Direct naar de inhoud

Terug naar Cliffrock Castle : belevenissen op een Schots kasteel

Terug naar Cliffrock Castle : belevenissen op een Schots kasteel

Josephine Rombouts werkt (nog steeds) op het kasteel op het afgelegen deel van een Schots schiereiland. Ze denkt haar draai wel gevonden te hebben, zeker nu ze is gepromoveerd tot Personal Assistant. Haar positie lijkt een stuk steviger, toch blijft het spitsroeden lopen in haar contact met de kasteelvrouw. Mevrouw uit voortdurend wensen, meestal in bedekte termen en het is aan Josephine om daar concreet gevolg aan te geven. Met een grote verbouwing van de bijgebouwen en een renovatie van de kasteelkamers, liggen de gevaren van elkaar niet goed begrijpen dagelijks op de loer.

Personal Assistant

Nu ze als PA werkt is ook haar contact met de factor ( de rentmeester) veranderd. Hij gaat over het budget, de uitvoerende taken laat hij aan Josephine over. Dat betekent aanvaringen met de huishoudster, de kok, de loodgieter, de schilder, de bouwvakkers en ook nog eens met de wildbeheerders van het grote landgoed. Zij zijn  het namelijk die alle dure, kostbare en antieke meubels in het kasteel moeten verslepen als er een kamer opgeknapt wordt. Het is niet hun favoriete werk en dat zal Josephine weten ook! Zo langzamerhand voelt Josephine zich gepiepeld tussen alle partijen. Hoewel ze het werk fantastisch vindt en het kasteel werkelijk op haar duimpje kent, begint het toch te kriebelen. Misschien tijd voor een nieuwe uitdaging?

Diepte

In dit tweede boek over Cliffrock Castle gaat Rombouts meer de diepte in. Haar observaties van de mensen en de gebruiken op het kasteel krijgen, nu ze zich verder verdiept in de geschiedenis en de cultuur van Schotland, meer kleur en achtergrond. De functie van de clans, de uitgebreide jachtgebruiken, de houding van de landgoedeigenaars, ze beschrijft het allemaal met de welwillende blik van een meer dan geïnteresseerde medewerker. Die echter, ook al noemen ze haar ‘one of us’, nooit helemaal bij de club zal horen. Niet bij de eigenaars, niet bij de pachters en niet bij het andere personeel. 

Hoewel dit tweede deel over het ‘Downton Abbey’ van de eenentwintigste eeuw afzonderlijk gelezen kan worden is het aan te raden eerst deel één te lezen.