Twintig jaar knipsels: vrijwilligers Gerry en Ank bundelen nieuws uit Ommen in veertig boeken

Na ruim twintig jaar verzamelen, knippen, kopiëren en plakken is het project van Gerry Bouwhuis en Ank Kloosterman voltooid: veertig ingebonden boeken vol Ommer nieuws, vanaf 1998 tot en met 2018, zijn te bekijken in de bibliotheek in Ommen. Een uniek archief, zorgvuldig samengesteld door toegewijde vrijwilligers die iedere woensdagochtend in de Bibliotheek werkten aan het vastleggen van lokale gebeurtenissen.
Het project begon in 1998 toen Barbra Arrindell, destijds werkzaam bij de Bibliotheek Ommen, het idee opwierp om alle Ommer nieuwsberichten uit de krant te verzamelen. Arrindell werd hiervoor geïnspireerd door een rubriek van de Historische Vereniging Omheining, waarin nieuws van twintig jaar geleden benoemd werd. Samen met bibliothecaris Frits Gerrits Jans werd haar plan werkelijkheid. Vrijwilligers Jacqueline Veneman en Jan Bakker gingen als eersten aan de slag, waarna Gerry in 2002 het stokje van Veneman overnam. Ank nam in 2006 de taak over van Bakker. "Ik was net met pensioen en werd gevraagd of ik wilde helpen," vertelt Ank. "Zo begon het en ineens was het een vast ritueel elke woensdagochtend."
Knippen, plakken, bundelen
Wat begon met het verzamelen van losse krantenknipsels, groeide uit tot een systematisch archief. Artikelen uit de Zwolse Courant en later de Stentor werden uitgeknipt, op onderwerp gesorteerd, zorgvuldig gekopieerd, opgeplakt en uiteindelijk ingebonden. Soms ging het om meerdere pagina’s per dag, vooral bij grote gebeurtenissen zoals politieke kwesties of lokale herdenkingen. In de beginjaren kwamen de kranten van thuis mee, later leverde de bibliotheek zelf exemplaren aan.
"Het was echt handwerk," vertelt Gerry. "En soms ook puzzelwerk, zeker als we pagina’s misten. Maar het lukte altijd. En de koffie en gezelligheid maakten het extra leuk."
Van plakboek tot historisch naslagwerk
Tussen 1998 en 2018 verschenen er uiteindelijk veertig boeken, meestal twee per jaar. “In 2018 hebben we besloten om er mee te stoppen. We hebben toen twintig jaar lang het nieuws in de gaten gehouden en inmiddels kun je het natuurlijk veel makkelijker online opzoeken”, vertelt Gerry. Toch werd er nog jaren aan de afronding gewerkt: indexen werden aangevuld, oude knipsels netjes bijgewerkt en alles werd professioneel ingebonden. “Ik heb de laatste boeken in december laten inbinden en op oudejaarsdag heb ik ze ingeleverd. Toen was voor ons het project klaar”, vertelt Gerry.
Meer dan alleen knipsels
Voor Gerry en Ank was het project méér dan een archiefklus. "Elke woensdagochtend was het vaste prik: koffie, een koekje, een praatje én plakken," zegt Gerry. "Die ochtend waren er meerdere vrijwilligers aan het werk in de bieb en je hoorde dan wat er speelde in de stad, kreeg tips over tentoonstellingen of fietstochten. Het was ook gewoon heel gezellig."
De erfenis blijft
Nu de boeken af zijn, blijft de vraag wat ermee gebeurt. “De boeken blijven in de bibliotheek en kunnen daar ingezien worden. Ze staan in de bieb bij de leestafel” zegt Gerry. “Af en toe pakt iemand de boeken erbij, als die iets specifieks zoekt.” Het archief is echter weinig bekend bij het publiek. “Mensen weten vaak niet dat het er is,” merkt Ank op. “Toch is het een waardevolle bron voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Ommen.”
Hoewel de woensdagochtenden in de bibliotheek nu tot het verleden behoren, blijven Gerry en Ank actief. Gerry brengt biebboeken bij ouderen die zelf minder mobiel zijn om naar de bibliotheek te komen en Ank helpt met het repareren van boeken. Maar de herinneringen aan twintig jaar archiveren blijven. “Ik heb nooit gedacht: ik moet weer naar de bieb,” zegt Gerry met een glimlach. “Het was altijd fijn om te doen.”