BiebPanel

Uitkomsten van de recente onderzoeken

Ouders 6- tot 12-jarigen

Ouders 6- tot 12-jarigen

Volgens driekwart van de ouders vindt hun kind lezen leuk. Maar hoe ouder ze worden, hoe minder leuk kinderen het gaan vinden. Meer nog dan boeken lezen, zijn kinderen volgens hun ouders met hun telefoon in de weer.

Hoe kan de bibliotheek relevanter zijn voor jou als ouder van 6- tot 12-jarige kinderen? Dat was de hoofdvraag van het eerste doelgroepenonderzoek van Biebpanel in 2019. Dit zijn de resultaten van onderzoekscluster Midden-Overijssel, waarvan de Bibliotheek Salland deel uitmaakt.

Door de ogen van de ouders

 • De meeste ouders blijken niet te weten dat de bibliotheek veel meer biedt dan alleen boeken.
 • Kinderen zijn vaak vergroeid met hun smartphone, maar gebruiken die bijna niet voor luisterboeken, podcasts of e-books.
 • Ouders van kinderen van 6 t/m 12 zijn vooral te bereiken via vrienden en andere ouders, Facebook, websites zoals Kidsproof, Dagje uit en Vakantieveiling en via de basisscholen.
 • Veel ouders weten niet goed wat de bibliotheek zou moeten aanbieden om ervoor te zorgen dat zij vaker naar de bibliotheek zouden gaan. Zij willen vooral boeken en tijdschriften lenen en koffie/thee drinken in de bibliotheek. Qua informatie over kinderen en ontwikkeling zijn de wensen die ouders het vaakste noemen: tips voor boeken en activiteiten in de zomervakantie en leestips voor kinderen per leeftijdsgroep. Ook liggen er kansen voor informatie over online veiligheid, mediaopvoeding en schermtijd en stimuleren van leesplezier en voor ouders van jongere kinderen ook over gezondheid & ontwikkeling en over taalontwikkeling van kinderen.

Wat kinderen willen, volgens hun ouders:

 • een grotere collectie boeken
 • meer activiteiten zoals game-events of leren programmeren
 • hulp voor schoolopdrachten
 • chillplek
 • geen boetes meer
Wat ouders niet weten
 • Ouders denken dat kinderen zelf wel leuke boeken kunnen vinden – kinderen zelf willen daar juist hulp bij. Ze hebben graag dat de collectie per onderwerp/thema is ingedeeld.
 • Ouders van kinderen die niet graag lezen, weten vaak niet dat de bibliotheek speciale materialen voor deze doelgroep heeft.

Lees de infographic

Biebpanel

Elk kwartaal stelt Biebpanel een set vragen aan een klantenpanel, bestaand uit bibliotheekgebruikers die zichzelf hiervoor aanmelden.

De respons dit keer:
 • Heel Nederland: 1.190

Ook meedoen aan Biebpanel?

Wil jij zelf ook graag je mening geven in ons online klantenpanel? Ga naar Biebpanel.nl

Rapportages BiebPanel

 1. Ouders 6- tot 12-jarigen

  Volgens driekwart van de ouders vindt hun kind lezen leuk. Maar hoe ouder ze worden, hoe minder leuk kinderen het gaan vinden. Meer nog dan boeken lezen, zijn kinderen volgens hun ouders met hun telefoon in de weer.

  Publicatiedatum: 08 juli 2019

 2. Klanttevredenheid 2018

  Goed nieuws. Klanten van de bibliotheken in Midden-Overijssel zijn heel tevreden over de dienstverlening: een NPS van 38.

  Publicatiedatum: 19 oktober 2018

 3. Hoe betrokken bent u bij de Bibliotheek?

  BiebPanelleden zijn enthousiast over de Bibliotheek, zo blijkt uit het gemiddelde ‘enthousiasme’ rapportcijfer van 7,9. De belangrijkste redenen waarom panelleden enthousiast zijn over de Bibliotheek, zijn het ruime...

  Publicatiedatum: 16 november 2017

 4. Flitspeiling

  Voor de eerste keer is landelijk een flitspeiling uitgevoerd onder onze Biebpanel-leden. Dit keer het onderwerp Belastingspreekuren. Echte spreekuren werden niet aangeboden tijdens deze flitspeiling in onze...

  Publicatiedatum: 01 augustus 2017

 5. Doelgroeponderzoek ouders met jonge kinderen

  Biebpanel doelgroeponderzoek ouders met jonge kinderen In het eerste doelgroeponderzoek van 2017 stonden ouders van kinderen in de leeftijd 0-4 jaar centraal. Er is gekeken naar de interesses en leesgedrag, voorlezen, kennis...

  Publicatiedatum: 16 juli 2017

 6. Collectie & informatiefunctie

  Door het hele land hebben in juni dit jaar ruim 15.000 mensen vragen beantwoord over de collectie en de informatiefunctie van de Bibliotheek. In de regio Midden Overijssel waar Salland onderdeel van uitmaakt, hebben...

  Publicatiedatum: 03 november 2016

 7. Klanttevredenheid 2016

  In het eerste kwartaal van 2016 stond Klanttevredenheid centraal. Conclusies:  Bibliotheekleden bevelen de eigen Bibliotheek in hoge mate aan. Vooral over de medewerkers (klantvriendelijkheid en deskundigheid) en de...

  Publicatiedatum: 18 juli 2016

Meer