Nieuws uit de Bibliotheek

Voedingsleer in het Holstohus

‘Wat zijn ze klein’, roept een stoere jongeman, zelf amper de baard in de keel, uit de groep ‘leraren en leraressen’ van de Capellenborg. Hij doelt op de leerlingen uit groep 7 en 8 van OBS Ter Stege.

Hij en zijn ‘collega’s’, zelf nog leerlingen van klas 3 en 4 van de Gemengde Leerweg – nog preciezer: Facilitaire dienstverlening – gaan in het Holstohus de kinderen les geven over de diverse aspecten van voeding, niet toevallig ook het thema van Nederland Leest.

Dat gaat zo: twee leerlingen van de Capellenborg geven aan een tafel 10 minuten (praktijk)les aan 4 kinderen van OBS Ter Stege over één onderwerp. Het onderwerp is gekozen uit het boek Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden van Gouden Griffel-winnaar Jan Paul Schutten. Daarna wordt gerouleerd tussen de aanwezige acht proeftafels.

Het gaat er verbazingwekkend gedisciplineerd aan toe als je bedenkt dat het allemaal gebeurt in een onwennige omgeving. Slechts hier en daar wordt bijgestuurd. De ‘leraren en leraressen’ stralen uit dat ze dit varkentje wel eens zullen wassen. Ze zijn dan ook hartstikke goed voorbereid. Vlak voor aanvang inspecteren ze nog nauwgezet hun tafel: potje aanwezig? Check! Lepel aanwezig? Check! Geduldig en betrokken leggen ze uit dat je niet altijd het duurste hoeft te kiezen. Uiteraard is dat eerst ‘blind’ beproefd: welke van de twee vindt je het lekkerst? Of ze laten zien hoe simpel het is om pindakaas te maken. Of hoe je met onvermoede grondstoffen (koffiemelk!) een toverdrank kan maken.

En het werkt! De kinderen gaan er volledig in op. Grappig is hoe de smaakbeleving opeens bewust wordt omschreven in plaats van de gebruikelijke termen vies of lekker. Dat laatste natuurlijk ook maar wat te zeggen van ‘Eerst vond ik het smaken als Jerry-snoepjes en nu smaakt het meer naar yogi-drink’. Of zoals een jongen, proevend aan de pindakaas, nadenkend opmerkt: ‘Er mag van mij wel iets minder zout in’. Dan maakt je hart toch een huppeltje? Dat zijn toch waardevolle leermomenten? Goed gedaan, klas 3 en 4 GL Capellenborg!

En natuurlijk chapeau voor de medewerkers van bibliotheek Salland, Alette Swart (docent Capellenborg) en de docenten van OBS Ter Stege. En ut Huus die het mede mogelijk maakte. Want zij hebben deze wisselwerking verzorgd tussen de theorie, het boek, en de praktijk. Een gave manier om Het Boek te promoten, want dat is de achterliggende gedachte. Van alle vier de partijen.

Nederland Leest heeft elk jaar een ander thema, dit jaar is dat voeding. De boeken Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden (voor kinderen) en Je bent wat je leest (voor volwassenen) worden gratis uitgegeven door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).