Nieuws uit de Bibliotheek

Beter Nederlands leren spreken in de Taalcarrousel

Twaalf weken lang tweemaal per week samenkomen in de Bibliotheek, om intensief te oefenen met het spreken van de Nederlandse taal. Dat is de inzet van de cursus Taalcarrousel, bedoeld voor mensen die korter of langer in Nederland wonen en hun spreekvaardigheid willen verbeteren.

De groep op de foto volgde de najaarscursus in 2018. Hoe enthousiast deze deelnemers zijn, zal niemand ontgaan. Ze kwamen bijeen in de bieb in Olst om te spreken over allerlei actuele en relevante onderwerpen, terwijl ze in kleine groepjes intensief oefenden. Zo hadden ze het met elkaar over werken, geldzaken, solliciteren, kennismaken met de buren en nog veel meer.

De deelnemers kwamen uit heel verschillende landen en culturen: uit Soedan, Irak, China, Pakistan, Syrië, Somalië, Eritrea en Rusland. Naast de docenten van het Taalpunt (Bibliotheek Salland) en Toptaal waren er ook vrijwilligers actief tijdens de cursus. Zo kon er vaak in kleine groepen geoefend worden. De taalvrijwilligers waren enthousiast; ze noemden het ondersteunen van de Taalcarrousel een echte verrijking, een ontmoeting van vele culturen.

Taalpunt Olst-Wijhe helpt iedereen die het nodig heeft om beter te leren lezen, schrijven en spreken, om zo beter te kunnen meedoen in de samenleving. Het project Taalcarrousel wordt bekostigd door de gemeente Olst-Wijhe en de provincie Overijssel. Eind februari start er een nieuwe ronde van de Taalcarrousel.