Altijd Nooit meer

Gepubliceerd op: 30 november 2022 12:03

Loes den Hollander komt zaterdag 3 december in de Bibliotheek Raalte. Ze gaat daar vertellen over haar schrijverschap en neemt ook het thema van Nederland Leest ‘Oud worden, jong blijven’ onder de loep. Loes den Hollander is bekend van haar spannende thrillers waarvan de meest recente ‘De heks in mij’ nog maar net is verschenen. Haar uitgever noemt haar niet voor niets ‘thrillerkoningin’. Maar ze heeft ook een zeer ontroerend boek geschreven over de zes maanden nadat haar partner op 20 juni 2021 was overleden: ‘Altijd Nooit meer’.

Vergetelheid

“Dit verhaal is een afscheid van een bijzondere man en een ode aan onze liefde. Met dit verhaal wil ik hem behoeden voor de vergetelheid. Want hij was er, hij was van betekenis en mag niet vergeten worden”. Zo eindigt de proloog van het boek. Vier jaar lang heeft Loes haar lief bijgestaan na zijn hersenaneurysma in 2017. Hoe hij als een bijna kasplantje het ziekenhuis verliet met de diagnose dat er weinig vooruitgang zou zijn. Hoe ze samen vochten deze diagnose van tafel te krijgen. Want hij ging wel de strijd aan, keek telkens wat hij nog kon, in plaats van te treuren over zijn verlies aan capaciteit. En kwam ver. Hoe ze getroffen werden door de uitval van Loes. En ook daarna weer moed hadden om door te gaan.

Afblijven

Het gemis is groot en onberekenbaar. Er zijn dagen dat het draaglijk is, vaker wordt ze echter overweldigd door enorm verdriet. Meestal is het op onverwachte momenten dat het haar aanvliegt. Maar ook “Kom niet aan mijn verdriet, het is van mij, ik koester het zorgvuldig”. Ze is er duidelijk in, als ze er klaar voor is wil ze het delen met anderen. Maar tot dan: afblijven. Na verloop van weken begint ze stappen te maken. Ze begint voorzichtig veranderingen aan te brengen in huis. Zijn muziekkamer wordt eetkamer. De kledingkast komt voorzichtig aan bod. Maar ver weg is hij nooit, haar lief!

Geschenk

‘Altijd Nooit meer’ is een ontroerend boek. Nuchter geschreven maar met een geweldige zeggingskracht. Troostend en met veel herkenning voor wie het ook overkomt. Lees het en geef het cadeau aan iemand van wie je denkt dat hij of zij het nodig heeft. Een beter geschenk in tijden van rouw is niet denkbaar.
 

 • Loes den Hollander Altijd nooit meer

  over afscheid en liefde

  Persoonlijk verslag van de schrijfster over de eerste zes maanden nadat haar man overleed.

  Non-Fictie

  Nederlands, 207 pagina's, De Crime Compagnie, Laren, (NH), 2021

  Gedrukt boek

Terug naar archief Boek van de Week