Website voorlezen

Nieuws

Resultaten 1 - 9 van 9
 • Vrijwilligers digitale vaardigheden gezocht

  Vrijwilligers digitale vaardigheden gezocht

  Gepubliceerd op: dinsdag 14 november 2017

  De Bibliotheek Salland helpt mensen bij het aanleren van vaardigheden die nodig zijn om mee te kunnen doen in deze snel veranderende samenleving. De ontwikkelingen op digitaal gebied volgen elkaar snel op en het lukt niet iedereen om bij te blijven. Middels de cursussen Klik & Tik en Digisterker ondersteunen wij mensen om stappen te zetten op de digitale weg. Daarnaast helpen Tablet cafés en de zogenaamde ‘Omgekeerde Universiteit’ mensen met vragen praktisch op weg.

  Wij zoeken:
  Voor zowel Raalte als Olst-Wijhe zoeken wij vrijwilligers die ons kunnen helpen bij het begeleiden van de cursussen Klik & Tik en Digisterker en nog te ontwikkelen digitale activiteiten. Je helpt mensen bij het omgaan met de computer, e-mail, social media en het werken met DigiD. Geduld, goed kunnen omgaan met privacy en communicatieve vaardigheden zijn hierbij erg belangrijk. Vanzelfsprekend is het ook belangrijk dat je zelf enthousiast bent over en enige ervaring hebt met digitale toepassingen.

  We organiseren de cursussen in groepsverband, zodat mensen elkaar ontmoeten en onderling ervaring kunnen uitwisselen. Elke cursus wordt begeleid door meerdere vrijwilligers, zodat je het niet alleen hoeft te doen.

  Wij bieden:

  • een goed vrijwilligersbeleid, scholing en begeleiding.
  • een enthousiast klein team van digitale vrijwilligers en veel ruimte om je werk in te richten zoals jij denkt dat goed is.
  • leuke en leerzame cursusochtenden waarin je echt van betekenis kunt zijn voor anderen.

  Enthousiast geworden, interesse gewekt of wil je meer informatie? Neem contact op met Frits Gerrits Jans (e-mail: ), of meld je aan bij de klantenservice van de Bibliotheek. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

   

   

 • Innovatie bus: WoWi! staat bij de Bibliotheek Salland | 30 november

  Innovatie bus: WoWi! staat bij de Bibliotheek Salland | 30 november

  Gepubliceerd op: vrijdag 03 november 2017

  WoWi! staat voor workshops on wheels: innovatie! Maak kennis met innovatieve gadgets en leer meer over met de technologische ontwikkelingen die eraan komen. Op 30 november staat deze innovatie bus in Olst en Raalte voor iedereen die interesse heeft.

  Kom een kijkje nemen!
  Op donderdag 30 november staat de WoWi bus van 10.00 uur tot 12.30 uur naast het Holstohus in Olst en vanaf 13.30 uur voor de Bibliotheek Raalte. De Biebbus is gevuld met de nieuwste innovatieve apparaten en gadgets. Zo staat er bijvoorbeeld een 3D-printer en leer je meer over programmeren. De bus laat bezoekers op een laagdrempelige manier in aanraking komen met nieuwe technieken. Iedereen is welkom om op 30 november de bus te bezoeken en te ervaren wat er allemaal al mogelijk is.

  Geef je mening, krijg een boek
  De WoWi! bus staat bij de Bibliotheek vanwege het thema robotica van Nederland Leest. Praat mee over robotica in de Bibliotheek of geef iedere week via www.bibliotheeksalland.nl jouw mening over robotica.  In de Bibliotheek ligt bovendien het geschenkboek I, Robot van Isaac Asimov voor je klaar.

 • Jeugdfilm WALL-E

  Jeugdfilm WALL-E

  Gepubliceerd op: vrijdag 03 november 2017

  Avonturen-animatiefilm WALL-E

  Zevenhonderd eenzame jaren doet de robot WALL-E (Waste Allocation Load Lifter Earth-Class) waarvoor hij gemaakt is: het schoonhouden van de aarde. Zijn enige vertier lag in het verzamelen van prullaria. Maar dan ontmoet hij een zoekrobot genaamd EVE. Samen reizen ze door het hele heelal en beginnen aan een van de meest opwindende en fantasierijke avonturen allertijden.

  Woensdag 22 november
  15.00 uur
  Bibliotheek Raalte

 • Robots … redding of bedreiging?

  Robots … redding of bedreiging?

  Gepubliceerd op: vrijdag 03 november 2017

  Dr. Willem Peter de Ridder is als speciale gast uitgenodigd tijdens Nederland Leest in de Bibliotheek. Als futuroloog praat hij ons bij over de invloed van robotica op de werkgelegenheid. Benieuwd naar zijn verhaal? Kom op donderdagmiddag 23 november om 15.30 uur naar de Bibliotheek Raalte.  

  Futuroloog Willem Peter de Ridder
  De Ridder is directeur van Futures Studies. Als futuroloog helpt hij organisaties bij het verkennen van de toekomst, het bedenken van toekomstbestendige strategieën en het inspelen op nieuwe ontwikkelingen. De lezing gaat over de invloed van robotica op de werkgelegenheid.

  Beperkt aantal plekken
  De toegang is gratis. Wel zijn er een beperkt aantal plekken. Wil je verzekerd zijn van een plek? Aanmelden kan via  

  De robot in de maatschappij
  Ze werden al een eeuw geleden voorspeld, maar nu zien we ze toch echt in grote getale in de samenleving. Binnen een paar jaar zijn zelfrijdende auto’s, bezorgdrones en machines met kunstmatige intelligentie de normaalste zaak van de wereld. Terwijl robots in fabrieken en op bedrijfsterreinen natuurlijk al tientallen jaren bestaan. Tegenwoordig worden zelfs krantenartikelen al door bots geschreven. Waar eindigt dit? In een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Wat staat ons de komende jaren te wachten?

  Geef je mening, krijg een boek
  Robotica is dit jaar het thema van Nederland Leest. Praat erover in de Bibliotheek of geef iedere week via www.bibliotheeksalland.nl jouw mening over robotica.  In de Bibliotheek ligt bovendien het geschenkboek I, Robot van Isaac Asimov voor je klaar.

 • Effectief leren voor de toetsweken in de Bieb

  Effectief leren voor de toetsweken in de Bieb

  Gepubliceerd op: vrijdag 27 oktober 2017

  De komende 2 weken kunnen leerlingen die geconcentreerd willen leren voor hun toetsweken terecht in de Bibliotheek Raalte. De Bibliotheek organiseert speciale  ‘StudyShare’ middagen in het Leer&Meer Plein.

  Geef afleiding geen kans

  StudyShare (ontwikkeld door de Openbare Bibliotheek Amsterdam) is een super simpele en krachtige manier om je hoofd bij het leren te houden. Je studeert samen met anderen in een vast ritme in een afgesloten, stille ruimte in de Bibliotheek. Het is onder andere gebaseerd op de Pomodoro-techniek. Met deze techniek leer je in blokken van maximaal 45 minuten studeren met daarna 15 minuten pauze. In het Leer&Meer Plein in de Bibliotheek word je minimaal afgeleid en er zit een ‘Studybob’ die streng toezicht houdt. Je mobiele telefoon kun je in bewaring geven en er zijn duidelijke regels.

  Interesse?

  StudyShare is de komende 2 weken op de dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag in de Bibliotheek. Kijk voor de exacte onderaan dit artkel. Het begint steeds om 13.15 uur. Er volgt een studieblok van 3 x 45 minuten studeren met daartussen verplicht 15 minuten pauze. Het is voor iedereen die geconcentreerd voor de examens wil leren. Meedoen is gratis. Haal op de genoemde data vanaf 13.00 uur een ticket in de Bibliotheek. Als het studieblok begint, geef je het ticket af aan de Studybob.

  Let op: je krijgt alleen tickets voor de dag zelf en maximaal één ticket per persoon. Zijn er bij de balie geen tickets meer? Dan zit het studieblok voor die dag helaas vol. Natuurlijk kun je dan wel een ander plekje in de bieb zoeken om te studeren.

  Data ‘StudyShare’ middagen

  Dinsdag 7 november
  Woensdag 8 november
  Donderdag 9 november

  Dinsdag 14 november
  Woensdag 15 november
  Donderdag 16 november

 • Help nieuwe Raaltenaren verder op weg

  Help nieuwe Raaltenaren verder op weg

  Gepubliceerd op: donderdag 26 oktober 2017

  In het project Verhaal ver weg en lokaal van de Bibliotheek Salland i.s.m. Vluchtelingenwerk Raalte gaan een ‘nieuwe’ inwoner (statushouder) en ‘oude’ inwoner (iemand die al langer in Raalte woont) met elkaar in gesprek. Wil jij ook kennismaken met een statushouder in Raalte? Aanmelden kan nog. 

  Goed integreren betekent meer dan het eigen maken van de Nederlandse taal. Het vraagt ook om het leren kennen van Nederlandse mensen en de cultuur. En om mensen die geïnteresseerd in je zijn, bij wie je je verhaal kwijt kunt en van wiens netwerk je gebruik kunt maken. De deelnemers aan het project Verhaal ver weg en lokaal geven elkaar een waardevol kijkje in elkaars leven. De verhalen worden digitaal zichtbaar gemaakt met behulp van een computerprogramma.

  Wil jij kennismaken met een statushouder in Raalte?
  Ben je:
  · woonachtig in de gemeente Raalte
  · een beetje digitaal vaardig
  · bereid om ook je eigen verhaal te delen en tussen november en januari zo’n 8 keer af te spreken
  · respectvol, flexibel en geduldig?

  Meld je dan aan voor Verhaal ver weg en lokaal
  Na een kennismakingsgesprek word je tijdens een startbijeenkomst gekoppeld aan een statushouder. Je spreekt in de periode november – januari zo’n acht keer met elkaar af en gaat in gesprek over verschillende thema’s. Je werkt samen aan jullie digitale verhaal. In januari sluiten we de projectperiode af.

  Neem voor meer info contact op met Jeny Flim van de Bibliotheek Salland via of tel. 0572-363639.

 • Start digitale beginnerscursus Digisterker

  Start digitale beginnerscursus Digisterker

  Gepubliceerd op: donderdag 19 oktober 2017

  De overheid doet steeds meer via het internet en verwacht dat iedereen daar gebruik van maakt. Veel mensen weten dat niet of vinden het nog wat moeilijk. Daarom start er op donderdag 2 november in de Bibliotheek Salland weer een speciale beginnerscursus ‘Werken met de elektronische overheid’, Digisterker geheten.

  DigiD
  “Meer dan twee miljoen mensen controleren hun Berichtenbox, de digitale brievenbus voor berichten van de overheid, niet of nauwelijks. Daardoor missen ze belangrijke berichten over betalingen, wat soms tot boetes en zelfs tot ernstige financiële problemen leidt.“ Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Ombudsman. Tijdens de cursus Digisterker leert u hoe u handige informatie kunt vinden en hoe u iets moet aanvragen, bijvoorbeeld bij de gemeente. Ook krijgt u te zien wat de overheid allemaal al over u weet, zoals de opbouw van uw AOW. De overheid vraagt steeds vaker naar uw DigiD: uw digitale sleutel voor de overheid. In de cursus leert u hoe u DigiD kunt aanvragen en hoe u DigiD kunt gebruiken maar ook hoe u bij uw Berichtenbox komt.

  Cursusinformatie
  De cursus duurt vier dagdelen. U maakt onder begeleiding en in een kleine groep van deelnemers gebruik van computers van de Bibliotheek Raalte. De cursus is voor inwoners van Raalte die al wel een beetje met internet kunnen omgaan. Deelname is gratis, maar wees er wel snel bij, want ‘vol is vol’. Wel vragen we u een bijdrage van € 15,00 voor het bijbehorende cursusboek en de koffie.

  Data: donderdagochtend 2, 9, 16 en 23 november.
  Tijd: 09.30-11.45 uur
  Plaats: de Bibliotheek Salland, Passage 6,  Raalte
  Aanmelden: telefonisch bij de Bibliotheek 0572-36 36 37 of via e-mail bij   o.v.v Digisterker • Vrijwillige thuiszorg: inloopspreekuur Carinova

  Vrijwillige thuiszorg: inloopspreekuur Carinova

  Gepubliceerd op: woensdag 20 september 2017

  Elke donderdagmorgen van 9 tot 11 uur kan iedereen die meer wil weten over de vrijwillige thuiszorg binnenlopen in de Bibliotheek Raalte. Gerdien Bensink en Marleen Morrenhof zitten klaar om u te helpen, een afspraak maken is niet nodig.

  Wat doet Carinova?

  Wij plaatsen vrijwilligers bij chronisch zieken, mensen met een beperking en dementie . Zoekt u een vrijwilliger/maatje die voor u van betekenis kan zijn ? Door bijvoorbeeld samen iets te ondernemen of door bezoek, gezelschap of afleiding .De Vrijwillige Thuiszorg gaat voor u op zoek en probeert het juiste maatje te vinden .

  Voor onze dienst zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers , wilt u iets  voor een ander betekenen? Kom langs op ons inloopspreekuur of meld u aan via  www.mantelzorgondersteuningcarinova.nl

   

   gerdien bensink.jpg

  Gerdien Bensink

   

  Functie: 

  Coordinator Vrijwillige Thuiszorg

   

  Emailadres: 

   

  Telefoonnummer: 

  0570-518189

   

  Werkt op: 

  maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag

   

  Werkt in: 

  Deventer, Raalte  voor chronisch zieken

   

  chris nieuwland.jpg

  Chris Nieuwland

  Functie: 

  Coordinator Vrijwillige Thuiszorg

  Emailadres: 

  Telefoonnummer: 

  0570-518188

  Werkt op: 

  dinsdag, woensdag, vrijdag

  Werkt in: 

  Deventer, Raalte voor mensen met een beperking

   

  marleen morrenhof.jpg

  Marleen Morrenhof

  Functie: 

  Coordinator Vrijwillige Thuiszorg

  Emailadres: 

  Telefoonnummer: 

  06-30655183

  Werkt op: 

  maandag, dinsdag, donderdag

  Werkt in: 

  Deventer, Raalte mensen met dementie

 • Nederlands moeilijk? De bibliotheek helpt!

  Nederlands moeilijk? De bibliotheek helpt!

  Gepubliceerd op: maandag 18 september 2017

  In Nederland hebben zo'n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder moeite met lezen en schrijven. Dat zijn nieuwkomers, maar ook mensen die hier zijn geboren en getogen. Zij ervaren elke dag hoe lastig het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven. Met zo'n groot aantal is er een grote kans dat jij ook iemand kent. Verwijs hen dan naar de Bibliotheek.

  Bekijk het verhaal van Daphne op www.bibliotheek.nl/ikwilleren

  Activiteiten

  De Bibliotheek helpt mensen graag om de taal beter te leren. Het maakt niet uit of zij Nederlands als moedertaal hebben of anderstalig zijn. Er zijn groepsactiviteiten, maar ook mogelijkheden om individueel te oefenen. Soms organiseren we dit zelf, met vrijwilligers, en soms samen met andere organisaties. De Bibliotheek Salland organiseert deze activiteiten in samenwerking met het Taalpunt. De meeste activiteiten zijn gratis, ook voor wie geen lid is van de Bibliotheek.

  Signalen herkennen

  Hoe herken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Vaak lopen mensen daar niet mee te koop, vooral op het werk. Toch komt het ook daar veel voor. Denk aan uitvluchten als 'ik ben mijn bril vergeten', en 'dat formulier vul ik straks wel in'. En er zijn meer signalen.

  Resultaten

  Wie de taal beter leert beheersen, kan beter deelnemen aan de samenleving. Denk aan:

  • zelf een mailtje, boodschappenlijstje of verjaardagskaartje schrijven
  • zelf lezen en begrijpen: het nieuws, de brief van de gemeente, de instructie van een apparaat, de bijsluiter van een medicijn
  • zelf de (klein)kinderen voorlezen en helpen met hun huiswerk
  • zelf formulieren en enquêtes invullen
  • en natuurlijk: met plezier een boek of verhaal op internet lezen!

  Ken/ben jij iemand die wil leren?

  Kom langs bij het Taalpunt

  Beter leren lezen en schrijven? Met het Taalpunt kom je verder!