Nieuwe groep ‘digitale beginners’ start computercursus

Voor de vrijwillige cursusbegeleiders is geen vraag te gek. Gezamenlijk helpen ze de acht cursusdeelnemers die vandaag begonnen zijn.

Heel geconcentreerd zitten die elk achter een eigen laptop, op het scherm werkend aan taken en opdrachten uit het werkboek. Komen ze er even niet uit, dan is er altijd een vrijwillige computerdocent in de buurt die hen persoonlijk helpt. Op deze dinsdagochtend is de groep bezig aan de eerste les van de cursus ‘Klik&Tik’, die regelmatig wordt gehouden in de Bibliotheek.

Annemarie Klöne, consulent participatie bij de bibliotheek, vertelt wat zich de komende maanden gaat afspelen. ‘Deelnemers aan Klik&Tik komen hier als echte beginners. In tien lessen leren zij de ‘basics’ van het computergebruik: van e-mailen tot foto’s opslaan, van teksten schrijven tot informatie zoeken op internet. De groep wordt begeleid door ervaren vrijwillige computerdocenten. Deelnemers kunnen daardoor in alle rust oefenen, vragen stellen en geholpen worden. Na tien weken ontvangen ze een certificaat.’

Ze legt uit waarom deze cursus zo belangrijk is. ‘In het dagelijks leven moet iedereen goed kunnen omgaan met internet. Informatie van de overheid, de belasting, tweedehands koopjes, een reis boeken, bankzaken. Kortom, internet is nodig voor bijna alles. Vaak lijkt het of iedereen met gemak computers, internet en digitale diensten gebruikt. Maar, dat is echt niet vanzelfsprekend. Overal zijn mensen die daarbij hulp kunnen gebruiken. Als dat niet gebeurt, missen zij de digitale vaardigheden die nodig zijn om volledig mee te doen in de maatschappij.’

Wie ook graag zijn of haar digitale vaardigheden wil verbeteren, kan in de vestigingen van de Bibliotheek Salland terecht voor een aantal verschillende activiteiten rondom computers, internet, media en smartphones/tablets. Zo zijn er tabletcafés en is er een inloopspreekuur voor computergebruikers. Op vrijdagochtend 19 april is de Omgekeerde Universiteit. Studenten van Landstede MBO Raalte geven ouderen uitleg over de tablet, smartphone en social media.

De eerstvolgende cursussen ‘Klik&Tik’ starten na de zomer: op vrijdag 20 september in de Bibliotheek Olst en op dinsdag 1 oktober in de Bibliotheek Raalte. Voor tien wekelijkse lessen betaalt een deelnemer in totaal € 15,–. Aanmelden is al mogelijk, via www.bibliotheeksalland.nl, in de Bibliotheek, per telefoon (0572 – 363637) of per e-mail:.