BoekStart nieuwsbrief januari 2021

In deze nieuwsbrief:

Nationale Voorleesdagen 2021

Speciaal voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters zijn er de Nationale Voorleesdagen. Deze dagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen te stimuleren! De Nationale Voorleesdagen starten op 20 januari en duren tot en 30 januari. Elk jaar wordt er een Prentenboek van het Jaar gekozen. Ditmaal is gekozen voor Coco kan het!, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen.

Juist in deze coronatijd waarin we met gezinnen veel thuis zijn, is het fijn om kinderen regelmatig voor te lezen. Of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest of overdag samen een prentenboek bekijkt. Voorlezen heeft een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip van kinderen. Lees Coco kan het! voor in de klas, op het kinderdagverblijf of thuis en je zult merken dat je samen spontaan een lach op je gezicht krijgt.

De illustraties laten veel emoties zien, zoals moed en twijfelen of je wel iets kunt. Elke bladzijde kent grappige details en is om voor te lezen aan peuters en kleuters op zijn of haar eigen niveau. Voor onze voorleestips hebben we een inspirerende video gemaakt.

Hartelijke groet,

Willy Hazelhorst en Hetty Odenthal, BoekStartcoaches Bibliotheek Salland.

Uitbeelden in plaats van voorlezen

Jonge kinderen kunnen zelf nog niet lezen. Maar ze herkennen de plaatjes in het boek vaak heel goed. Kleine kinderen begrijpen veel meer dan ze kunnen zeggen. Een kindje communiceert met geluiden, gezichtsuitdrukkingen en gebaren, al voordat hij/zij kan praten.

Maak het boek interactief met gebaren en attributen! Hiermee maak je het voorlezen een stuk visuele en spannender. Beeld het boekje uit met knuffels, handpoppen en speelgoed. Zo doe je ook langer met een voorleesboekje, dat vaak maar enkele pagina's telt. Betrek het kind bij het uitbeelden en stimuleer hem/haar zelf aan de slag te gaan met de attributen en de gebaren. Sommige kinderen pikken dit snel op en spelen het verhaal zelfstandig na.

Onze digitale boekentips voor peuters en kleuters

Welke boeken kan je aan peuters of kleuters in de kinderopvang of op school voorlezen of ouders als tips meegeven? Via de linken vind je meer informatie over de digitale boeken op de website van Bibliotheek Salland.

Wat heb je nodig: voorleesboek, vingerpoppetje van Coco of een andere vogelknuffel. Je kunt op YouTube allerlei vogelgeluiden vinden, waarnaar je samen met je kind kunt luisteren. Ook kun je voorwerpen uit het bos zoeken en bij het verhaal betrekken, zoals blaadjes, takjes en eikeltjes.

Coco kan het!

cover van boek Coco kan het - Loes Riphagen
Vogeltje Coco durft niet te vliegen. Haar moeder probeert haar over te halen, en het lijkt Coco ook best fijn, maar toch durft ze niet. Gelukkig helpt mama vogel. Dit prentenboek is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en is te reserveren via de Bibliotheek Salland. De auteur Loes Riphagen leest hier een stukje voor. Bij het prentenboek hoort een liedje gezongen door Gerson Main. Laat je kind als een vogel bewegen op dit liedje.

Reserveer Coco kan het! in de catalogus van de bieb

Op de website van Loes Riphagen vind je een knutselpagina.

Mijn handen dansen, Mijn mondje is een rondje

mijnhandenDit interactieve prentenboek geschreven door Riet Wille staat ook in de Prentenboeken Top 10. In dit vierkante hardkartonnen prentenboek met vrolijke, zacht gekleurde tekeningen en tekst op rijm, worden kinderen uitgenodigd zelf mee te doen met het verhaal. Kun je ook met je vuist trommelen? En hoe maak je van je mondje een rondje? Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 1,5 jaar en is te reserveren via de Bibliotheek Salland. Voor meer informatie over dit prentenboek, klik hier. Het liedje Dit zijn mijn wangetjes sluit mooi aan bij het verhaaltje.

Bekijk Mijn handen dansen in de catalogus van de bieb

Mijn tuin

mijn tuinDit babyboekje werd tot BoekStart Babyboekje van het jaar 2020 gekozen. Dit boekje van Marion Billet heeft frisse gekleurde illustraties van vijf dieren uit bos en tuin, waaronder het roodborstje, de egel en de bosmuis. Elk dier heeft een voelelement en een geluidsknop met levensechte geluiden. Het is geschikt voor kinderen vanaf ca. 1 jaar. Meer informatie is te vinden op de website van BoekStart. Dit boek is besteld en kan binnenkort bij ons geleend worden.

Bekijk Mijn tuin in de catalogus van de bieb