Aangepast lezen of lezen kan altijd!

fotoaangepastlezen


Krijgt u problemen met het lezen van kleine letters? Misschien kost het u moeite een boek vast te houden? Als ‘gewoon’ lezen moeilijker gaat, zijn er passende oplossingen. 

 

logo passend lezen

Dit loket verzorgt de landelijke dienstverlening voor mensen met een visuele handicap of leesbeperking. Hier kunt u terecht voor het aanvragen van boeken, kranten en tijdschriften in een aangepaste leesvorm. Uw bestellingen worden gratis aan huis bezorgd. Sinds oktober 2008 is het ook mogelijk om via de telefoon 24 uur per dag en 7 dagen in de week boeken in aangepaste leesvorm te bestellen. U vindt alle informatie op de website van Passend Lezen

 

Groot Letter Boeken, luisterboeken en daisy-roms lenen in de bibliotheek

Aangepast Lezen is in eerste instantie bedoeld voor (volwassen) blinden en slechtzienden, maar ook mensen met dyslexie, reuma of afasiepatiënten kunnen gebruikmaken van de aangepaste leesmaterialen. Hieronder vallen Groot Letter Boeken, luisterboeken en daisy-roms.

grootletterboekenBij Groot Letter Boeken zijn de gebruikte letters bijna twee keer zo groot als de letters in een gewone roman. Een luisterboek is een gesproken versie van een boek op een compactdisc en is te beluisteren met een gewone cd-speler.
Een daisy-rom ziet er hetzelfde uit als een gewone compactdisc, maar kan naar keuze sneller of langzamer worden afgespeeld. Ook kan er - net als in een gewoon boek - in ‘gebladerd’ worden om te zoeken naar pagina’s of hoofdstukken. Bovendien onthoudt de speler precies waar u gebleven bent.

daisyspelerVoor het beluisteren van een daisy-rom heeft u een daisy-speler nodig. U kunt de daisyspelers gratis uitproberen in de bibliotheek. Ook is het mogelijk om een speler drie weken lang voor 3 euro te lenen. Daarnaast betaalt u 20 euro borg, welke u weer terug krijgt als u de speler weer ongeschonden inlevert.

Het uitlenen en uitproberen van de daisyspeler is alleen mogelijk door een volwassene of onder begeleiding van een volwassene, die een geldig legitimatiebewijs kan tonen.

Bent u slechtziend of heeft u dyslexie, dan kunt u misschien een vergoeding krijgen voor de aanschaf van een daisyspeler. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met uw ziektekostenverzekeraar.

browse_aloudBrowseAloud

De bibliotheek heeft haar website geactiveerd met BrowseAloud. BrowseAloud leest de bibliotheek-website hardop voor en kan daarbij een groot leesvenster tonen.
ebookDe populaire E-Readers voor het elektronische boek (E-Book) bieden de lezer een boek in een modern jasje: het LCD leesscherm. Sommige E-Readers kunnen de letters in beperkte mate vergroten. De E-Readers zijn niet voorzien van tekst naar spraaksoftware en bieden op dit moment daarom geen extra ondersteuning voor mensen met een leesbeperking.
Het E-Book kan soms wel voorgelezen worden indien deze met een computer voorzien van spraaksoftware wordt gebruikt. E-Books richten zich voornamelijk op de lectuur, kranten en tijdschriftenmarkt, er zijn geen studieboeken.
U kunt als lid van de bibliotheek gratis een e-Reader lenen om uit te proberen.