Direct naar de inhoud

De kinderen van het klooster – Sandrine Destombes

De kinderen van het klooster – Sandrine Destombes

Parzival Benoit gendarme in Crest,  staat nog maar aan het begin van zijn carrière als hij bij een vreemd incident betrokken raakt. Op straat houdt hij een jonge vrouw in een auto aan omdat zij een kind naast zich heeft zitten. Benoit spreekt de chauffeuse vermanend toe, ze moet haar dochter achterin laten zitten. Als het meisje vervolgens zegt dat dit haar moeder niet is en iets begint te brabbelen over 6-6-b, geeft de vrouw vol gas en vliegt ervandoor.  Benoit is stomverbaasd, hij heeft er een unheimisch gevoel bij.  Nog akeliger wordt het als de auto iets verderop uit de bocht vliegt en bij een brug tegen een boom terecht komt. De vrouw is op slag dood, het meisje gaat zwaargewond naar het ziekenhuis. Van beiden is onbekend wie ze zijn.

Rivier

Om de zaken nog ingewikkelder te maken wordt drie uur later een lijk in de rivier gevonden. Hier is de identiteit makkelijker vast te stellen, een crimineel die al elf jaar van de radar is. Een speciaal opsporingsteam wordt vanuit Parijs ingevlogen. Benoit, stiekem hopend op een loopbaan bij de recherche, praat zichzelf het team binnen. Zijn kennis van de plaatselijke bevolking kan de mensen uit Parijs tot grote hulp zijn.

Spelletje

En die kennis is broodnodig. Een plaatselijk klooster, en vooral de geestelijk leidster ervan, speelt een grote rol in de gebeurtenissen die op de twee incidenten volgen. Er worden meer verminkte mannen lichamen gevonden, er is een ontvoering uit het ziekenhuis, er wordt gelekt vanuit het onderzoeksteam. Wie is nog te vertrouwen, wie speelt er een spelletje met de politie, hoe kan er een einde komen aan de reeks geweldsincidenten? Benoit doet wat hij kan om bij te dragen maar de bizarre ontknoping van dit drama zien hij en zijn collega’s echt niet aankomen.

Geraffineerd

Een echte Franse policier, die krijgen we niet zo vaak meer onder ogen. Strakke rangen en standen, van de meeste teamleden krijgen we alleen de achternaam te horen, Benoit is de uitzondering. Toch is het niet een ouderwets boek. De technieken en strategieën die de politie toepast zijn uiterst modern, er worden psychologische verhoortactieken gebruikt en geprofileerd. Ondanks de wat zakelijke en afstandelijke verteltrant is het een spannend boek met een geraffineerde ontknoping.