Boek van de week

’t Verrukkelijke kinderbakboek – Rutger van den Broek & Mark Haayema

Het seizoen van Heel Holland Bakt loopt al weer aardig richting de finale. Het blijft een publiekstrekker, de kijkcijfers liegen er niet om. Ook de winnaars van eerdere afleveringen laten nog steeds van zich horen. Zo heeft Rutger van den Broek, winnaar van seizoen 1, samen met ‘onze’ Mark Haayema*  een kinderbakboek geschreven.  In dit verrukkelijke boek neemt de familie Bakker de kinderen mee het jaar door  en maakt bij elk seizoen de lekkerste taarten, cakes, koekjes, broodjes, pannenkoekjes en wat al niet meer.

101 mythes over gezondheid

Tegenwoordig is iedereen een expert op het gebied van gezondheid. Noem een klacht of een kwaaltje en de buurvrouw, een vriendin of de sportleraar lepelen een middeltje op ter bestrijding van het ongemak. Maar hoe werkzaam zijn die middeltjes? Kun je erop aan dat ze niet gevaarlijk zijn of misschien zelfs het tegengestelde effect hebben? De Oostenrijkse Consumentenbond heeft 101 mythes onderzocht, de Nederlandse Consumentbond heeft hier voor een vertaling gezorgd.

Adje doet heel druk – Adriaan van Dis en Lotte Klaver

Adje is een druk jongetje. Bij alles wat hij doet slaat zijn fantasie op hol. Een sinaasappelschil verandert in een slang, de mensen staan voor hem in de rij en buigen diep. Hoort hij muziek, gaat hij voor de spiegel staan en wordt  een beroemde dj. Aan tafel is hij een ridder, hij trekt per ongeluk het tafelkleed van tafel en al het eten komt mee. Onder de douche is hij een vis, bij het afdrogen een ijsbeer. En altijd druk, druk, druk, druk.

Acti€f besparen – Adrianne Hooimeijer-Mourits

Het is half januari, Blue Monday komt eraan en de portemonnee is bijna leeg? Dan is het tijd om dit bespaarboek eens door te lezen. Inspiratie en tips voor een rijk leven met een klein budget, aldus de uitgever. Niet alleen om te bezuinigen of omdat je maar  weinig te besteden hebt. Vooral ook om duurzamer met je dagelijkse leven om te gaan.

Beste mevr. Bird – A.J. Pearce

boekomslag Beste mevr. Bird,

London 1940. Emmy woont met haar vriendin Bunty in West-Londen. Samen hebben ze een appartement. Veel gelegenheid om daar tijd door te brengen hebben ze niet, Bunty werkt als secretaresse op het ministerie van oorlog, Emmy verdeelt haar tijd tussen een saai advocatenkantoor en de vrijwillige brandweer. Vooral tijdens de bombardementen van de Duitsers is het razend druk bij de brandweer. Emmy neemt met de andere vrijwilligers de telefoontjes aan. Overdag op kantoor en ’s nachts bij de brandweer, het is slopend.

Mevr. Bird

Als Emmy op een dag een vacatureadvertentie ziet voor een dagblad solliciteert ze onmiddellijk. Ze droomt ervan om oorlogscorrespondent te worden, maar ze wil best als jongste verslaggever beginnen. De sollicitatie verloopt voorspoedig en ze wordt aangenomen. Maar het werk blijkt totaal anders dan ze gedacht had. Ze moet voor een vragenrubriek in een tanend vrouwentijdschrift brieven van lezers beantwoorden. Haar eindredacteur, Mevr. Bird, is superstreng, de meeste vragen vindt ze ongepast en veel te modern, die verdwijnen allemaal in de prullenbak.

Dat gaat Emmy aan het hart, ze leeft erg mee met de vragenstelsters die door de oorlog in penibele omstandigheden verkeren en zich geen raad meer weten. Stiekem begint Emmy de afgewezen brieven uit naam van Mevr. Bird te beantwoorden. Ze weet dat het illegaal is, ze weet dat ze haar baan kwijt is als het uitkomt, toch kan ze het niet laten.

Escapades

De vriendschap tussen Emmy en Bunty lijkt sterk en onvoorwaardelijk. Ze zijn samen opgegroeid, ze kennen elkaars familie, elkaars vriendjes, ze kennen elkaar door en door. Maar als Emmy Bunty over haar escapades bij de krant vertelt, krijgt ze, tot haar grote teleurstelling, weinig begrip voor haar handelswijze. Emmy komt wat alleen te staan en na een aanvaring met Bunty’s vriend, lijkt het of de vriendschap een lelijke deuk heeft opgelopen. Hoe kan Emmy het goedmaken? Wat moet ze doen om het vertrouwen van haar vriendin terug te winnen? Emmy is ten einde raad.

Kolossaal

‘Geestig, ontroerend en hartverwarmend’ noemt auteur John Boyne dit boek. Dat klopt helemaal maar er is nog een kleine aanvulling: soms is het net een ouderwets meisjesboek met kreten als ‘mieters’, ‘kolossaal’ en ‘blozen’. Dat doet echter niets af aan de sfeer van deze roman : inderdaad geestig, ontroerend en hartverwarmend.

Zie ook het gehele archief van Boek van de Week en de facebookpagina.

Boekrecensie geschreven door Barbra Arrindell