Als ik terugkom

Gepubliceerd op: 28 december 2022 20:43

Daniela woont met haar man Filip en kinderen Angelica en Manuel op het Roemeense platteland. Ze is haar baan kwijtgeraakt, haar man brengt geen geld binnen er rest haar niets anders dan als badante in Italië te gaan werken. Een badante is een meestal inwonende verzorger van oude zieke mensen of de jonge kinderen in een gezin. Veel vrouwen uit hun dorpje zijn al in Italië werkzaam. Als een dief in de nacht vertrekt Daniela, ze laat zelfs geen briefje achter. Haar man Filip is in eerste instantie zo geschokt dat hij weer tot leven komt. Wil de zolder van het huis verbouwen, voor de kinderen zorgen.

Het is slechts een bevlieging, als het eerste geld van Daniela binnenkomt zakt hij terug in zijn lethargische staat. Uiteindelijk vertrekt hij om in Rusland vrachtwagenchauffeur te worden. 

Nieuwkomer

Penny’s plek wordt ingenomen door nieuwkomer Joyce. Oud-verpleegkundige en met een goede kijk op dodelijke verwondingen en andere medische zaken. Oud vakbondsman Ron, nogal heetgebakerd, en oud psychiater Ibrahim, tikkeltje ijdel maar  verder de rust en kalmte zelve, completeren de club van vier. Als op een dag politieagente Donna naar de knarrenhof komt om over inbraakpreventie te praten, wordt ze al snel door de moordclub gekaapt om heel andere dingen te bespreken.

Donna

Met de moord op één van de eigenaren van de knarrenhof  begint  voor de moordclub een spannend onderzoek. Agent Donna wordt hun liaison bij de politie, Elizabeth weet het zelfs zo te spelen dat Donna aan de recherche wordt toegevoegd. Zo is informatie uit de eerste hand gegarandeerd. Niet lang na de eerste moord wordt ook de tweede eigenaar, die grootse plannen voor uitbreiding van Coopers Chase had, tijdens een schermutseling voor de ogen van bijna alle bewoners omgebracht. Een dodelijk injectie fentanyl. Wie kan aan dit verdovingsmiddel komen? Wie zit achter beide moorden? Heeft het criminele  verleden van de slachtoffers ermee te maken? De moordclub gaat onvervaard aan de slag, eindelijk een echte zaak waar ze aan kunnen werken, eindelijk laten zien wat in hun mars hebben!

Onderkoeld

Richard Osman, televisieproducent en presentator van het programma Pointless bij de BBC,  debuteert met ‘De moordclub’ als auteur. Een goed debuut, het is een prima detectiveverhaal, maar vooral is het heel erg Brits en humoristisch. Als presentator houdt hij van een ingehouden grap, zo komt het boek ook over. Bij het lezen moet je dan ook geregeld grinniken om de onderkoelde humor.

 • Marco Balzano Als ik terugkom

  roman

  Een Roemeense moeder vertrekt naar Milaan om daar als ouderenverzorgster een goede toekomst voor haar kinderen te creëren, maar haar afwezigheid heeft onvoorziene gevolgen voor het gezin.

  Fictie, Familieroman, Sociale roman

  Nederlands, 269 pagina's, Uitgeverij De Arbeiderspers, Amsterdam, 2022

  Gedrukt boek

Terug naar archief Boek van de Week