Lokale Voorleeskampioenen

Gepubliceerd op: 10 februari 2023 11:29

De Bibliotheek Salland organiseert jaarlijks lokale finales van de Nationale Voorleeswedstrijd in de gemeentes Ommen, Olst-Wijhe en Raalte om het leesplezier voor kinderen in groep 7 en 8 te vergroten. Schoolkampioenen lezen hun favoriete fragment voor en delen zo hun boekentip met de andere deelnemers én hun enthousiaste supporters. De plezierige spanning van het wedstrijdelement maakt de ervaring onvergetelijk voor de deelnemers.

Floor en Jannah zijn Raalter voorleeskampioenen!

Raalte, 9 februari 2023 | Tijdens de Voorleeswedstrijd tussen zeventien schoolkampioenen uit de gemeente Raalte zijn Floor Hollegien en Jannah Rutters uitgeroepen tot kampioenen van de gemeente Raalte. Later deze maand mogen zij de gemeente vertegenwoordigen in de regionale finale, met kans om uiteindelijk De Nationale Voorleeskampioen 2023 te worden.

De feestelijke wedstrijd bij IKC De Korenbloem in Raalte werd door Jesper de Bruijn gepresenteerd. Aangemoedigd door hun supporters mochten de kandidaten uit groep 7 of 8 om de beurt voorlezen voor het publiek en een jury. Juryleden Mirjam Borger (combinatiefunctionaris cultuur bij HOFtheater), Naomi Schiphorst (docent Nederlands bij Carmel College Salland) en Dorien van der Goot (programmamedewerker Jeugd en Onderwijs bij Bibliotheek Salland) beoordeelden de kandidaten op onder meer intonatie, tempo en contact met het publiek.

Floor Hollegien van basisschool St. Bernadette uit Heeten las een fragment voor uit het boek Floor breekt de regels van Marjon Hoffman. De jury vond dat Floor haar stem goed gebruikte en dat zij een fijn leestempo aanhield. Jannah Rutters van basisschool St. Gerardus Majella uit Broekland las een fragment voor uit het boek Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle van Simon van der Geest. De jury gaf aan dat zij door een mooi verschil in toonhoogtes de spanning heel goed over wist te brengen. Samen met acht andere deelnemers strijden zij om de titel van regionale voorleeskampioen in de vervolgronde op 23 februari in het Carrousel in Ommen.

Noa Maasse wint voorleeswedstrijd gemeente Ommen!

Ommen, 8 februari 2023 | Noa Maasse van basisschool Guido de Brèsschool uit Ommen heeft vanmiddag de voorleeswedstrijd van de gemeente Ommen gewonnen. Later deze maand mag Noa Maasse de gemeente Ommen vertegenwoordigen in de regionale finale, met kans om uiteindelijk misschien wel De Nationale Voorleeskampioen 2023 te worden.

De feestelijke wedstrijd in de theaterzaal van het Carrousel in Ommen werd door voormalig stadsdichter Viviane Rose gepresenteerd. Aangemoedigd door hun supporters mochten de twaalf deelnemers om de beurt voorlezen voor het publiek en een jury - bestaande uit docenten Nederlands van het Vechtdal College, een voorlezer van de Voorlees Express, een leesspecialist en een cultuurfunctionaris. De jury lette op zaken als intonatie, tempo en contact met het publiek.

Noa Maasse las een fragment voor uit het boek Lampje van Annet schaap. De jury was van mening dat Noa hen meenam in het verhaal en heel kalm en rustig heeft voorgelezen. Zij had zichtbaar contact met het publiek en las in een prettig tempo. Noa Maasse zal één van de tien deelnemers zijn aan de regionale finale op 23 februari in het Carrousel in Ommen.

Hein Schalkwijk is voorleeskampioen van Olst-Wijhe!

Olst, 7 februari 2023 | Hein Schalkwijk van basisschool De Wije uit Wijhe heeft de voorleeswedstrijd van de gemeente Olst-Wijhe gewonnen. Later deze maand mag Hein Olst-Wijhe vertegenwoordigen in de regionale finale, met kans om uiteindelijk De Nationale Voorleeskampioen 2023 te worden.

De feestelijke wedstrijd in de theaterzaal van het UtHuus in Olst werd door rapper Donutcare (Ruben Sluiter uit Wijhe) gepresenteerd. Aangemoedigd door hun supporters mochten de zes schoolkampioenen uit groep 7 of 8 om de beurt voorlezen voor het publiek en een jury. Juryleden Iris Boter (auteur en illustrator) en Nico Vriesema (docent Nederlands en auteur) beoordeelden de kandidaten op zaken als intonatie, tempo en contact met het publiek.

Hein las een fragment voor uit het boek Bram en het Zoldermysterie van Michael Reefs. De jury was van mening dat Hein op een ontspannen manier de juiste spanning wist op te roepen. Hij bracht met subtiele accenten een mooie energie over op het publiek en de jury. Hein zal één van de tien deelnemers zijn aan de regionale finale op 23 februari in het Carrousel in Ommen.