Fay en Deslin winnen de regionale voorleeswedstrijd!

Gepubliceerd op: 12 juni 2022 08:00

Fay Gerfen van basisschool Shalom uit Vriezenveen en Deslin Prudencia van basisschool De Vlinder uit Hardenberg hebben de regionale voorleeswedstrijd in Ommen gewonnen. Dit was een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaars zullen nu op 7 april de regio vertegenwoordigen in de provinciale finale. En wellicht worden zij wel De Nationale Voorleeskampioen 2022!

De 10 voorleeskampioenen uit de gemeenten Hardenberg, Raalte, Olst-Wijhe, Ommen en Twenterand werden om de beurt naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Een deskundige jury luisterde goed naar alle voorgelezen verhalen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een uitgebreid juryberaad werden Fay en Deslin tot winnaars uitgeroepen.

Fay las een fragment voor uit het boek Snelle Jelle van Ad van Gils. De jury vond dat ze heel rustig en helder voorlas. Deslin las een fragment voor uit het boek Blauwe plekken van Anke de Vries. Zij bracht, volgend de jury, de emotie in het verhaal goed over naar het publiek en had daarbij ook goed contact met de zaal.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. De plezierige spanning en het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.