Website voorlezen

Nieuws

Resultaten 1 - 5 van 5
 • De Nationale Voorleesdagen 2018 komen eraan!

  De Nationale Voorleesdagen 2018 komen eraan!

  Gepubliceerd op: vrijdag 12 januari 2018

                                                      

  De Bibliotheek Salland organiseert allemaal leuke evenementen om voorlezen te stimuleren.

  Voorgelezen worden is onmisbaar voor kinderen! Het prikkelt hun fantasie, ontwikkelt hun taalgevoel en bezorgt hun veel plezier.
  De Nationale Voorleesdagen, dit jaar van 24 januari tot en met 3 februari, zijn er om zo veel mogelijk baby’s, peuters en kleuters mét hun ouders aan het lezen te krijgen. Bijvoorbeeld in het boek Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup. Dat is het Prentenboek van het Jaar 2018, uitgekozen door de jeugdboekenexperts van bibliotheken uit het hele land.

  Voorstelling
  Tijger is jarig is een (inter)actieve, muzikale, fantasierijke theatervoorstelling over een slapende tijger en een stel dieren die een feestje voorbereiden. Poppentheater De Kletskous speelt op zaterdag 20 januari in de Bibliotheek Olst een familievoorstelling om 11.00 uur.
  Op maandag 22 januari kunnen groepen van kinderdagopvanglocaties de voorstelling zien in de Bibliotheek Raalte, om 11.00 en 13.00 uur. Toegang voor alle voorstellingen: € 3,– per kind, 1 begeleider gratis.

  Het Nationale Voorleesontbijt
  Lekker samen de dag beginnen met een broodje en een prachtig verhaal, voorgelezen door een (on)bekende verteller. Dat is het Voorleesontbijt, elk jaar de start van de Voorleesdagen. Voorleesontbijten worden overal gehouden. Ook in de Bibliotheek, op de tijd van het wekelijkse Voorleesuurtje: op woensdag 24 januari om 10.00 uur in Heino en Olst, en op vrijdag 26 januari om 9.30 uur in Raalte.

  Vingerpopje voor nieuwe, jonge lezersvingerpopje
  Schrijf je peuter (kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar) tijdens de Nationale Voorleesdagen in bij de Bibliotheek en ontvang gratis het TIJGERTJE als vingerpopje.

  Voorleessessies op de kinderdagopvang
  Een aantal kinderopvanglocaties in Raalte krijgt tijdens de Voorleesdagen bezoek vanuit Landstede. Stagiairs van de opleiding Onderwijsassistent komen langs en lezen verhalen met de kinderen.

 • Vrijwilligers digitale vaardigheden gezocht

  Vrijwilligers digitale vaardigheden gezocht

  Gepubliceerd op: dinsdag 14 november 2017

  De Bibliotheek Salland helpt mensen bij het aanleren van vaardigheden die nodig zijn om mee te kunnen doen in deze snel veranderende samenleving. De ontwikkelingen op digitaal gebied volgen elkaar snel op en het lukt niet iedereen om bij te blijven. Middels de cursussen Klik & Tik en Digisterker ondersteunen wij mensen om stappen te zetten op de digitale weg. Daarnaast helpen Tablet cafés en de zogenaamde ‘Omgekeerde Universiteit’ mensen met vragen praktisch op weg.

  Wij zoeken:
  Voor zowel Raalte als Olst-Wijhe zoeken wij vrijwilligers die ons kunnen helpen bij het begeleiden van de cursussen Klik & Tik en Digisterker en nog te ontwikkelen digitale activiteiten. Je helpt mensen bij het omgaan met de computer, e-mail, social media en het werken met DigiD. Geduld, goed kunnen omgaan met privacy en communicatieve vaardigheden zijn hierbij erg belangrijk. Vanzelfsprekend is het ook belangrijk dat je zelf enthousiast bent over en enige ervaring hebt met digitale toepassingen.

  We organiseren de cursussen in groepsverband, zodat mensen elkaar ontmoeten en onderling ervaring kunnen uitwisselen. Elke cursus wordt begeleid door meerdere vrijwilligers, zodat je het niet alleen hoeft te doen.

  Wij bieden:

  • een goed vrijwilligersbeleid, scholing en begeleiding.
  • een enthousiast klein team van digitale vrijwilligers en veel ruimte om je werk in te richten zoals jij denkt dat goed is.
  • leuke en leerzame cursusochtenden waarin je echt van betekenis kunt zijn voor anderen.

  Enthousiast geworden, interesse gewekt of wil je meer informatie? Neem contact op met Frits Gerrits Jans (e-mail: ), of meld je aan bij de klantenservice van de Bibliotheek. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

   

   

 • Help nieuwe Raaltenaren verder op weg

  Help nieuwe Raaltenaren verder op weg

  Gepubliceerd op: donderdag 26 oktober 2017

  In het project Verhaal ver weg en lokaal van de Bibliotheek Salland i.s.m. Vluchtelingenwerk Raalte gaan een ‘nieuwe’ inwoner (statushouder) en ‘oude’ inwoner (iemand die al langer in Raalte woont) met elkaar in gesprek. Wil jij ook kennismaken met een statushouder in Raalte? Aanmelden kan nog. 

  Goed integreren betekent meer dan het eigen maken van de Nederlandse taal. Het vraagt ook om het leren kennen van Nederlandse mensen en de cultuur. En om mensen die geïnteresseerd in je zijn, bij wie je je verhaal kwijt kunt en van wiens netwerk je gebruik kunt maken. De deelnemers aan het project Verhaal ver weg en lokaal geven elkaar een waardevol kijkje in elkaars leven. De verhalen worden digitaal zichtbaar gemaakt met behulp van een computerprogramma.

  Wil jij kennismaken met een statushouder in Raalte?
  Ben je:
  · woonachtig in de gemeente Raalte
  · een beetje digitaal vaardig
  · bereid om ook je eigen verhaal te delen en tussen november en januari zo’n 8 keer af te spreken
  · respectvol, flexibel en geduldig?

  Meld je dan aan voor Verhaal ver weg en lokaal
  Na een kennismakingsgesprek word je tijdens een startbijeenkomst gekoppeld aan een statushouder. Je spreekt in de periode november – januari zo’n acht keer met elkaar af en gaat in gesprek over verschillende thema’s. Je werkt samen aan jullie digitale verhaal. In januari sluiten we de projectperiode af.

  Neem voor meer info contact op met Jeny Flim van de Bibliotheek Salland via of tel. 0572-363639.

 • Vrijwillige thuiszorg: inloopspreekuur Carinova

  Vrijwillige thuiszorg: inloopspreekuur Carinova

  Gepubliceerd op: woensdag 20 september 2017

  Elke donderdagmorgen van 9 tot 11 uur kan iedereen die meer wil weten over de vrijwillige thuiszorg binnenlopen in de Bibliotheek Raalte. Gerdien Bensink en Marleen Morrenhof zitten klaar om u te helpen, een afspraak maken is niet nodig.

  Wat doet Carinova?

  Wij plaatsen vrijwilligers bij chronisch zieken, mensen met een beperking en dementie . Zoekt u een vrijwilliger/maatje die voor u van betekenis kan zijn ? Door bijvoorbeeld samen iets te ondernemen of door bezoek, gezelschap of afleiding .De Vrijwillige Thuiszorg gaat voor u op zoek en probeert het juiste maatje te vinden .

  Voor onze dienst zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers , wilt u iets  voor een ander betekenen? Kom langs op ons inloopspreekuur of meld u aan via  www.mantelzorgondersteuningcarinova.nl

   

   gerdien bensink.jpg

  Gerdien Bensink

   

  Functie: 

  Coordinator Vrijwillige Thuiszorg

   

  Emailadres: 

   

  Telefoonnummer: 

  0570-518189

   

  Werkt op: 

  maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag

   

  Werkt in: 

  Deventer, Raalte  voor chronisch zieken

   

  chris nieuwland.jpg

  Chris Nieuwland

  Functie: 

  Coordinator Vrijwillige Thuiszorg

  Emailadres: 

  Telefoonnummer: 

  0570-518188

  Werkt op: 

  dinsdag, woensdag, vrijdag

  Werkt in: 

  Deventer, Raalte voor mensen met een beperking

   

  marleen morrenhof.jpg

  Marleen Morrenhof

  Functie: 

  Coordinator Vrijwillige Thuiszorg

  Emailadres: 

  Telefoonnummer: 

  06-30655183

  Werkt op: 

  maandag, dinsdag, donderdag

  Werkt in: 

  Deventer, Raalte mensen met dementie

 • Nederlands moeilijk? De bibliotheek helpt!

  Nederlands moeilijk? De bibliotheek helpt!

  Gepubliceerd op: maandag 18 september 2017

  In Nederland hebben zo'n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder moeite met lezen en schrijven. Dat zijn nieuwkomers, maar ook mensen die hier zijn geboren en getogen. Zij ervaren elke dag hoe lastig het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven. Met zo'n groot aantal is er een grote kans dat jij ook iemand kent. Verwijs hen dan naar de Bibliotheek.

  Bekijk het verhaal van Daphne op www.bibliotheek.nl/ikwilleren

  Activiteiten

  De Bibliotheek helpt mensen graag om de taal beter te leren. Het maakt niet uit of zij Nederlands als moedertaal hebben of anderstalig zijn. Er zijn groepsactiviteiten, maar ook mogelijkheden om individueel te oefenen. Soms organiseren we dit zelf, met vrijwilligers, en soms samen met andere organisaties. De Bibliotheek Salland organiseert deze activiteiten in samenwerking met het Taalpunt. De meeste activiteiten zijn gratis, ook voor wie geen lid is van de Bibliotheek.

  Signalen herkennen

  Hoe herken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Vaak lopen mensen daar niet mee te koop, vooral op het werk. Toch komt het ook daar veel voor. Denk aan uitvluchten als 'ik ben mijn bril vergeten', en 'dat formulier vul ik straks wel in'. En er zijn meer signalen.

  Resultaten

  Wie de taal beter leert beheersen, kan beter deelnemen aan de samenleving. Denk aan:

  • zelf een mailtje, boodschappenlijstje of verjaardagskaartje schrijven
  • zelf lezen en begrijpen: het nieuws, de brief van de gemeente, de instructie van een apparaat, de bijsluiter van een medicijn
  • zelf de (klein)kinderen voorlezen en helpen met hun huiswerk
  • zelf formulieren en enquêtes invullen
  • en natuurlijk: met plezier een boek of verhaal op internet lezen!

  Ken/ben jij iemand die wil leren?

  Kom langs bij het Taalpunt

  Beter leren lezen en schrijven? Met het Taalpunt kom je verder!