Website voorlezen

Nieuws

Resultaten 1 - 9 van 9
 • Scoor een Boek!Experience

  Scoor een Boek!Experience

  Gepubliceerd op: vrijdag 16 maart 2018

  De Scoor een Boek!Experience is een sportief lees-&voetbalfeestje, georganiseerd door SV Raalte en de Bibliotheek Salland.

  Deelnemers aan Scoor een Boek!, inclusief kinderen die alsnog willen meedoen, zijn van harte welkom op maandag 26 maart vanaf 18.00 uur bij het voetbalveld van SV Raalte. Na een korte videoboodschap van een van de helden van Go Ahead Eagles gaat iedereen het veld op om te scoren in allerlei verschillende sportieve spelletjes en oefeningen. Daarmee verdienen de deelnemers extra stickers of leuke prijzen.

  Meer informatie op de pagina Scoor een Boek!

 • Dubbele acceptgiro

  Dubbele acceptgiro

  Gepubliceerd op: maandag 12 maart 2018

  Bent u lid van de Bibliotheek Salland en ontving u de afgelopen tijd tweemaal dezelfde acceptgiro voor de betaling van uw lidmaatschap? Oplettende leden meldden het ons en zo kwamen we dit administratieve foutje op het spoor. Natuurlijk hoeft iedereem slechts één keer te betalen. Onze excuses voor de verwarring!

 • Voorleeskampioenen Salland

  Voorleeskampioenen Salland

  Gepubliceerd op: dinsdag 06 maart 2018

  Op 5 maart 2018 wonnen Luna Herder en Amélie Timmermans de regionale ronde Salland e.o. van de Nationale Voorleeswedstrijd.

  Luna Herder van de St. Jozefschool in Wijhe en Amélie Timmermans van De Peppel in Nijverdal zijn de voorleeskampioenen uit Salland en omgeving. Dit werd na een spannende avond op 5 maart bekend gemaakt in Holstohus in Olst.

  Acht kandidaten afkomstig uit gemeenten Deventer, Raalte, Rijssen-Holten, Hellendoorn en Olst-Wijhe deden mee aan deze wedstrijd. De presentatie van de avond was in handen van Karin de Graaff.

  De jury had het moeilijk om een definitieve keuze te maken, maar maakte uiteindelijk bekend dat de winnaars Luna en Amélie zijn. Alle deelnemers ontvingen aan het eind een oorkonde.

  Luna las voor uit Lampje van Annet Schaap en Amélie uit Kweenie van Joke van Leeuwen.

  Deze twee winnaars gaan door naar de finale van het voorleeskampioenschap van de provincie Overijssel. Deze provinciale finale wordt gehouden op 11 april in het ZINiN theater in Nijverdal.

  De jury bestond uit Linda Voortman; juryvoorzitter (adviseur Rijnbrink/VoorleesExpress Overijssel), Saskia Pekelharing (docent en leesconsulent bibliotheek Rijssen-Holten), Janneke Meijer (combinatiefunctionaris Taal & Cultuur gem. Hellendoorn).

 • Servicepunt Broekland sluit per 1 april

  Servicepunt Broekland sluit per 1 april

  Gepubliceerd op: donderdag 01 maart 2018

  In overleg met Plaatselijk Belang en de vrijwilligers heeft de Bibliotheek Salland besloten per 1 april 2018 te stoppen met de dienstverlening vanuit het Servicepunt Broekland.

  Het gebruik van het Servicepunt Broekland was minimaal. De Broeklandse bibliotheekleden lenen hun materialen vooral in de vestiging van de Bibliotheek in Raalte. De jeugd van Broekland kan voor boeken terecht bij de Bibliotheek op school. Voor leden die minder mobiel zijn, heeft de bibliotheek de Boek aan Huis-service.

  Sinds 2006 werd de bibliotheek met hulp van enthousiaste en betrokken vrijwilligers gerund. Een jaar daarna verhuisde de bibliotheek naar het Kulturhus. Sedert 2015 was het servicepunt in de Huuskamer Plein4 gevestigd.

  Wij willen bij deze alle huidige en voormalige vrijwilligers heel hartelijk danken voor al hun enthousiasme, tijd en inzet voor het Servicepunt in Broekland!

 • Inloopspreekuur OV

  Inloopspreekuur OV

  Gepubliceerd op: donderdag 15 februari 2018

  Chipkaart, abonnementen, kortingen… reizen met het openbaar vervoer kan knap ingewikkeld zijn. In de Bibliotheek in Raalte en Wijhe is een maandelijks inloopspreekuur, georganiseerd samen met Ervaar het OV. In Raalte elke laatste woensdag van de maand om 10 uur, in Wijhe elke laatste vrijdag van de maand om 14 uur.

 • Aftrap Scoor een Boek!

  Aftrap Scoor een Boek!

  Gepubliceerd op: vrijdag 02 februari 2018

  Scoren met GA Eagles!
  Doe mee met Scoor een boek! In de Bibliotheek krijg je een voetbalposter, en voor alles wat je leest plak je een sticker. Je maakt kans op vrijkaarten voor GAE voor het hele gezin. De aftrap wordt gedaan door Refik Köse van SV Raalte.
  Goed kunnen lezen is beter scoren! Niet alleen op het voetbalveld, maar je hele leven lang! Doe mee met Scoor een Boek! en scoor stickers met alles wat je leest

  Heb je een gouden boekentip? Stuur die naar of post 'm via een selfie op onze Instagram (gebruik de hashtag #boektip). Zo doe je mee aan de winactie voor vrijkaarten.
  Scoor een Boek! duurt 10 weken. De rust valt in het midden, in de voorjaarsvakantie, dan organiseren we ook iets heel leuks. Dus houd onze agenda in de gaten!

  Meer info op https://www.bibliotheeksalland.nl/scooreenboek

 • Vrijwilligers digitale vaardigheden gezocht

  Vrijwilligers digitale vaardigheden gezocht

  Gepubliceerd op: dinsdag 14 november 2017

  De Bibliotheek Salland helpt mensen bij het aanleren van vaardigheden die nodig zijn om mee te kunnen doen in deze snel veranderende samenleving. De ontwikkelingen op digitaal gebied volgen elkaar snel op en het lukt niet iedereen om bij te blijven. Middels de cursussen Klik & Tik en Digisterker ondersteunen wij mensen om stappen te zetten op de digitale weg. Daarnaast helpen Tablet cafés en de zogenaamde ‘Omgekeerde Universiteit’ mensen met vragen praktisch op weg.

  Wij zoeken:
  Voor zowel Raalte als Olst-Wijhe zoeken wij vrijwilligers die ons kunnen helpen bij het begeleiden van de cursussen Klik & Tik en Digisterker en nog te ontwikkelen digitale activiteiten. Je helpt mensen bij het omgaan met de computer, e-mail, social media en het werken met DigiD. Geduld, goed kunnen omgaan met privacy en communicatieve vaardigheden zijn hierbij erg belangrijk. Vanzelfsprekend is het ook belangrijk dat je zelf enthousiast bent over en enige ervaring hebt met digitale toepassingen.

  We organiseren de cursussen in groepsverband, zodat mensen elkaar ontmoeten en onderling ervaring kunnen uitwisselen. Elke cursus wordt begeleid door meerdere vrijwilligers, zodat je het niet alleen hoeft te doen.

  Wij bieden:

  • een goed vrijwilligersbeleid, scholing en begeleiding.
  • een enthousiast klein team van digitale vrijwilligers en veel ruimte om je werk in te richten zoals jij denkt dat goed is.
  • leuke en leerzame cursusochtenden waarin je echt van betekenis kunt zijn voor anderen.

  Enthousiast geworden, interesse gewekt of wil je meer informatie? Neem contact op met Frits Gerrits Jans (e-mail: ), of meld je aan bij de klantenservice van de Bibliotheek. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

   

   

 • Vrijwillige thuiszorg: inloopspreekuur Carinova

  Vrijwillige thuiszorg: inloopspreekuur Carinova

  Gepubliceerd op: woensdag 20 september 2017

  Elke donderdagmorgen van 9 tot 11 uur kan iedereen die meer wil weten over de vrijwillige thuiszorg binnenlopen in de Bibliotheek Raalte. Gerdien Bensink en Marleen Morrenhof zitten klaar om u te helpen, een afspraak maken is niet nodig.

  Wat doet Carinova?

  Wij plaatsen vrijwilligers bij chronisch zieken, mensen met een beperking en dementie . Zoekt u een vrijwilliger/maatje die voor u van betekenis kan zijn ? Door bijvoorbeeld samen iets te ondernemen of door bezoek, gezelschap of afleiding .De Vrijwillige Thuiszorg gaat voor u op zoek en probeert het juiste maatje te vinden .

  Voor onze dienst zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers , wilt u iets  voor een ander betekenen? Kom langs op ons inloopspreekuur of meld u aan via  www.mantelzorgondersteuningcarinova.nl

   

   gerdien bensink.jpg

  Gerdien Bensink

   

  Functie: 

  Coordinator Vrijwillige Thuiszorg

   

  Emailadres: 

   

  Telefoonnummer: 

  0570-518189

   

  Werkt op: 

  maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag

   

  Werkt in: 

  Deventer, Raalte  voor chronisch zieken

   

  chris nieuwland.jpg

  Chris Nieuwland

  Functie: 

  Coordinator Vrijwillige Thuiszorg

  Emailadres: 

  Telefoonnummer: 

  0570-518188

  Werkt op: 

  dinsdag, woensdag, vrijdag

  Werkt in: 

  Deventer, Raalte voor mensen met een beperking

   

  marleen morrenhof.jpg

  Marleen Morrenhof

  Functie: 

  Coordinator Vrijwillige Thuiszorg

  Emailadres: 

  Telefoonnummer: 

  06-30655183

  Werkt op: 

  maandag, dinsdag, donderdag

  Werkt in: 

  Deventer, Raalte mensen met dementie

 • Nederlands moeilijk? De bibliotheek helpt!

  Nederlands moeilijk? De bibliotheek helpt!

  Gepubliceerd op: maandag 18 september 2017

  In Nederland hebben zo'n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder moeite met lezen en schrijven. Dat zijn nieuwkomers, maar ook mensen die hier zijn geboren en getogen. Zij ervaren elke dag hoe lastig het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven. Met zo'n groot aantal is er een grote kans dat jij ook iemand kent. Verwijs hen dan naar de Bibliotheek.

  Bekijk het verhaal van Daphne op www.bibliotheek.nl/ikwilleren

  Activiteiten

  De Bibliotheek helpt mensen graag om de taal beter te leren. Het maakt niet uit of zij Nederlands als moedertaal hebben of anderstalig zijn. Er zijn groepsactiviteiten, maar ook mogelijkheden om individueel te oefenen. Soms organiseren we dit zelf, met vrijwilligers, en soms samen met andere organisaties. De Bibliotheek Salland organiseert deze activiteiten in samenwerking met het Taalpunt. De meeste activiteiten zijn gratis, ook voor wie geen lid is van de Bibliotheek.

  Signalen herkennen

  Hoe herken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Vaak lopen mensen daar niet mee te koop, vooral op het werk. Toch komt het ook daar veel voor. Denk aan uitvluchten als 'ik ben mijn bril vergeten', en 'dat formulier vul ik straks wel in'. En er zijn meer signalen.

  Resultaten

  Wie de taal beter leert beheersen, kan beter deelnemen aan de samenleving. Denk aan:

  • zelf een mailtje, boodschappenlijstje of verjaardagskaartje schrijven
  • zelf lezen en begrijpen: het nieuws, de brief van de gemeente, de instructie van een apparaat, de bijsluiter van een medicijn
  • zelf de (klein)kinderen voorlezen en helpen met hun huiswerk
  • zelf formulieren en enquêtes invullen
  • en natuurlijk: met plezier een boek of verhaal op internet lezen!

  Ken/ben jij iemand die wil leren?

  Kom langs bij het Taalpunt

  Beter leren lezen en schrijven? Met het Taalpunt kom je verder!