Direct naar de inhoud

Informatie voor de vrijwilligers van het Taalpunt

Voor deelnemers is het belangrijk dat zij contact houden met hun begeleider. Deelnemers die nog geen taalniveau A2 hebben, zullen het moeilijk vinden om zonder begeleiding, zelfstandig aan de slag te gaan. Deze deelnemers zijn het meest gebaat bij telefonisch contact. Door te bellen is er contact met de buitenwereld en oefent de deelnemer ook meteen met het spreken van de Nederlandse taal. Je kunt een deelnemer ook video bellen. Dan zie je elkaar.

Dit is niet moeilijk. Je gaat naar de Whatsapp van de deelnemer en drukt daar op de afbeelding van de videocamera (rechts boven in beeld). Nu gaat de telefoon bij de deelnemer en kunnen jullie elkaar zien en spreken.

Deelnemers die A2 of hoger hebben en goed zelfstandig kunnen werken, kunnen onderstaande websites bezoeken om aan de slag te gaan. Als begeleider kun je dan bellen en vragen hoe het gaat en eventuele vragen van de deelnemer beantwoorden.

Zelf oefenen op de computer

Oefenen met de Nederlandse taal

Met deze websites kun je zelf oefenen met de Nederlandse taal.

Website met taal, rekenen en computervaardigheden www.oefenen.nl | info over oefenen.nl

Oefenen met luisteren www.2bdutch.nl

Oefenen met luisteren www.netinnederland.nl

Website van Ad Appel met verwijzingen naar NT2 oefensites www.gratisnederlandsleren.nl | https://adappel.nl/lesmateriaal

Website met filmpjes en artikelen om Nederlands te leren www.netinnederland.nl

Oefenen met taal (en rekenen) www.taal-oefenen.nl

Website met oefeningen en kennis over Nederland www.nt2taalmenu.nl

Oefenen met lezen

Maak een account en ga naar Netnieuws.  Elke week een artikel uit de krant. www.alfabeter.eu 

Oefenen met computervaardigheden

Oefenen met o.a. internet, e-mail, sociale netwerken, veilig online, surfen, internetbankieren, bankpas,  OV-kaartautomaat en games. www.steffie.nl 


Meer informatie over oefenen.nl 

Oefenen.nl

Oefenen.nl is een zeer uitgebreid thuiswerkprogramma. Het is alleen voor zelfstudie. Het bevat 5 hoofdonderdelen: taal, rekenen en geld, computer en internet, gezond leven en samenleving. Verder is er nog een hoofdstuk: alle programma’s. Wat oefenen.nl  interessant maakt is dat het veel om zelfredzaamheid draait. Je leert al doende ook veel over gezondheid(szorg); met programma’s als: Begrijp je lichaam, de Thuisdokter, Praten met je dokter. Verdere onderwerpen: Groen en Doen, Hoe werkt stemmen,  verkeer, budgetteren, toeslagen, rekenen, het internet op met Klik & Tik, werken op je tablet, sociale media, Steffie geeft uitleg over DigiD, Steffie MijnOverheid ( aanmelden en hoe werkt MijnOverheid), tot uitleg over de nieuwe donorwet of Steffie en de OV-chipkaart. Heel handige programma’s om beter zelfredzaam te zijn. Het is voor volwassenen gemaakt, dat maakt het best uniek; de meeste educatieve programma’s zijn voor kinderen.

Bij het onderdeel taal kun je zelfstandig de meest voorkomende woorden leren binnen thema’s. Het is handig om een flink aantal woorden te leren, we doen dat in het formele onderwijs het liefst ingebed in nuttige thema’s en in ‘normaal gesproken Nederlands’. Goed om kilometers te maken maar het biedt weinig oplossing voor het aangaan van een echt gesprek en het kan niet tippen aan de echte interactie met een taalmaatje 😉. Dit terzijde.

Bij het onderdeel taal kun je steeds kiezen voor een moeilijkheidscategorie: één, twee of drie tot en met vijf sterren. Je kunt vooraf je niveau laten testen door het programma. Dit alles wordt in gesproken taal uitgelegd, je kunt er dus aan beginnen door te luisteren, handig voor mensen die nog niet goed Nederlands kunnen lezen.

Door zelf een account aan te maken, kun je gratis werken. Kijk maar eens wat een leuk programma is voor je deelnemer. Misschien kun je hem/haar advies geven. Raadzaam is kort ( een half uur) te oefenen en liefst frequent, tevens veel herhalen.

Programma’s met één ster zijn:

 • nl : Je bekijkt hier filmpjes en luistert liedjes, je oefent met woorden. De thema’s zijn dichtbij: eten, op school, in de winkel, vrienden enz. Je leert de woorden te herkennen en na te zeggen. Je moet de woorden beluisteren en aanklikken. Je moet dus wel gealfabetiseerd zijn of een eind op weg in je alfabetisering.
 • Lees en Schrijf, het leesplankje: je luistert naar klanken en woorden. a,o,u,i of de dubbelklanken aa, ee, oo, uu en de samengestelde klanken: oe,ie, ei, ij, ui, eu, ou en au. Je kunt veel oefenen in uitspraak, je ziet ook iemand de woorden langzaam uitspreken. Je kunt het nazeggen, lezen en daarna sleep je de letters, vervolgens type je de woorden. Het nadeel is dat je niet kunt versnellen, je kunt alleen stoppen. Resultaten worden bewaard. Je kunt ook weer verder waar je gebleven bent.
 • Programma basisexamen inburgering: een programma gemaakt door Ad Appel. Je leert tussen de 1200 en 1500 woorden. Er zijn 13 thema’s als: het alfabet, de cijfers, het huis, de school, de agenda, de familie..

Je luistert naar woorden en zegt het na, je ziet een woord en klikt: goed of fout, je leert tegenstellingen enz.

 • Station Nederlands 1: Je luistert naar langzaam gesproken gesprekjes. Over kennismaken op een feestje, een gesprek bij de dokter, zoeken naar werk en een gesprek op de school van je kind. Je luistert eerst naar de héle tekst, dat is goed. Daarna is het een beetje verwarrend, dat je de tekst steeds opnieuw moet beluisteren en je ook de vraag kunt lezen, de antwoordmogelijkheden leest en een keuze maakt. De tekst herhaald zich telkens en je kunt het niet stopzetten. Pas na een paar vragen krijg je een ander onderdeel van de tekst te horen.
 • Taalklas 2: Je leert moeilijker woorden en zinnen. Er zijn 2 filmpjes per hoofdstuk, de twee filmpjes vormen samen een verhaal.

Programma’s met twee sterren:

 • Station Nederlands 2: Weer de langzaam gesproken gesprekken. Over een afspraak maken, werk of school. Je beantwoordt vragen en oefent met woorden en zinnen.
 • nl en Plus: Je leert zo’n 300 nieuwe woorden en zinnen. Deze woorden oefen je door te luisteren, te lezen en te schrijven. Je hoort een stem bij een plaatje. Er komt een verhaal bijv. over de productie van melk ( je ziet een tekening van een boerderij, de koe, de melk, de melkfabriek, de vrachtauto, de supermarkt en het glas melk). Er komen vragen die best lastig zijn: “Waar komt de melk vandaan?” “Weet iemand waar het brood vandaan komt?”

Programma’s met drie sterren:

 • Lees en Schrijf! Spelling/Grammatica: Dit zijn oefeningen op niveau INSTROOM. Als je net de woorden kunt lezen en ermee wilt oefenen. Je mondelinge taalvaardigheid ( kennis van bijv. de werkwoorden) moet al wel op een hoger niveau zijn. Oefeningen met spelling werkwoorden ( lopen, liep, gelopen) spellingsverschillen ui/oe enz. komen aan bod.
 • Uit en Thuis: is een oefenprogramma voor lezen en schrijven met uitleg en tips. Het gaat over het gewone leven. Het is duidelijk moeilijker dan het twee sterren niveau: woorden en begrippen als: ‘inmiddels, ongerust, hij is de weg kwijt’.
 • Oefen Lingo: oefen zoals bij LINGO, een spel rond een aantal thema’s als natuur, lichaam. Het kent meerdere niveau’s. Het is leuk om woorden te herhalen. Het draait om spelling, dat laat zich raden.

Programma’s met vier sterren:

 • De liedjeskast: Je leert spellingsregels, meervoud, tussen ‘n’, breken na een klinker enz. Elk hoofdstuk heeft een taalregel die uitgelegd wordt door in een kastje te kijken. Je oefent volgens een opbouw. Best lastig zonder een docent die het nog eens uitlegt, maar in principe goede oefeningen. De liedjes zijn gezongen door bekende Nederlanders. Als herhaling volgt er nog een video om het regeltje in te slijpen.
 • Lees en Schrijf Spelling/Grammatica 2 Hetzelfde als hierboven, nu niveau 1F. De programma’s van Lees en Schrijf zijn eigenlijk allemaal geschreven voor NT1 deelnemers.
 • Lees en Schrijf! Algemeen: Dieuwertje Blok spreekt ( NT1’ers) die moeite hebben (gehad) met lezen en schrijven
 • Lees en Schrijf! Eten en Weten: Dieuwertje Blok vertelt in zes afleveringen wat je moet weten over ons eten. Je oefent met lastige woorden, verpakkingen lezen en met rekensommen
 • Lees en Schrijf! Extra lezen: veel oefenen met lezen ,schrijven en spelling.
 • Lees en Schrijf! Extra schrijven. Uitleg en oefeningen met het schrijven of invullen van korte berichten, formulieren enz.
 • Lees en Schrijf! Taal op je werk. Dieuwertje Blok spreekt met mensen die ervaring hebben met moeite hebben met lezen en schrijven op het werk en wat zij gedaan hebben om beter te kunnen lezen en schrijven..
 • Lees en Schrijf! Toetsen Hier test je of je de lessen goed kent van Lees en Schrijf!

Programma’s met vijf sterren:

 • Lees en Schrijf! Spelling/grammatica (3) op niveau 2F Goed om te oefenen met spelling om als scholier bijv. te oefenen.
 • Lees en Schrijf! Gezondheid. Praktische informatie over je gezondheid en de gezondheidszorg. Je oefent met materiaal uit de praktijk. Leerzaam en leuk, lijkt me.