boek Weet ik veel is beschikbaar in de Vakantiebieb-app. Deze app is te downloaden in de Appstore (iPhone/iPad) en in Google Play (voor Android-telefoons). De links om daar te komen vind je op www.vakantiebieb.nl.

Deze recensie komt van Boek van de Week boekvandeweek.blogspot.com, de boekrecensiesite van Barbra Arrindell.