Website voorlezen

Nieuws

Resultaten 1 - 10 van 11
 • Walk&Talk: de kracht van kleur

  Walk&Talk: de kracht van kleur

  Gepubliceerd op: donderdag 13 juli 2017

  Maandag 14 augustus om 9.30 uur is er weer een Walk&Talk in de Bibliotheek Raalte voor iedereen die werk zoekt. Het thema is ‘de kracht van kleur’ met gastspreker Francien Steunenberg, imagoconsulent uit Raalte.

  Francien Steunenberg (www.franciensteunenberg.nl)  geeft een presentatie over kleurbeleving. Want kleur verbindt en kleur communiceert. Als je op zoek bent naar werk kun je daar tijdens sollicitaties je voordeel mee doen. Iedere kleur staat voor bepaalde kwaliteiten en drijfveren. Francien laat jou ontdekken welke kwaliteiten je hebt of nog kunt ontwikkelen. En hoe je deze kwaliteiten met kleur kunt versterken in je dagelijks leven.

  Praktische informatie

  Walk&Talk is dé koffiepauze voor werkzoekenden. Je krijgt er actuele informatie over solliciteren én tips en ervaringen van anderen. Elke tweede maandag van de maand om 9.30 uur in de Bibliotheek Raalte. Het is gratis en voor iedereen die (ander) werk zoekt. Walk&Talk zorgt voor beweging in jouw zoektocht naar werk. Aanmelden heeft de voorkeur, maar is niet verplicht. Aanmelden kan door een mail te sturen naar Jeny Flim via .

  Graag tot ziens in de Bibliotheek!

 • Zomer in de Bibliotheek

  Zomer in de Bibliotheek

  Gepubliceerd op: zondag 09 juli 2017

  Of je nu op vakantie gaat of thuisblijft, de zomer is de ideale tijd om lekker lang te lezen. Op het strand, de campint of in de achtertuin. Duik in een boek, laat je meeslepen door een verhaal en geniet zo van je vrije tijd.
  Tijdens de zomer vakantie hebben een aantal vestigingen aangepaste openingstijden. Natuurlijk kun je extra boeken meenemen met een langere leentermijn.
  Vraag het onze medewerkers, zij helpen je graag.

  VakantieBieb
  In de VakantieBieb vind je meer dan 60 mooie e-books voor het hele gezin (op tablet of smartphone). De VakantieBieb is nu voor iedereen geopend en sluit op 31 augustus 2017.

  Heel veel leesplezier!

   

 • Uitnodiging: verhaal ver weg en lokaal

  Uitnodiging: verhaal ver weg en lokaal

  Gepubliceerd op: dinsdag 04 juli 2017

  Een ‘nieuwe’ inwoner en ‘oude’ inwoner van Raalte gaan met elkaar in gesprek en vertellen hun levensverhaal aan elkaar. De ‘nieuwe’ inwoner is een vluchteling die nu in Raalte woont, de ‘oude’ inwoner woont al langer in Raalte. Tijdens het project Verhaal ver weg en lokaal  hebben vier duo’s elkaar een waardevol kijkje in elkaars leven gegeven. Luister op maandagavond 24 juli naar de unieke verhalen van Henk, Khaled, Henny en Bayan.

  Verhalen in beeld vastgelegd
  Afgelopen maanden zijn vier duo’s met elkaar in gesprek geweest. Hun verhalen hebben zij digitaal zichtbaar gemaakt met behulp van een speciaal computerprogramma. Er is gebruik gemaakt van foto’s, video’s, teksten en plattegronden. Thema’s die langskomen zijn werk, familie, hobby’s, feestdagen, maar ook de reis van de vluchteling hier naartoe. De verhalen worden afgespeeld op een multi touch tafel in de Bibliotheek.

  Benieuwd naar de verhalen van Henk, Khaled, Henny en Bayan? Meld u aan!
  Kom op 24 juli naar de Bibliotheek, Passage 6 in Raalte en luister naar de unieke verhalen. De koffie staat klaar vanaf 19.00 uur en we starten om 19.30 uur. De avond duurt tot ongeveer 21.00 uur. Iedereen is welkom en het delen van deze uitnodiging met anderen wordt gewaardeerd.

  Graag aanmelden aan de balie of via o.v.v. verhaal ver weg en lokaal.

   

  Tot 24 juli in de Bibliotheek Raalte!

   

  ‘Verhaal ver weg en lokaal’ is een project georganiseerd door de Bibliotheek Salland in samenwerking met Vluchtelingenwerk Raalte. Hiervoor is een innovatiesubsidie toegekend door de Koninklijke Bibliotheek en na een succesvolle pilot wordt gekeken of het project ook elders in het land kan gaan draaien.

 • 45.000 gesproken boeken!

  45.000 gesproken boeken!

  Gepubliceerd op: donderdag 29 juni 2017

  Exclusief voor iedereen met een leesbeperking

  Om te lezen, heb je geen letters nodig. Een goed verhaal zit immers tussen je oren, speelt zich af in je eigen fantasie. Daarom biedt de Bibliotheek een collectie van 45.000 gesproken boeken, exclusief voor mensen met een leesbeperking.

  Voor wie?

  Gesproken boeken zijn speciaal ontwikkeld voor leden van de Bibliotheek die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Maar ook als je een andere beperking hebt waardoor lezen niet of moeilijk gaat, kun je gebruikmaken van gesproken boeken. www.bibliotheek.nl/passendlezen

  Om gebruik te maken van de gesproken boeken, geef je bij het inschrijven aan dat je een leesbeperking hebt. Medewerkers van Bibliotheekservice Passend Lezen nemen contact met je op om de gegevens en de verklaring te bevestigen. Meer informatie over de inschrijfvoorwaarden vind je op www.bibliotheek.nl/passendlezen.

  Hoe werkt het?

  Aanmelden
  Voor leden van de Bibliotheek is gebruikmaken van de gesproken boeken kosteloos en heel eenvoudig. Ga naar www.bibliotheek.nl/passendlezen om in te loggen met jouw lidmaatschapsgegevens van de Bibliotheek. Je krijgt dan direct toegang tot de 45.000 gesproken boeken. Zet de titels die je wilt lezen op het boekenplankje. Op het plankje passen maximaal 15 titels die je zo lang mag lenen als je wilt.

  Boeken afspelen
  Je kunt gesproken boeken beluisteren via streaming. Om boeken op je boekenplank te zetten en af te spelen heb je een werkende internetverbinding nodig. Je kunt de gesproken boeken afspelen op een pc, tablet of smartphone. Hiervoor gebruik je de online player die op de website staat.

  Gesproken boek of luisterboek?

  Veel boeken zijn tegenwoordig verkrijgbaar als luisterboek. Hoewel een gesproken boek en een luisterboek veel op elkaar lijken, zijn ze niet helemaal hetzelfde. Gesproken boeken zijn exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking en zijn volledig afgestemd op hun wensen. Zo worden de boeken op een rustig tempo ingesproken zonder te veel intonatie. Ook kun je door een gesproken boek navigeren om bijvoorbeeld naar een volgend hoofdstuk te gaan.

  Meer informatie

  Stap binnen bij de Bibliotheek of ga naar www.bibliotheek.nl/passendlezen. Daar vind je een handig instructiefilmpje.

 • Samen met anderen Nederlands oefenen?

  Samen met anderen Nederlands oefenen?

  Gepubliceerd op: vrijdag 19 mei 2017

  In Olst en in Wijhe is er elke week een Taalcafé.  Je kunt er naartoe gaan om samen met anderen Nederlands te oefenen. Meedoen is gratis en de koffie en thee ook. Aanmelden is niet nodig. Loop gerust eens binnen:

  Taalcafé Wijhe: elke vrijdag van 10.00 tot 11.30 uur aan de Langstraat 1.

  Taalcafé Olst: 12 en 26 mei, 9 en 23 juni, 7 en 21 juli van 10.00 tot 11.30 uur in het Holstohus (1e verdieping boven de Bibliotheek)

  Het Taalcafé wordt georganiseerd door vrijwilligers van het Taalpunt Olst-Wijhe. Het Taalpunt helpt mensen op weg met lezen en schrijven. Het Taalpunt is in de Bibliotheek. Wil je beter leren lezen of schrijven of ken je iemand voor wie dit moeilijk is? Of wil je eerst meer informatie over het Taalcafé? Neem contact op met het Taalpunt via of tel 06 46 65 62 15. Coördinator Trees Ex helpt u graag verder.

  Van harte welkom!

  https://www.bibliotheeksalland.nl/speciaal/taalpunt

 • Kampioensbeker Leesvirus uitgereikt

  Kampioensbeker Leesvirus uitgereikt

  Gepubliceerd op: vrijdag 12 mei 2017

  Samen met bijna 350 kinderen is 12 mei het leesbevorderingsproject Leesvirus afgesloten met een slotfeest. In het Hoftheater werd de kampioensbeker uitgereikt aan de St. Bernadetteschool in Heeten en aan de Esmoreit in Luttenberg. In totaal deden 11 basisscholen uit de gemeente Raalte en Olst-Wijhe mee met het project van de Bibliotheek Salland.

   

  En de winnaars zijn…

  Vanwege het grote aantal kinderen die meededen dit jaar waren er twee slotfeesten en winnaars. De presentatie van het slotfeest in het Hoftheater was in handen van Gerard van Gemert die o.a. het boek ‘Het geheim van de oorlogskist’ heeft geschreven. Hij reikte de kampioensbeker uit aan de scholen die het meest besmet zijn geraakt met het leesvirus: St. Bernadetteschool (groep van Ben/Dinie) en de Esmoreit.

   

  Van de basisscholen de Springplank, de Rietkraag, de Linderte, Esmoreit, de Dolfijn, de Bolster, de St. Bernadetteschool, de Prins Willem Alexanderschool, de St. Aloysiusschool, de Peperhof en de St. Jozefschool (Wijhe) hebben de leerlingen van groep 6 de afgelopen acht weken tien boektoppers gelezen, beoordeeld en antwoorden gegeven op de quizvragen over de leesboeken. Alle leerlingen konden dat doen via de speciale website van Leesvirus: www.leesvirus.nl Daarnaast maakten zij enkele creatieve opdrachten.

   

  Leesvirus is een leesbevorderingsproject voor leerlingen uit groep 6 van de basisschool georganiseerd door de Overijsselse Bibliotheken.

   

 • Getrainde vrijwilligers van het Taalpunt Olst-Wijhe ontvangen certificaat van burgemeester Ton Strien

  Getrainde vrijwilligers van het Taalpunt Olst-Wijhe ontvangen certificaat van burgemeester Ton Strien

  Gepubliceerd op: woensdag 03 mei 2017

  Na een persoonlijk woord van Cees Vonk, voorzitter van het Taalpunt Olst-Wijhe ontvingen deze vrijwilligers vanmiddag hun certificaat van burgemeester Ton Strien. De vrijwilligers zijn nu nog beter voorbereid op hun taak als taalcoach bij het Taalpunt. Via het Taalpunt helpen zij op een persoonlijke manier andere mensen stappen te zetten met lezen, schrijven en/of praten. Want alles begint met taal en zonder taal werkt er weinig. Voor veel mensen is dat niet vanzelfsprekend. 

  Wilt u zelf beter leren lezen, schrijven, spreken of luisteren of kent u iemand voor wie lezen en schrijven moeilijk is? Hebt u belangstelling om als taalvrijwilliger aan de slag te gaan? Kom langs bij het Taalpunt in de Bibliotheek in Olst of in Wijhe: 

  Inloopspreekuur in de Bibliotheek in Wijhe:  elke woensdag 11.00 – 13.00  uur 
  Inloopspreekuur in de Bibliotheek in Olst:    elke woensdag 14.30 – 16.30  uur 

  U bent ook welkom buiten de openingstijden op afspraak.  Bel of mail met Taalpunt coördinator Trees Ex  of 
  06-46 65 62 15. Tijdens schoolvakanties is er geen spreekuur.


 • Theorie.nl

  Theorie.nl

  Gepubliceerd op: vrijdag 28 april 2017
  Oefenen voor je rijexamen kan in de bibliotheek.

  Wist je dat er in de Bibliotheek gratis online geoefend kan worden voor het theorie-examen voor auto, bromfiets of motor?

  Op de publiekscomputers in de Bibliotheek kan je gratis gebruik maken van de oefenprogramma's van theorie.nl.
  De proefexamens zijn gemaakt door echte instructeurs, zijn altijd up-to-date en sluiten aan op de examens die door het CBR worden gegeven. Dat betekent altijd actuele examenstof en geen kosten maken om te oefenen voor het examen!

  Veel succes

 • Vanaf 1 mei betalen voor álle cd-aanvragen

  Vanaf 1 mei betalen voor álle cd-aanvragen

  Gepubliceerd op: zaterdag 22 april 2017

  Leen je regelmatig cd’s? En vraag je weleens een cd aan die je (nog) niet kunt lenen in je Bibliotheek? Met ingang van 1 mei wordt hiervoor een bedrag in rekening gebracht. Dan betaal je namelijk voor iedere cd-aanvraag geld:

  • € 2 voor cd’s die uit de collectie van de Overijsselse Bibliotheken geleverd worden en
  • € 3 voor cd’s uit de collectie van de Centrale Discotheek Rotterdam (CDR).

  Het lenen en reserveren van cd’s uit de collectie van je eigen Bibliotheek is in het abonnementsgeld inbegrepen. Hier betaal je niet extra voor.

  Zodra je een aanvraag indient, komt er een pop up in beeld die je vertelt dat deze aanvraag € 2 of € 3 kost. Je wordt dus nooit verrast door onverwachte kosten.

  Nadat wij de aangevraagde cd voor je hebben klaargezet, halen wij het verschuldigde bedrag van je lenerspas. Heb je geen tegoed op de pas? Dan registreren wij dit bedrag. Dit kun je later contant betalen in de Bibliotheek of via iDeal.

 • Opening Leer&Meer Plein

  Opening Leer&Meer Plein

  Gepubliceerd op: vrijdag 21 april 2017

  Woensdag 19 april werd in de Bibliotheek Raalte de nieuwe ruimte geopend door wethouder Frank Niens

  Leer&Meer Plein, dat is de naam die Mariët Nikamp bedacht voor de nieuwe bibliotheekruimte in Raalte. Een ruimte die meer is dan lezen! Daar kun je werken aan je persoonlijke ontwikkeling, alleen of in groepsverband.
  Wethouder Frank Niens onthulde niet alleen de naam van de nieuwe ruimte, maar opende ook de Brede Bibliotheek in Raalte. 

  De Brede Bibliotheek
  De Bibliotheek is steeds meer een plek waar je nieuwe vaardigheden aanleert en versterkt. Juist voor mensen die moeite hebben om bij te blijven in deze snel veranderende wereld. Dit doet de Bibliotheek niet alleen, maar samen met haar partners. Samen helpen zij mensen op weg om beter mee te komen in de maatschappij. Deze eigentijdse functie van de Bibliotheek heeft nu ook een zichtbare, fysieke plek gekregen waar iedereen terecht kan.

  Kom gerust binnenlopen om een kijkje te nemen.