De perfecte zus – Jean Kwok

De perfecte zus – Jean Kwok

Amy en Sylvie wonen in New York. Ze zijn zussen maar hebben een heel verschillende achtergrond. Sylvie, de oudste, is nadat haar ouders als immigranten vanuit China naar de VS kwamen al snel naar haar grootmoeder in Nederland gebracht.  Ze groeit op in het gezin van Helena en Willem, verre verwanten van haar grootmoeder. Als  Amy, die zeven jaar jonger is, een dreumes is komt Sylvie terug naar de VS. Haar Engels is beroerd, ze moet vreselijk haar best doen op school en ze moet veel, heel veel, op haar zusje passen.

Ambitieus

Maar Sylvie is ambitieus, ze zorgt ervoor de beste van de klas te zijn, ze krijgt een beurs voor Princeton en komt daar Jim tegen. Ze trouwen, alles lijkt nu goed te gaan, ze heeft een prachtig huis, een geweldige baan, riant inkomen. Alles wat haar ouders maar kunnen wensen voor hun oudste kind. Amy daarentegen heeft weinig ambities. Ze stottert, is een lelijk eendje (vindt ze zelf), ze neemt alles zoals het komt en plannen voor later heeft ze al helemaal niet. Vergeleken met haar zus is ze onbetekenend iemand.

Grootmoeder

Het is begin april als er bericht uit Nederland komt dat grootmoeder heel slecht is en binnenkort zal overlijden. Sylvie vertrekt naar Nederland om afscheid te nemen. Ze verblijft er ruim een maand, ziet oude klasgenoten en neemt eind april het vliegtuig terug naar New York.Tenminste, dat veronderstelt de familie in Nederland. Maar Sylvie komt nooit aan in New York. Amy en haar ouders zijn vreselijk bang dat er iets gebeurd is. Amy vertrekt daarom een maand na Sylvie naar Nederland. Het komt op haar schouders neer de gangen van Sylvie na te trekken en uit te vinden wat er met haar gebeurd is.

Cultuur

Jean Kwok heeft zelf een Chinees-Amerikaanse achtergrond. Voor de liefde kwam ze naar Nederland. Al deze culturen brengt ze samen in ‘De perfecte zus’.Twee jonge vrouwen die zich willen onttrekken aan de traditionele Chinese leefwijze waarin eer en gezichtsverlies een grote rol spelen. De ambitieuze Amerikaanse manier van leven en de Nederlandse modus van doe maar gewoon, het komt allemaal aan bod. Kwok schrijft in het Engels, lezers van haar boeken krijgen echt een inkijkje in de Nederlandse manier van samenleven. De hoofdlijn van deze roman is echter het spannende en zeer goed uitgewerkte verhaal van een jonge vrouw op zoek naar het lot van haar verdwenen perfecte zus.