Website voorlezen

De Bibliotheek laat statushouders kennismaken met Raaltenaren in ‘Verhaal ver weg en lokaal’

Gepubliceerd op: vrijdag 07 april 2017

‘Verhaal ver weg en lokaal’ is een innovatief project georganiseerd door de Bibliotheek Salland in samenwerking met Vluchtelingenwerk Raalte. Dit voorjaar draait het voor de eerste keer met 10 deelnemers.

Wat houdt ‘Verhaal ver weg en lokaal ’in?

Jeny Flim, programmamanager bij de Bibliotheek Salland vertelt: “vijf tweetallen, een statushouder en een Raalter dorpsgenoot,  gaan de komende tijd wekelijks met elkaar in gesprek in de Bibliotheek en geven elkaar een waardevol kijkje in elkaars leven. Er wordt gepraat over allerlei onderwerpen, werk, familie,  hobby’s en de toekomst.  De statushouder leert op deze manier meer over het leven in Nederland en het leven in Raalte, maar ook over de Nederlandse taal, cultuur, normen en waarden. Andersom leert de Raalter dorpsgenoot meer over het leven van de vluchteling en over zijn/haar gewoonten, ideeën en wensen”.

Een van de deelnemers is Henny Zomer. Henny: “ik vind het belangrijk om er aan bij te dragen dat statushouders die in Raalte wonen een prettige leefomgeving hebben.  Het leggen van contacten en interesse tonen in elkaars leven, wat in dit project centraal staat, draagt daar op een mooie manier aan bij. Ik ben dan ook heel benieuwd wat mijn mede-deelnemer te vertellen heeft en wat wij van elkaar kunnen leren”. Khaled Makki, een uit Syrië afkomstige twintiger is ook bij het project betrokken. Volgens Khaled is dit iets waar hij en andere vluchtelingen behoefte aan hebben; op een informele manier kennismaken en wederzijdse interesse tonen in elkaars leven.

De verhalen die uit de gesprekken naar voren komen worden door de duo’s digitaal zichtbaar gemaakt met behulp van een computerprogramma. Zij kunnen daarbij gebruik maken van diverse elementen om het verhaal op te bouwen, zoals foto’s, video’s, teksten en plattegronden. Het digitaliseren van de verhalen maakt het project extra bijzonder. Het digitaal bezig zijn helpt ook om het verhaal te vertellen en het logisch vorm te geven. Na afloop van het project kunnen we rondom de gedigitaliseerde verhalen bijeenkomsten organiseren voor publiek.