Quinten en Fleur zijn Raalter voorleeskampioenen!

Gepubliceerd op: 2 februari 2024 10:00

Tijdens de Voorleeswedstrijd tussen zeventien schoolkampioenen uit de gemeente Raalte zijn Fleur Hartgers en Quinten Span uitgeroepen tot kampioenen van de gemeente Raalte. Later deze maand mogen zij de gemeente vertegenwoordigen in de regionale finale, met kans om uiteindelijk De Nationale Voorleeskampioen 2024 te worden.

De feestelijke wedstrijd bij IKC De Korenabloem in Raalte werd door Michiel Flamman gepresenteerd. Aangemoedigd door hun supporters mochten de kandidaten uit groep 7 of 8 om de beurt voorlezen voor het publiek en een jury. Juryleden Annemieke Hulsman (The Read Shop), Alex de Leeuw van Weenen (docent Nederlands bij Carmel College Salland) en Femke Reijke (programmamanager Jeugd bij Bibliotheek Salland) beoordeelden de kandidaten op onder meer intonatie, tempo en contact met het publiek.

Quinten Span van basisschool St. Bernadette uit Heeten las een fragment voor uit het boek De Griezelbus (deel 4) van Paul van Loon. De jury vond dat Quinten heel goed de emoties uit het verhaal wist over te brengen. Hij had een prettig tempo en verraste met zijn natuurlijke manier van voorlezen.

Fleur Hartgers van basisschool St. Gerardus Majella uit Broekland las een fragment voor uit het boek Mijn jaar in een tent van Tiny Fisscher. De jury gaf aan dat zij met lef en veel plezier voorlas op een prettige en duidelijke manier. Samen met acht andere deelnemers strijden zij om de titel van regionale voorleeskampioen in de vervolgronde op 29 februari in het Carrousel in Ommen.

De Bibliotheek Salland organiseert jaarlijks lokale finales van de Nationale Voorleeswedstrijd in de gemeentes Ommen, Olst-Wijhe en Raalte om het leesplezier voor kinderen in groep 7 en 8 te vergroten. Schoolkampioenen lezen hun favoriete fragment voor en delen zo hun boekentip met de andere deelnemers én hun enthousiaste supporters. De plezierige spanning van het wedstrijdelement maakt de ervaring onvergetelijk voor de deelnemers.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.