Direct naar de inhoud

Service

E-Books

E-books maken onderdeel uit van je bibliotheekabonnement. Dat betekent dat je niet extra hoeft te betalen om deze boeken te kunnen lezen. De e-books horen bij het standaardabonnement en zijn gratis voor iedereen met een bibliotheekpas.

Hoe kan ik als bibliotheeklid e-books lenen?ebook lezen in bios

Lenen van E-books kan na het aanmaken van een account.
e-books lezen

Je kunt maximaal 10 e-books per keer lenen voor een periode van drie weken. Na deze drie weken verdwijnen de boeken automatisch van je boekenplank.

Veelgestelde vragen

Mocht je er toch niet uitkomen of tegen een technisch probleem aanlopen, dan kun je uiteraard altijd bij ons terecht. We helpen je graag om ook het digitale aanbod van de bibliotheek maximaal te benutten.

meisje leest

Leesdossiersstella_braamLiterair Dossier Stella Braam Stella Braam (Haarlem, 1962) is een Nederlands journaliste. Braam werd geboren als dochter van een kinderpsycholoog. Haar opa van moederskant was arbeider in een steenfabriek en richtte een vakbond op. Na de scheiding van haar ouders groeide ze op in Someren. Nadat ze Neil Armstrong op de maan had zien landen, wilde ze ruimtevaarder worden, maar na een reis door Zuid-Amerika kwam ze begin jaren negentig in de journalistiek terecht; met Gülnaz Aslan, bekend van het Radio 3-programma Radio Thuisland, richt ze een eigen persbureau, Yol-Producties, op.

Braam werkte anderhalf jaar undercover als schoonmaakster, keukenhulp, inpakster en kamermeisje en publiceerde over haar ervaringen het boek De blinde vlek van Nederland (1994), over de positie van laaggeschoolden zonder een CAO. Hier werkte ze voor het eerst samen met collega-journalist Mehmet Ülger, die voor dit boek onder meer als zogenoemde illegaal in een naaiatelier werkte. Na het verschijnen van haar boek nodigden zowel minister Melkert als Wijers haar uit voor een gesprek.

In 1996 kreeg ze de Rooie Reus-Prijs, samen met Chris De Stoop.

Nadat Braam en Ülger in 1997 door de Grijze Wolven met de dood waren bedreigd kocht de Nederlandse Vereniging van Journalisten kogelvrije vesten voor hen.

In 2000 liep ze een tijd met een aantal daklozen mee, die verbleven op de luchthaven Schiphol, daar naartoe uitgeweken vanwege het restrictieve beleid van de gemeente Amsterdam. Daar gebruikte ze bij wijze van experiment de drug crack en raakte korte tijd verslaafd.

In 2005 schreef Braam een boek over haar relatie met haar vader René van Neer die aan de ziekte van Alzheimer leed en in 2007 overleed. In 2008 schreef zij een soortgelijk boek over haar moeder, die na een herseninfarct probeert een opname in een verpleegtehuis koste wat kost te voorkomen.

In 2010 verscheen 'Uitweg, een waardig levenseinde in eigen hand', dat zij samen met ouderenpsychiater Boudewijn Chabot schreef.

Stella heette oorspronkelijk Stella van Neer, maar nam de familienaam van haar moeder aan omdat die als enige haar verzorgde. Zij is een kleindochter van Hendrik Braam, de oprichter van een vakbond voor steenfabrieksarbeiders.

Bibliografie

1994 De blinde vlek van Nederland : reportages over de onderkant van de arbeidsmarkt

1997 Grijze Wolven : een zoektocht naar Turks extreem-rechts

2003 Tussen gekken & gajes : avonturen in de undercoverjournalistiek

2005 Ik heb Alzheimer : het verhaal van mijn vader

2008 Ik blijf thuis! het verhaal van mijn moeder

2010 Uitweg, een waardig levenseinde in eigen hand

(bron:  wikipedia)
pauliencornelissekleinLiterair dossier Paulien Cornelisse
(Amsterdam, 1976)
Van 1988 tot 1994 bezocht ze het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam, vervolgens studeerde ze in 1994-1995 op de Brandeis-universiteit in Waltham bij Boston. Daarna studeerde ze van 1995 tot 2000 Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en in 1998-1999 aan de Hiroshima Universiteit te Hiroshima.

Van 1999 tot 2003 vormde ze samen met Irene van der Aart het cabaretduo Rots en van 2001 tot 2004 zat ze bij Comedytrain (stand-up comedy).

In 2007 stond ze in de finale van het Leids Cabaret Festival. Uit het juryrapport: ‘De jury heeft met open bek van verbazing en van het lachen naar dit fenomeen zitten kijken.'

In het seizoen 2008-2009 ging Paulien Cornelisse met haar eerste avondvullend cabaretprogramma de theaters in. De titel is ‘Dagbraken'. De pers was erg enthousiast.

In de zomers van 2007 en 2008 bedacht, produceerde en speelde ze samen met Chris Bajema de voorstellingen ‘View-o-rama‘ en ‘De terugkeer van View-o-rama‘. De voorstellingen stonden geprogrammeerd op festivals als Oerol, Over het IJ, de Parade, de Gentse Feesten, Boulevard en Noorderzon.

Paulien heeft wekelijks een taalrubriek in NRC.next, maandelijks een column in NRC M (het maandblad van NRC Handelsblad), maandelijks een column in Mind Magazine, en eens per twee weken leest ze een column voor op de Wereldomroep.
Verder schrijft ze uiteenlopende artikelen voor kranten en tijdschriften.
Samen met Aaf Brandt Corstius had ze in NRC Handelsblad een maandelijkse restaurantrubriek.

In april 2009 kwam het eerste boek van Paulien Cornelisse uit, bij Uitgeverij Contact. Het heet: ‘Taal is zeg maar echt mijn ding‘. Binnen een maand stond het boek op de bestsellerlijst op nummer 1, en kwam er een zevende druk.


foto_judithLiterair dossier Judith Koelemeijer
Judith Koelemeijer (1967) schreef als kind al graag verhalen. Maar het verlangen om journalist en schrijver te worden bleef lang vaag en romantisch. Na de middelbare school werkte ze een paar jaar in cafés en maakte ze verre reizen. Uiteindelijk schreef ze zich alsnog in voor de studies Nederlands en Culturele Studies. Na een stage bij De Groene Amsterdammer wist ze zeker dat ze de journalistiek in wilde.

In 1994 kon ze, na een stoomcursus aan de Postdoctorale Opleiding Journalistiek, aan de slag bij de Volkskrant, waar ze al snel haar voorliefde ontdekte voor verhalen over ‘gewone’ mensen en hun bijzondere geschiedenis. Ze werkte met veel plezier op de redacties ‘Kunst’ en ‘de Voorkant’, maar na zes jaar begon de grote verscheidenheid aan onderwerpen haar tegen te staan en zocht ze naar verdieping in haar werk. Daar kwam bij dat ze al een tijd in de avonduren werkte aan haar familiegeschiedenis Het zwijgen van Maria Zachea. In 2000 nam ze ontslag bij de Volkskrant om zich volledig aan het schrijven van haar boek te kunnen wijden.

Het zwijgen van Maria Zachea werd na verschijnen in 2001 alom geprezen om de literaire kwaliteit. Judith Koelemeijer liet zien dat ook waargebeurde verhalen zich goed lenen voor de romanvorm. Het boek won de NS Publieksprijs, het Gouden Ezelsoor voor het beste verkochte literaire debuut en de Zaanse Cultuurprijs. Er werden meer dan 250 duizend exemplaren van de familiegeschiedenis verkocht. In Anna Boom, haar tweede boek, dat verscheen in 2008 en eveneens uitgroeide tot een bestseller, verkent zij opnieuw de grenzen van de literaire non-fictie. Anna Boom verscheen in augustus 2009 in Duitsland onder de titel Das Leben der Anna Boom - die Geschichte einer mutigen Frau.

Judith Koelemeijer geeft ook les in het genre van de literaire non-fictie. In oktober 2009 is zij in samenwerking met de succesvolle auteurs Jan Brokken en Frank Westerman een eigen opleiding gestart in Amsterdam (zie de nieuwsrubriek).  website Judith Koelemeijer

Literair dossier Bibliotheek Deventer

overeem
Literair dossier Vincent Overeem
(Rheden, 1974)
Vincent Overeem publiceerde korte verhalen in De Gids en Tirade en is regelmatig te gast bij het VPRO-radioprogramma De Avonden. Eind 2005 debuteerde hij met de verhalenbundel Novembermeisjes, die zeer lovend werd ontvangen en werd genomineerd voor de Literatuurprijs Gerard Walschap. In 2008 verscheen zijn romandebuut Misfit, het verhaal van een eerste liefde tijdens een snikhete zomer, maar vooral een aangrijpend verhaal over een vriendschap tussen twee broers, waarvan de jongste de misfit is. Op laconieke wijze en zonder grote kunstgreven wordt een zeer ingrijpend verhaal verteld.

Misfit is een van de vier boeken die in 2009 is uitgekozen door de megaleeskring van de Stichting Literatuurclubs Drenthe om gezamenlijk te lezen en te bespreken.

De pers over Misfit

‘Ongelooflijk mooi geschreven.'- Pietr Steinz in de Tros Nieuwsshow

‘Met die stijlmiddelen en een hechte compositie neemt Overeem je steeds steviger in de houdgreep, tot je Misfit amper nog los kunt laten. In zijn eerste roman maakt Vincent Overeem de belofte van zijn verhalendebuut Novembermeisjes waar.' - NRC Handelsblad

‘Eén ding is zeker, Vincent Overeem is geen eendagsvlieg. Je hoeft maar een paar zinnen van zijn eerste roman Misfit te lezen om te begrijpen dat hier een schrijver aan het worod is van het slag dat je in Angelsaksische landen wel aantreft: hij vertelt goed, houdt het tempo hoog en schrikt niet terug voor spreektaal. (...) Want schrijven kan hij.' - Trouwmaaike-schuttenLiterair dossier Maaike Schutten
Maaike (1976) observeert mensen, modes en sociale mores. Ze groeide op in Raalte, waar ze accordeon leerde spelen en een kunstzwemdiploma haalde. In Nijmegen studeerde ze daarna bedrijfscommunicatie. Tussendoor zat ze een jaar in Wolverhampton, het Sliedrecht van Engeland, waar ze languages en business studeerde, pints tapte en securitymedewerker was bij de Wolverhampton Wanderers.

 

In Amsterdam maakte ze het opblazen en uiteenspatten van de internetbubbel mee en ontwikkelde ze een allergie voor gebakken lucht. Sinds 2004 werkt ze als freelance copywriter en conceptontwikkelaar voor verschillende reclamebureaus.

Haar debuut 15 minuten, een roman over roemhysterie gesitueerd in de reclamewereld, verscheen in 2007 bij Uitgeverij 521 en werd goed ontvangen ('Grappig' - De Groene Amsterdammer, 'Net zo snel als de jongens uit het wereldje' - Cosmopolitan, 'Een satirische schop tegen de celebcultuur' - ELLE, 'Prikkelend als champagne' - De Stentor). Ook leverde ze bijdragen aan de bundels 'Een koffer vol verhalen' en 'Fasten your seat belt'.

April 2010 komt haar tweede roman uit bij Sijthoff: Bakfietsblues. Een geestig verhaal over het krampachtige verzet van een dertiger tegen volwassenheid, in een setting van vinexzand, hijgerige talkshows, clubs die zo cool zijn dat ze geen naam hebben en schoolpleinvetes. 

Naast romans schrijft Maaike columns, reportages en opiniestukken voor bladen als SiS, Vara TV Magazine, Drift en Adformatie. Haar specialismes zijn lifestyle, trends, media, modes en sociale mores - en vooral het relativeren daarvan.

(bron: maaike schutten.com)
pauline-slot
Literair dossier Pauline Slot
Pauline Slot wordt op 2 oktober 1960 geboren in Den Haag, maar groeit op in Zoetermeer. De opvoeding van haar en haar jongere zus is 'rustig en beschermd': 'Het was een gezin waarin je niet werd gestimuleerd om je grenzen te verleggen. Pauline vindt dat ze als kind erg braaf was. Ze las veel, onder andere sprookjes en de stripboeken over Billy en Bessie Turf.
Na de middelbare school wil ze in eerste instantie Egyptologie studeren, om hiërogliefen te kunnen lezen. Maar haar vader weet haar hiervan te weerhouden, hij denkt dat ze met deze studie geen goede baan zal kunnen vinden. Uiteindelijk kiest ze ervoor om Nederlands te gaan studeren aan de Universiteit van Leiden, hoewel ze eigenlijk niet weet waarom: het had net zo goed kunstgeschiedenis of psychologie kunnen zijn. Ook het student-assistentschap is niet een bewuste keuze: ze doet dat omdat het haar gevraagd is. In 1988 studeert ze af in de richting taalbeheersing en krijgt ze, weer op initiatief van iemand anders, een baan bij de universiteit van Amsterdam, waar ze begint aan haar proefschrift over het gebruik van retorische vragen in argumentatie. In 1993 promoveert ze. Daarna besluit ze om een lange reis te maken, op de fiets. In vijftien maanden fietst ze samen met haar vriendin 10.000 kilometer door Australië, Nieuw-Zeeland, de Stille Zuidzee en Canada. Deze reis vormt de inspiratiebron voor haar debuutroman Zuiderkruis (1999). Ze zet dan ook een eigen bedrijf op in het verzorgen van schrijftrainingen en projectbegeleiding. In 1995 verschijnt er een populaire bewerking van haar proefschrift onder de titel Vroeg ik jou wat? .
Door haar fietsreis en vooral door het schrijven van Zuiderkruis heeft ze haar 'grenzen' proberen te verleggen: Ze beseft dat het leven een stuk prettiger is geworden vanaf het moment dat ze bewust keuzes heeft gemaakt. In plaats van teleurgesteld te worden als de wereld zich niet aan haar wensen aanpast, heeft ze het heft meer in eigen handen genomen. Het schrijven blijkt haar goed te bevallen. Ze heeft er ook succes mee, zodat ze ermee door kan blijven gaan.

Bibliografie
1995 Vroeg ik jou wat?: retorische vragen in alledaags taalgebruik (bewerking proefschrift). Contact.
1999 Zuiderkruis (roman). De Arbeiderspers.
2000 Tand om tand (novelle). Nautilus. Verschenen als nieuwjaarsgeschenk voor klanten van boekhandel Kooyker-Ginsberg, Leiden.
2000 Blauwbaard (roman). De Arbeiderspers.
2001 Tegenpool (roman). De Arbeiderspers.
2002 Memoires van een roman (novelle, nieuwjaarsgeschenk). De Arbeiderspers.
2003 Een korte affaire (verhalen). Aristos. Uitgegeven als Rotterdams Leescadeau 2003. Bevat onder andere het verhaal 'Memoires van een roman'.
2007 De inwendige (roman). De Arbeiderspers.
2010 En het vergeten zo lang (roman). De Arbeiderspers.

(bron: NBD Biblion, uitrekselbank)

olaf_stomp
Literair dossier Olaf Stomp

Olaf Stomp (1963) is geboren op Curaçao, als zoon van een Antilliaanse vader en een Nederlandse moeder en groeide op in Groningen waar hij ook studeerde.
Stomp is momenteel (freelance) tekstschrijver en is hoofdredacteur van het tijdschrift SoziO, een vakblad voor sociale en pedagogische beroepen dat door SWP wordt uitgegeven. Van 2002 tot 2005 schreef hij onder de naam Stomp satirische columns in het weekblad Contrast, tijdschrift over de multiculturele samenleving. In 2004 en 2005 zijn de door hem geschreven theaterstukken (eenakters) Hangblanken en Kaasfondue en de Angst voor Blauw opgevoerd tijdens het festival Hollandse Nieuwe (HN) in Amsterdam. HN is het jaarlijks terugkerende festival voor beginnende toneelschrijvers en wordt georganiseerd door theater Cosmic, tegenwoordig MC. In 2008 verscheen Is dit workshop nummer 5? Survivalgids voor de congresganger.

Over Kropswolde:
Het begint allemaal met een ogenschijnlijk beleefd burenbezoek. Jiyan en Mahdi zijn nieuwkomers in Nederland. Na een jarenlang verblijf in een asielzoekerscentrum hebben ze hun vluchtelingenstatus verkregen en zijn neergestreken in een nieuwbouwwijk. De ongelukkig getrouwde Ada en Ben nodigen het stel uit voor een kaasfondue. De levens van beide stellen blijken zich eerder, op een dramatisch moment, te hebben gekruist.

‘Het verdriet zit achter hun ogen. Dat ziet ieder mens met een beetje gevoel in zijn ziel. Maar dat zie jij natuurlijk weer helemaal niet. En wat wil jij daar nu eigenlijk mee zeggen? Dat je ze niet zo... asielzoekerig vindt?'

Kropswolde is gebaseerd op het theaterstuk Kaasfondue en de angst voor blauw van dezelfde schrijver. Daarover schreef De Volkskrant: ‘Stomp schrijft soepele en geestige dialogen', ‘Stomp is beslist een belofte'.

bekijk het filmpje waarin schrijver Thomas Verbogt "Kropswolde" becommentarieert.

Recensie NBD Biblion

Bibliografie
2008 Is dit workshop nummer 5?
2009 Kropswolde

(bron: uitgeverij SWP)

{slide=Anton Valens}
anton-valens
Literair dossier Anton Valens

Anton Valens werd geboren in 1964. Hij volgde de opleiding schilderen aan de Rietveld Academie en aan de Rijksacademie. Hij combineerde zijn studie met werken in de Thuiszorg in Amsterdam. In 2004 verscheen zijn debuut, de verhalenbundel Meester in de hygiëne, waarmee hij zowel de Marten Toonder / Geertjan Lubberhuizen-prijs voor Literaire Prozadebuten 2005 als de Lucy B. & C.W. van der Hoogt-prijs 2006 won. Sinds september 2005 is hij als docent verbonden aan de opleiding Schrijven van de Rietveld Academie.

Bibliografie
2004 Meester in de hygiëne
2004 Alles behalve tijd
2008 Dweiloorlog
2008 Ik wilde naar de rand van Beijing
2010 Vis

 

Links

 

erfgoed-overijssel-logo

Inloggen met naam: bibliotheeknl
en wachtwoord: klaverblad

   
dorpsdichter hoftheater_logo-groot gemeente_raalte
virtueelmuseumraalte kulturhus

logofilmhuis

Leeskringen

Samen lezen in een leeskring. Lezen doe je alleen, maar het is ook inspirerend om met anderen over boeken te praten. Speciaal voor leeskringen hebben wij een aantal praktische zaken op een rijtje gezet.

Hoe vind ik een leeskring?

Informeer bij de bibliotheek of zij weten welke leeskringen er zijn en of ze plaats hebben voor nieuwe leden. Lezers die op zoek zijn naar een leeskring, kunnen ook een oproep (https://overijssel.mijnleeskring.nl/oproep-plaatsen) plaatsen op Mijnleeskring.nl

Hoe krijg ik meerdere titels van één boek?

U kunt de boeken natuurlijk in de bibliotheek lenen, maar als u veel exemplaren van één titel tegelijkertijd nodig heeft kunt u gebruikmaken van de leeskringcollectie van Rijnbrink. U kunt kiezen uit 400 verschillende titels en u regelt alles zelf via Mijnleeskring.nl . De boeken worden in een tas compleet met achtergrondinformatie bij de bibliotheek van uw keuze afgeleverd.
Lezers met een e-reader kunnen ook een keuze maken uit de boeken van de Onlinebibliotheek. Maak een keuze uit de lijst Moderne romans of Klassiekers (https://www.onlinebibliotheek.nl/e-books/lezen-voor-leesclubs.html).

Waar vind ik achtergrondinformatie over boeken en auteurs?

De openbare bibliotheek is daarvoor het beste adres. In alle openbare bibliotheken kunt u gratis databanken over literatuur raadplegen zoals Literom (recensies uit kranten en weekbladen) en de Uittrekselbank (uittreksels en auteursportretten). Bibliotheekleden kunnen deze databanken ook thuis gebruiken. Natuurlijk heeft de bibliotheek ook informatie in boekvorm over schrijvers en hun werk. Vraag ernaar bij de bibliotheekmedewerkers. Wij helpen u graag!

Kan ik op het internet ook informatie voor leeskringen vinden?

Jazeker, de volgende websites zijn interessant:

Hebban leesclubs
Literatuurplein
Boekentaal