Nederlands moeilijk? De bibliotheek helpt!

Gepubliceerd op: maandag 18 september 2017
Nederlands moeilijk? De bibliotheek helpt!

In Nederland hebben zo'n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder moeite met lezen en schrijven. Dat zijn nieuwkomers, maar ook mensen die hier zijn geboren en getogen. Zij ervaren elke dag hoe lastig het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven. Met zo'n groot aantal is er een grote kans dat jij ook iemand kent. Verwijs hen dan naar de Bibliotheek.

Bekijk het verhaal van Daphne op www.bibliotheek.nl/ikwilleren

Activiteiten

De Bibliotheek helpt mensen graag om de taal beter te leren. Het maakt niet uit of zij Nederlands als moedertaal hebben of anderstalig zijn. Er zijn groepsactiviteiten, maar ook mogelijkheden om individueel te oefenen. Soms organiseren we dit zelf, met vrijwilligers, en soms samen met andere organisaties. De Bibliotheek Salland organiseert deze activiteiten in samenwerking met het Taalpunt. De meeste activiteiten zijn gratis, ook voor wie geen lid is van de Bibliotheek.

Signalen herkennen

Hoe herken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Vaak lopen mensen daar niet mee te koop, vooral op het werk. Toch komt het ook daar veel voor. Denk aan uitvluchten als 'ik ben mijn bril vergeten', en 'dat formulier vul ik straks wel in'. En er zijn meer signalen.

Resultaten

Wie de taal beter leert beheersen, kan beter deelnemen aan de samenleving. Denk aan:

• zelf een mailtje, boodschappenlijstje of verjaardagskaartje schrijven
  • zelf lezen en begrijpen: het nieuws, de brief van de gemeente, de instructie van een apparaat, de bijsluiter van een medicijn
  • zelf de (klein)kinderen voorlezen en helpen met hun huiswerk
  • zelf formulieren en enquêtes invullen
  • en natuurlijk: met plezier een boek of verhaal op internet lezen!

Ken/ben jij iemand die wil leren?

Kom langs bij het Taalpunt

Beter leren lezen en schrijven? Met het Taalpunt kom je verder!