Website voorlezen

Nieuws

Resultaten 1 - 9 van 9
 • Walk&Talk en workshops

  Walk&Talk en workshops

  Gepubliceerd op: vrijdag 22 september 2017

  Maandag 9 oktober om 9.30 uur is er weer een Walk&Talk in de Bibliotheek Raalte voor iedereen die werk zoekt. Deze keer met gastspreker Danielle Poppe, eigenaar van uitzendbureau eriswerk.nl. Daarnaast zijn er de komende weken  extra workshops voor nog meer praktische tips.  

  Als oprichter en eigenaar van een uitzendbureau weet Danielle Poppe als geen ander wat het belang van ‘netwerken’ is en hoe je dat het beste kunt doen. Netwerken kan best lastig zijn en soms krijg je alleen bij het woord al een vervelend gevoel. Maar het kan juist heel leuk en waardevol zijn. We gaan het in de Walk&Talk hebben over hoe je jezelf presenteert als je aan het netwerken bent; wat vertel je dan over jezelf?

  Praktische informatie

  Walk&Talk is dé koffiepauze voor werkzoekenden. Je krijgt er actuele informatie over solliciteren én tips en ervaringen van anderen. Elke tweede maandag van de maand om 9.30 uur in de Bibliotheek Raalte. Het is positief, gratis en voor iedereen die (ander) werk zoekt. Aanmelden heeft de voorkeur, maar is niet verplicht. Aanmelden kan door een mail te sturen naar Jeny Flim via .

  Extra workshops
  In september en oktober worden er vier workshops gegeven door Danielle Poppe van eriswerk.nl en zijn bedoeld voor iedereen die op zoek is naar (ander) werk. Je krijgt praktische tips en er is genoeg tijd om je vragen te stellen. Het gaat om een serie van 4 workshops, maar ze zijn ook los te volgen. Alle workshops vinden plaats in de Bibliotheek in Raalte, Passage 6 en zijn gratis. Opgeven is niet nodig, je kan gewoon aanschuiven.  De laatste twee workshops zijn:

  Workshop Wat is een pitch? | 27 september 19.30-20.30 uur

  Wat is het en waarom is een goede pitch superbelangrijk? Oefen met jouw eigen pitch in deze workshop op 27 september om 19.30 uur in de Bibliotheek Raalte.

  Workshop Het sollicitatiegesprek | 4 oktober 19.30-20.30 uur
  Deze workshop bereid je voor op jouw eerstvolgende sollicitatiegesprek. Welke vragen kun je verwachten? Hoe bereid je je goed voor? Ken jezelf en verdiep je in het bedrijf of de organisatie; hiermee oefenen we in de 4e en laatste workshop.

  Graag tot ziens in de Bibliotheek!

 • Vrijwillige thuiszorg: inloopspreekuur Carinova

  Vrijwillige thuiszorg: inloopspreekuur Carinova

  Gepubliceerd op: woensdag 20 september 2017

  Elke donderdagmorgen van 9 tot 11 uur kan iedereen die meer wil weten over de vrijwillige thuiszorg binnenlopen in de Bibliotheek Raalte. Gerdien Bensink en Marleen Morrenhof zitten klaar om u te helpen, een afspraak maken is niet nodig.

  Wat doet Carinova?

  Wij plaatsen vrijwilligers bij chronisch zieken, mensen met een beperking en dementie . Zoekt u een vrijwilliger/maatje die voor u van betekenis kan zijn ? Door bijvoorbeeld samen iets te ondernemen of door bezoek, gezelschap of afleiding .De Vrijwillige Thuiszorg gaat voor u op zoek en probeert het juiste maatje te vinden .

  Voor onze dienst zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers , wilt u iets  voor een ander betekenen? Kom langs op ons inloopspreekuur of meld u aan via  www.mantelzorgondersteuningcarinova.nl

   

   gerdien bensink.jpg

  Gerdien Bensink

   

  Functie: 

  Coordinator Vrijwillige Thuiszorg

   

  Emailadres: 

   

  Telefoonnummer: 

  0570-518189

   

  Werkt op: 

  maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag

   

  Werkt in: 

  Deventer, Raalte  voor chronisch zieken

   

  chris nieuwland.jpg

  Chris Nieuwland

  Functie: 

  Coordinator Vrijwillige Thuiszorg

  Emailadres: 

  Telefoonnummer: 

  0570-518188

  Werkt op: 

  dinsdag, woensdag, vrijdag

  Werkt in: 

  Deventer, Raalte voor mensen met een beperking

   

  marleen morrenhof.jpg

  Marleen Morrenhof

  Functie: 

  Coordinator Vrijwillige Thuiszorg

  Emailadres: 

  Telefoonnummer: 

  06-30655183

  Werkt op: 

  maandag, dinsdag, donderdag

  Werkt in: 

  Deventer, Raalte mensen met dementie

 • Nederlands moeilijk? De bibliotheek helpt!

  Nederlands moeilijk? De bibliotheek helpt!

  Gepubliceerd op: maandag 18 september 2017

  In Nederland hebben zo'n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder moeite met lezen en schrijven. Dat zijn nieuwkomers, maar ook mensen die hier zijn geboren en getogen. Zij ervaren elke dag hoe lastig het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven. Met zo'n groot aantal is er een grote kans dat jij ook iemand kent. Verwijs hen dan naar de Bibliotheek.

  Bekijk het verhaal van Daphne op www.bibliotheek.nl/ikwilleren

  Activiteiten

  De Bibliotheek helpt mensen graag om de taal beter te leren. Het maakt niet uit of zij Nederlands als moedertaal hebben of anderstalig zijn. Er zijn groepsactiviteiten, maar ook mogelijkheden om individueel te oefenen. Soms organiseren we dit zelf, met vrijwilligers, en soms samen met andere organisaties. De Bibliotheek Salland organiseert deze activiteiten in samenwerking met het Taalpunt. De meeste activiteiten zijn gratis, ook voor wie geen lid is van de Bibliotheek.

  Signalen herkennen

  Hoe herken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Vaak lopen mensen daar niet mee te koop, vooral op het werk. Toch komt het ook daar veel voor. Denk aan uitvluchten als 'ik ben mijn bril vergeten', en 'dat formulier vul ik straks wel in'. En er zijn meer signalen.

  Resultaten

  Wie de taal beter leert beheersen, kan beter deelnemen aan de samenleving. Denk aan:

  • zelf een mailtje, boodschappenlijstje of verjaardagskaartje schrijven
  • zelf lezen en begrijpen: het nieuws, de brief van de gemeente, de instructie van een apparaat, de bijsluiter van een medicijn
  • zelf de (klein)kinderen voorlezen en helpen met hun huiswerk
  • zelf formulieren en enquêtes invullen
  • en natuurlijk: met plezier een boek of verhaal op internet lezen!

  Ken/ben jij iemand die wil leren?

  Kom langs bij het Taalpunt

  Beter leren lezen en schrijven? Met het Taalpunt kom je verder!

 • Verhaal ver weg en lokaal

  Verhaal ver weg en lokaal

  Gepubliceerd op: donderdag 14 september 2017

  Goed integreren betekent meer dan het eigen maken van de Nederlandse taal. Het vraagt ook om het leren kennen van Nederlandse mensen en de cultuur. En om mensen die geïnteresseerd in je zijn, bij wie je je verhaal kwijt kunt en van wiens netwerk je gebruik kunt maken. 

   

  In het project Verhaal ver weg en lokaal van de Bibliotheek Salland i.s.m. Vluchtelingenwerk Raalte gaan een ‘nieuwe’ inwoner (statushouder) en ‘oude’ inwoner (iemand die al langer in Raalte woont) met elkaar in gesprek. Zij geven elkaar een waardevol kijkje in elkaars leven. De verhalen worden digitaal zichtbaar gemaakt met behulp van een computerprogramma.

  Wil jij kennismaken met een statushouder in Raalte?

  Ben je:

  • woonachtig in de gemeente Raalte;
  • een beetje digitaal vaardig;
  • bereid om ook je eigen verhaal te delen en tussen november en januari zo’n 8 keer af te spreken;
  • respectvol, flexibel en geduldig?

   Meld je dan aan voor Verhaal ver weg en lokaal

  We starten in november. Na een kennismakingsgesprek word je tijdens een startbijeenkomst gekoppeld aan een statushouder. Je spreekt in de periode november – januari zo’n acht keer met elkaar af en gaat in gesprek over verschillende thema’s. Je werkt samen aan jullie digitale verhaal. In januari sluiten we de projectperiode af. Neem voor meer info contact op met Jeny Flim van de Bibliotheek Salland via of tel. 0572-363639.

 • Serie van vier Workshops op zoek naar werk

  Serie van vier Workshops op zoek naar werk

  Gepubliceerd op: donderdag 14 september 2017

  Serie workshops
  ‘Hoe valt jouw CV op?’ is het begin van een serie van vier workshops, allemaal gericht om mensen praktisch en persoonlijk op weg te helpen naar (ander) werk. Elke woensdagavond vanaf 13 september een ander thema. De workshops zijn ook los te volgen. Daniëlle Poppe van Eriswerk.nl uit Raalte legt uit. ‘Wij merken dat veel mensen behoefte hebben aan praktische tips om hun kansen op een baan te verbeteren. Daarom gaan we in workshops vooral aan de slag. Als uitzendbureau weten wij waar organisaties op letten. We helpen mensen graag met deze informatie. Gratis en zonder verdere verplichtingen.’

  Werken aan vaardigheden
  De samenwerking met Eriswerk.nl is voor de Bibliotheek een mooie aanvulling. Programmamanager Jeny Flim legt uit: ‘De Bibliotheek is meer dan die plek waar je boeken kunt lenen. Je kunt er werken aan alle vaardigheden die je nodig hebt om mee te doen. Zo hebben we het Taalpunt in huis, maar ook cursussen digitale vaardigheden en bijeenkomsten voor werkzoekenden onder de noemer ‘Walk&Talk’. Deze praktische workshops van eriswerk.nl sluiten hier heel goed bij aan.’ Bovendien verzorgt Danielle ná de serie workshops, op 9 oktober om 9.30 uur het thema ‘netwerken’ bij de Walk&Talk.

  Meer informatie
  De workshops zijn gratis en vinden plaats in de Bibliotheek. Aanmelden is niet nodig. Neem wel je CV mee, zodat je deze meteen waar nodig kunt aanpassen. Ga voor meer info naar www.bibliotheeksalland.nl en www.eriswerk.nl .

  Programma Workshops eriswerk.nl in samenwerking met de Bibliotheek Salland

  De workshops worden gegeven door Danielle Poppe van eriswerk.nl en zijn bedoeld voor iedereen die op zoek is naar (ander)werk. Je krijgt praktische tips en er is genoeg tijd om je vragen te stellen. Het gaat om een serie van 4 workshops, maar ze zijn ook los te volgen.

   Alle workshops vinden plaats in de Bibliotheek in Raalte, Passage 6 en zijn gratis.

     wat                             onderwerp                    datum   (19.30-20.30 uur)     
    1e workshop CV opmaak 13 september
    2e workshop Social Media 20 september
    3e workshop Pitch 27 september
    4e workshop Sollicitatiegesprek 4 oktober

  1e workshop: hoe maak ik een goed cv

  Je krijgt uitleg over de opmaak van een goed cv. Hoe maak je je CVduidelijk en overzichtelijk? En hoe val je op met je persoonlijke CV?

  2e workshop: social media

  Wie zie je als je jezelf opzoekt op internet? Denk bijvoorbeeld aan Facebook en er is ook aandacht voor Linkedin: waarom een Linkedin profiel en hoe maak je er een?

  3e workshop: pitch

  Wat is een pitch? Waarom is een goede pitch superbelangrijk? Oefen met jouw eigen pitch in deze workshop.

  4e workshop: het sollicitatiegesprek

  Deze workshop bereid je voor op jouw eerstvolgende sollicitatiegesprek. Welke vragen kun je verwachten? Hoe bereid je je goed voor? Ken jezelf en verdiep je in het bedrijf of de organisatie; hiermee oefenen we in de 4e workshop.

   

 • Tablet & computercafé in Bibliotheek Olst

  Tablet & computercafé in Bibliotheek Olst

  Gepubliceerd op: woensdag 13 september 2017

  In september wordt het Tablet-Computer(TC)-café na de zomerstop hervat op woensdag 27 septermber a.s. in de Bibliotheek in Olst.

  Heeft u wel eens problemen met uw computer? Of heeft u vragen over e-mailen, internetten of veiligheid van uw computer? Seniorenweb Olst-Wijhe, de Gezamenlijke Ouderenbonden Olst-Wijhe en de Bibliotheek Salland organiseren weer het gratis TC-Café op elke laatste woensdag van de maand. De inloop is van 10.00 tot 12.00 uur voor een ieder die met dit soort vragen zit.

  Wanneer er problemen zijn met de eigen computer, laptop of tablet, wordt u verzocht deze mee te nemen. Monitor, muis en toetsenbord zijn aanwezig. Deze hoeft u niet mee te nemen. Wanneer er problemen zijn met bepaalde programma’s, neem dan de originele software mee. In de Bibliotheek in het Holstohus krijgt u individuele hulp van één van onze vrijwilligers bij uw computervraag. Dit kan ook een vraag zijn over de werking van een computerprogramma of computerveiligheid en gegevensopslag. In uw eigen tempo krijgt u uitleg en advies.

  Iedereen, jong en oud, is welkom, de hulp is gratis. Ook als u geen lid bent van de Bibliotheek, Ouderenbond of welke organisatie ook, kunt u gerust langs komen in het TC Café in de Brasserie en Bibliotheek in het Holstohus. En zijn de vrijwilligers allemaal al bezet? Dan helpen de gasten van het café elkaar en dan blijkt dat men samen heel veel weet!

 • Beginnerscursus Digisterker

  Beginnerscursus Digisterker

  Gepubliceerd op: zaterdag 09 september 2017

  De overheid gaat digitaal. U ook?

  “Meer dan twee miljoen mensen controleren hun Berichtenbox, de digitale brievenbus voor berichten van de overheid, niet of nauwelijks. Daardoor missen ze belangrijke berichten over betalingen, wat soms tot boetes en zelfs tot ernstige financiële problemen leidt.”
  Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Ombudsman.
  De overheid doet steeds meer via het internet en verwacht dat iedereen daar gebruik van maakt. Voor iedereen die graag uitleg wil over de digitale overheid en bijvoorbeeld wil weten hoe de Berichtenbox werkt: donderdag 21 september start in de Bibliotheek Raalte een speciale beginnerscursus Digisterker geheten.

  Wat komt er aan bod in de cursus?
  U leert hoe u handige informatie kunt vinden en hoe u iets moet aanvragen, bijvoorbeeld bij de gemeente. Ook krijgt u te zien wat de overheid allemaal al over u weet, zoals de opbouw van uw AOW. De overheid vraagt steeds vaker naar uw DigiD: uw digitale sleutel voor de overheid. In de cursus leert u hoe u DigiD kunt aanvragen en hoe u DigiD kunt gebruiken maar ook hoe u bij uw Berichtenbox komt.

  Cursusinformatie
  De cursus duurt vier dagdelen. U maakt onder begeleiding en in een kleine groep van deelnemers gebruik van computers van de Bibliotheek Salland in de vestiging Raalte. De cursus is voor inwoners van Raalte die al wel een beetje met internet kunnen omgaan.  Deelname is gratis, maar wees er wel snel bij, want ‘vol is vol’. Wel vragen we u een bijdrage van € 15,00 voor het bijbehorende cursusboek en de koffie.

  Data:          donderdagochtend 21 en 28 september, 5 en 12 oktober  
  Tijd:            09.30-11.45 uur
  Plaats:        de Bibliotheek Salland, Passage 6,  Raalte

  Aanmelden kan bij de Bibliotheek via 0572-36 36 37 of via e-mail bij   o.v.v Digisterker

 • Cursus Klik & Tik

  Cursus Klik & Tik

  Gepubliceerd op: zaterdag 09 september 2017

  Oefenen op internet? Volg de cursus Klik & Tik bij de Bibliotheek.

  Een mail versturen, foto’s opslaan op de computer of zoeken naar een leuke vakantiebestemming. Heel veel kan met de computer en op internet. Wilt u hiermee oefenen in een veilige omgeving? De Bibliotheek start een nieuwe cursus voor beginners op dinsdag 12 september in Raalte.

  Het internet wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. Informatie van de overheid, belastingaangifte doen, tweedehands koopjes, een reis boeken, bankzaken regelen, dat kan tegenwoordig allemaal via internet. Heeft u ook een computer en wilt u uw digitale vaardigheid verbeteren? Wilt u graag meer op uw computer doen, maar weet u niet goed hoe het werkt? Tijdens onze cursus Klik&Tik leert u onder deskundige begeleiding in 10 lessen de geheimen en mogelijkheden van het internet ontdekken. De cursus is interactief en speciaal voor beginners. Er wordt gewerkt met kleine groepen van maximaal 10 deelnemers, die worden begeleid door enkele docenten.

  Meer informatie
  Deelname aan de cursus Klik & Tik bedraagt €15,- inclusief het bijbehorende oefenboek. De nieuwe cursus is iedere dinsdag van 9.30-11.30 uur  en start op dinsdag 12 september. De cursus wordt gegeven in het Leer&Meer Plein in de Bibliotheek Raalte.

  Interesse? U kunt zich aanmelden in de Bibliotheek, via 0572- 36 36 37 of via de mail:

   

 • De Bibliotheek helpt bij digitale vaardigheden

  De Bibliotheek helpt bij digitale vaardigheden

  Gepubliceerd op: vrijdag 01 september 2017

  Het internet wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. Informatie van de overheid, belastingaangifte doen, tweedehands koopjes, een reis boeken, bankzaken regelen, dat kan tegenwoordig allemaal via internet. Het is niet eenvoudig om bij te blijven in deze snel veranderde wereld. De Bibliotheek start daarom met een nieuwe seizoen volop activiteiten rondom digitale vaardigheden voor iedereen die graag bij wil blijven.

  Klik & Tik: voor de beginner

  Voor mensen die thuis een computer of laptop hebben staan, maar er eigenlijk niets mee kunnen heeft de Bibliotheek Raalte de cursus Klik&Tik. Onder deskundige begeleiding leert u in 10 lessen de geheimen en mogelijkheden van het internet ontdekken. De cursus is interactief en speciaal voor beginners. De cursus wordt gegeven op de dinsdagmorgen en start op 12 september.

  Digisterker: omgaan met de digitale overheid

  Op 21 september een nieuwe serie van de cursus Digisterker, omgaan met de digitale overheid. U leert bijvoorbeeld hoe u iets moet aanvragen bij de gemeente. Ook krijgt u te zien wat de overheid allemaal al over u weet, zoals de opbouw van uw AOW. De overheid vraagt steeds vaker naar uw DigiD: uw digitale sleutel voor de overheid. In de cursus leert u hoe u DigiD kunt aanvragen en hoe u DigiD kunt gebruiken. Voor deze  cursus dient u al wel een beetje met internet om te kunnen omgaan. 

  Interesse?
  Deelname aan beide bovenstaande cursussen is gratis. Wel vragen we u een bijdrage van € 15,00 voor het bijbehorende cursusboek en de koffie. Voor de beide cursussen dient u zich op te geven. Via e-mail of tel.nr.(0572) 36 36 37.

  Op HCC spreekuur
  Daarnaast kunt u elke 2e en 4e donderdagmiddag van de maand terecht in de Bibliotheek Raalte voor het HCC spreekuur. Hier kunt u uw technische vragen over de computer stellen, bijv. over het installeren van een programma. Het HCC-spreekuur is met vrije inloop.

  Omgekeerde Universiteit
  Voor de mensen met vragen over een tablet of smartphone biedt de Bibliotheek  Raalte in samenwerking met Landstede en KBO-Raalte de Omgekeerde Universiteit: studenten van Landstede helpen bij het zoeken naar antwoorden op uw vragen op dit gebied. De eerste Omgekeerde Universiteit van het nieuwe seizoen is op vrijdagmorgen 22 september van 9.00 tot 10.30 uur. Voor de Omgekeerde Universiteit aanmelden bij mw. Rensen van KBO-Raalte (0572) 36 54 86 of e-mail