Website voorlezen

Nieuws

Resultaten 1 - 7 van 7
 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief

  Gepubliceerd op: vrijdag 25 mei 2018

  De maandelijkse nieuwsbrief van de Bibliotheek Salland staat vol tips voor activiteiten, cursussen en nieuwe aanwinsten. Ontvang jij hem al?

  Iedere maand sturen wij een nieuwsbrief met tips voor interessante activiteiten, cursussen en nieuwe aanwinsten in onze collectie. Dat mogen wij alleen doen met de toestemming van de ontvanger. Wil jij ook die maandelijkse inspiratie? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief!

  In- en uitschrijven

  Leden van de Bibliotheek kunnen zich (na inloggen) op de website van de Bibliotheek Salland in- en uitschrijven voor de nieuwsbrief. Wie geen bibliotheeklid is en de nieuwsbrief wil ontvangen, kan op de site zijn naam en e-mailadres doorgeven. (*)

  Geen nieuwsbrieven meer ontvangen? Onder aan iedere nieuwsbrief staat een link waarmee je jezelf kunt afmelden.

  Achtergrond

  Op 25 mei is de nieuwe Europese privacywet van kracht geworden. Vanaf nu worden veel strengere eisen gesteld aan de manier waarop bedrijven en organisaties met persoonsgegevens van klanten, leden en anderen omgaan.

  In het algemeen is je privacy daardoor voortaan een stuk beter gewaarborgd. Zo mag een instelling of bedrijf niet meer zomaar e-mails sturen aan mensen in hun adressenbestand of gegevens doorgeven aan derden. Voor e-mailnieuwsbrieven geldt dat die vanaf nu alleen nog maar worden gestuurd mogen worden aan mensen die daar duidelijk hun toestemming voor hebben gegeven.

  Hier kun je meer lezen over de nieuwe privacywet, de AVG.

  (*) De rest van de gevraagde gegevens is niet verplicht.

 • Slotfeest Leesvirus

  Slotfeest Leesvirus

  Gepubliceerd op: vrijdag 18 mei 2018

  Leesvirus 2018 is weer voorbij! 360 kinderen van 12 scholen sloten op woensdag 16 mei het leesbevorderingsproject Leesvirus af met een feestje. Kinderboekenschrijfster Annet Jacobs reikte de kampioensbeker uit aan twee scholen.

  De afgelopen acht weken hebben de kinderen tien boektoppers gelezen. Ze hebben alle boeken beoordeeld en hebben quizvragen over de leesboeken beantwoord. Dat konden ze doen via de speciale website van Leesvirus: www.leesvirus.nl. Ook maakten de leerlingen allerlei creatieve opdrachten over de boeken, en over hoe besmettelijk dat virus van het lezen wel niet is.

  En de winnaar is…

  Geen leesfeest zonder een echte schrijver! Speciale gast op het slotfeest was Annet Jacobs, schrijfster van o.a. De verliefde juf wordt spion. Zij reikte de kampioensbeker uit aan de scholen die het meest besmet zijn geraakt met het virus: Esmoreit in Lutteberg en de Dolfijn (groep 6a) in Heino.

  Leesvirus

  Leesvirus is een leesbevorderingsproject voor leerlingen uit groep 6 van de basisschool. Het wordt georganiseerd door de Overijsselse Bibliotheken. Aan het project werd deelgenomen door 11 basisscholen uit de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe en één school uit Lemelerveld: de Aloysiusschool, de Bongerd, de Dolfijn, de Heilig Hartschool, de Korenbloem, Kwintijn, de Bernadetteschool, de Bolster, de Esmoreit, de Linderte, de Rietkraag en de Springplank.

   

 • Gezocht: idee voor ‘Raalte Gezond’!

  Gezocht: idee voor ‘Raalte Gezond’!

  Gepubliceerd op: zaterdag 21 april 2018

  Dit jaar wordt voor de vierde keer de gezondheidsverkiezing georganiseerd. Goede ideeën dingen mee naar de prijs van maximaal  4000 euro om het plan uit te voeren.

  Iedereen die een idee heeft voor een activiteit of een programma om mensen in de gemeente Raalte gezonder te maken, mag meedoen. Ook een bestaande activiteit, die uit wil breiden, maar niet de (financiële) mogelijkheden heeft, kan meedingen. Inwoners kunnen hun idee tot 1 juni 2018 insturen, via de website van de KR8 van Raalte:kr8vanraalte De spelregels voor het indienen van een idee staan hier ook.

  Gezondheidsverkiezing

  De gezondheidsverkiezing wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Eerdere gezondheidsverkiezingen waren een groot succes. In 2016 wonnen de Schooltuin (basisschool de Gouden Emmer), de muziekbol (Het Wooldhuis) en SportActief (RGV Kwiek).

 • Geconcentreerd blokken met Studyshare

  Geconcentreerd blokken met Studyshare

  Gepubliceerd op: zaterdag 21 april 2018

  Op negen middagen vanaf 1 mei kunnen examenkandidaten in de Bibliotheek Raalte terecht om te leren voor de examens. De Bibliotheek Salland organiseert speciale StudyShare-middagen in het Leer&Meer Plein, vestiging Raalte.

  Geef afleiding geen kans

  StudyShare is een supersimpele, maar krachtige manier om je hoofd bij het leren te houden. Je studeert samen met anderen in een vast ritme in een afgesloten ruimte in de Bibliotheek. Het concept is onder andere gebaseerd op de Pomodoro-techniek. Met deze techniek leer je in blokken van maximaal 45 minuten studeren met daarna 15 minuten pauze. In het Leer&Meer Plein in de Bibliotheek word je minimaal afgeleid en er zit een Studybob die streng toezicht houdt. Je mobiele telefoon kun je in bewaring geven en er zijn duidelijke regels.

  Wanneer?

  De eerste StudyShare is op dinsdagmiddag 1 mei 2018 in de Bibliotheek Raalte. De data zijn afgestemd met de examendata:

  Dinsdag 1 mei
  Donderdag 3 mei
  Dinsdag 8 mei
  Woensdag 9 mei
  Dinsdag 15 mei
  Donderdag 17 mei
  Dinsdag 22 mei
  Woensdag 23 mei
  Vrijdag 25 mei

  Het eerste blok start om 13.15 uur; er zijn 3 blokken met een kwartier pauze tussen de blokken. Meedoen is gratis. Op een studiedag kan je vanaf 13.00 uur een ticket halen in de Bibliotheek, dat je afgeeft bij de Studybob. Er geldt: vol is vol. Natuurlijk kun je altijd ergens anders in de bieb een rustig plekje zoeken om te studeren.

  Vrijwilliger?

  Belangstelling om als vrijwillige Studybob mee te werken aan StudyShare-middagen? Mail: naar of bel naar Bibliotheek Raalte.

 • Studiekring 50Plus Raalte

  Studiekring 50Plus Raalte

  Gepubliceerd op: woensdag 18 april 2018

  Samen nieuwe onderwerpen verkennen en uitdiepen, kennis en meningen uitwisselen. Meedoen in een studiekring is voor veel senioren een uitstekende manier om actief en betrokken te blijven. In Raalte start een studiekring voor 50-plussers in de Bibliotheek.

  Contacten leggen, mensen ontmoeten en op een persoonlijke manier je tijd zinvol besteden. Als je wat ouder wordt, ga je naar zulke dingen op zoek’, zegt Mirjam Joosten (57). Zij is een van de twee oprichters van de Studiekring Raalte. ‘Ik volgde een opleiding tot ouderencoach, en ontmoet steeds meer mensen die daar behoefte aan hebben.’

  Op zoek naar een locatie voor een praatgroep kwam ze terecht in de Bibliotheek. Daar ontstond het idee om een Studiekring50Plus op te richten. Een studiekring is een vaste groep van 10 tot 15 senioren, die regelmatig bij elkaar komen om actuele onderwerpen te bespreken en zich te verdiepen in interessante thema’s. Het gaat om leren, ideeën uitwisselen en mensen ontmoeten. Bovendien: deelnemen aan een studiekring houdt je hersenen fit!

  De studiekring is een samenwerking van de bibliotheek en Wijz welzijn.

 • Vrijwillige thuiszorg: inloopspreekuur Carinova

  Vrijwillige thuiszorg: inloopspreekuur Carinova

  Gepubliceerd op: woensdag 20 september 2017

  Elke donderdagmorgen van 9 tot 11 uur kan iedereen die meer wil weten over de vrijwillige thuiszorg binnenlopen in de Bibliotheek Raalte. Gerdien Bensink en Marleen Morrenhof zitten klaar om u te helpen, een afspraak maken is niet nodig.

  Wat doet Carinova?

  Wij plaatsen vrijwilligers bij chronisch zieken, mensen met een beperking en dementie . Zoekt u een vrijwilliger/maatje die voor u van betekenis kan zijn ? Door bijvoorbeeld samen iets te ondernemen of door bezoek, gezelschap of afleiding .De Vrijwillige Thuiszorg gaat voor u op zoek en probeert het juiste maatje te vinden .

  Voor onze dienst zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers , wilt u iets  voor een ander betekenen? Kom langs op ons inloopspreekuur of meld u aan via  www.mantelzorgondersteuningcarinova.nl

   

   gerdien bensink.jpg

  Gerdien Bensink

   

  Functie: 

  Coordinator Vrijwillige Thuiszorg

   

  Emailadres: 

   

  Telefoonnummer: 

  0570-518189

   

  Werkt op: 

  maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag

   

  Werkt in: 

  Deventer, Raalte  voor chronisch zieken

   

  chris nieuwland.jpg

  Chris Nieuwland

  Functie: 

  Coordinator Vrijwillige Thuiszorg

  Emailadres: 

  Telefoonnummer: 

  0570-518188

  Werkt op: 

  dinsdag, woensdag, vrijdag

  Werkt in: 

  Deventer, Raalte voor mensen met een beperking

   

  marleen morrenhof.jpg

  Marleen Morrenhof

  Functie: 

  Coordinator Vrijwillige Thuiszorg

  Emailadres: 

  Telefoonnummer: 

  06-30655183

  Werkt op: 

  maandag, dinsdag, donderdag

  Werkt in: 

  Deventer, Raalte mensen met dementie

 • Nederlands moeilijk? De bibliotheek helpt!

  Nederlands moeilijk? De bibliotheek helpt!

  Gepubliceerd op: maandag 18 september 2017

  In Nederland hebben zo'n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder moeite met lezen en schrijven. Dat zijn nieuwkomers, maar ook mensen die hier zijn geboren en getogen. Zij ervaren elke dag hoe lastig het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven. Met zo'n groot aantal is er een grote kans dat jij ook iemand kent. Verwijs hen dan naar de Bibliotheek.

  Bekijk het verhaal van Daphne op www.bibliotheek.nl/ikwilleren

  Activiteiten

  De Bibliotheek helpt mensen graag om de taal beter te leren. Het maakt niet uit of zij Nederlands als moedertaal hebben of anderstalig zijn. Er zijn groepsactiviteiten, maar ook mogelijkheden om individueel te oefenen. Soms organiseren we dit zelf, met vrijwilligers, en soms samen met andere organisaties. De Bibliotheek Salland organiseert deze activiteiten in samenwerking met het Taalpunt. De meeste activiteiten zijn gratis, ook voor wie geen lid is van de Bibliotheek.

  Signalen herkennen

  Hoe herken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Vaak lopen mensen daar niet mee te koop, vooral op het werk. Toch komt het ook daar veel voor. Denk aan uitvluchten als 'ik ben mijn bril vergeten', en 'dat formulier vul ik straks wel in'. En er zijn meer signalen.

  Resultaten

  Wie de taal beter leert beheersen, kan beter deelnemen aan de samenleving. Denk aan:

  • zelf een mailtje, boodschappenlijstje of verjaardagskaartje schrijven
  • zelf lezen en begrijpen: het nieuws, de brief van de gemeente, de instructie van een apparaat, de bijsluiter van een medicijn
  • zelf de (klein)kinderen voorlezen en helpen met hun huiswerk
  • zelf formulieren en enquêtes invullen
  • en natuurlijk: met plezier een boek of verhaal op internet lezen!

  Ken/ben jij iemand die wil leren?

  Kom langs bij het Taalpunt

  Beter leren lezen en schrijven? Met het Taalpunt kom je verder!