Vrijwilligers IDO

Gezocht: Vrijwilligers Informatiepunt Digitale Overheid

Ben jij een goede luisteraar en vind je het leuk om mensen op weg te helpen? De Bibliotheek Salland zoekt in Ommen vrijwilligers voor het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO).

Het IDO

Dit voorjaar opent in Ommen het eerste IDO van de Bibliotheek Salland. Hier kunnen mensen terecht met al hun vragen over digitale, online diensten van overheden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het aanvragen van zorgtoeslag, werk zoeken, een woning zoeken, een rijbewijs verlengen, de mededelingen in de Berichtenbox van de overheid lezen, of een afspraak maken bij de gemeente.

Klik hier voor een verhelderend filmpje over het IDO.

De overheid wil dat burgers steeds meer zaken digitaal regelen. Er is in Nederland een grote groep mensen die dat lastig vinden. Zij hebben nog onvoldoende vaardigheden om zelfstandig de digitale overheidsdiensten te gebruiken. Rijksoverheid, gemeente, Belastingdienst, provincie, UWV, CJIB, CBR, DUO, Sociale Verzekeringsbank: als inwoner heb je te maken met tal van instellingen met elk hun eigen webservice.

De Bibliotheek

In de Bibliotheek kan iedereen terecht voor informatie en kennis. Daarbij ontwikkelt de Bibliotheek zich met de maatschappij mee. Naast boekenuitleen doet de Bibliotheek van alles om mensen te ondersteunen die moeite hebben mee te komen in de veranderende samenleving. Denk hierbij aan cursussen digitale vaardigheden en de taalondersteuning van het Taalpunt.

Vrijwilligersvacature: Helpen bij digitale inclusie

Vorig jaar heeft de Bibliotheek vanuit de landelijke overheid de opdracht gekregen om een rol te spelen in de aanpak van digitale inclusie. Daarvoor richten alle Bibliotheken in Nederland de komende twee jaar een IDO in.

In Ommen zijn wij op zoek naar vrijwilligers die mensen willen helpen bij al hun vragen over de digitale diensten van overheden. We gaan starten met 2 inloopspreekuren van ongeveer 2 uur per week, waarvan jij er ongeveer 1 per 2 weken beschikbaar moet zijn. Met vakantieperiodes kan rekening gehouden worden.

Belangrijke vaardigheden die je voor deze functie moet hebben zijn:

• Goed kunnen luisteren
  • Doorvragen en de vraag verhelderen
  • Communicatief
  • Assertief zijn en grenzen kunnen bewaken
  • Snel informatie kunnen vinden op internet

Om deze belangrijke functie te kunnen uitoefenen krijg je een uitgebreide training. Deze zal bestaan uit een e-learning (4 uur) die je op je eigen tempo kan doen en een vaardigheidstraining die je samen met je collega-vrijwilligers en medewerkers van de Bibliotheek Salland gaat volgen tijdens een ochtendvullend programma.

Heb je interesse of wil je graag meer weten? Stuur dan een e-mail naar of bel 0572 363637.