Direct naar de inhoud

De vrouwen in het zwart – Madeleine St. John

De vrouwen in het zwart – Madeleine St. John

Sydney, de jaren vijftig, de confectieafdeling van het warenhuis F.G.Goode’s.  Alle verkoopsters van die afdeling dragen zwarte jurken, het is de bedrijfskleding. Door hun sobere kleding lijken de cocktailjurken en exclusieve modellen die in de rekken hangen nog prachtiger.  Heel verschillend zijn de verkoopsters, Magda van de exclusieve modellen komt oorspronkelijk uit Hongarije. Met haar verfijnde continentale uitstraling staat ze veraf van de meer gewone dames van de cocktailjurken.

Vast patroon

Fay, hopeloos op zoek naar een geschikte echtgenoot, Patty die vast zit in een kinderloos huwelijk met een schapenkop (scheldwoord voor een plattelander), Marga die feestjes afloopt en de exclusieve Magda, ze  werken in een vast patroon, de dagen lijken op elkaar en de onderlinge verhoudingen liggen vast. Dat verandert met de komst van de scholiere Lisa. Zij wordt voor de drukke dagen rond kerst tijdelijk aangesteld.

Lisa

Zonder dat Lisa het zelf in de gaten heeft schudt ze de kussens op, met grote gevolgen voor sommigen van hen. Ze raakt bevriend met de berekenende Magda. Samen met Fay wordt ze op een feestje bij de uitbundige Magda thuis uitgenodigd, met grote gevolgen voor Fay. Patty beleeft een vreselijke nacht met haar schapenkop, waarna hij de benen neemt en zij ziek achterblijft. Marga blijft feesten, ze begrijpt niets van de veranderingen die plaats vinden. En onderwijl spant Lisa met haar moeder samen om een beurs voorde universiteit te krijgen.

Madeleine St. John

‘De vrouwen in het zwart’ is al in 1993 verschenen. De aanleiding voor deze herdruk is de verfilming van het boek. De film heb ik niet gezien maar het boek belooft alle goeds daarvoor.  Auteur St. John zet met scherpe pen en rake karakters een minisamenleving neer, zoals die in het warenhuis heerst. De afdeling is luxe, calme et volupté, in haar woorden, maar er zindert van alles. Die sfeer, dat gevoel, weet St. John meesterlijk over te brengen in deze geestige en levendige roman.