De regels van drie

Gepubliceerd op: 2 december 2022 13:09

Stel je voor, je bent een jongen (Twan), je hebt een tweelingzus (Linde), een moeder (en een vader die je één weekend in de veertien dagen ziet) en een oma. Jullie zijn met zijn allen (behalve je vader) op reis naar IJsland naar de grootvader van je moeder (jouw overgrootvader, Opi). Die woont daar in een minuscuul klein huisje aan een fjord. Het is november, jullie mochten zomaar vrij van school, vanwege ernstige familieomstandigheden.

Afgrond

In november is het koud op IJsland (het is er altijd koud, het heet niet voor niets IJsland) het sneeuwt en het vriest. De reis van het vliegveld in Reykjavik naar het dorp van Opi was doodeng. Met een klein vliegtuigje en met een busje langs een afgrond. Je was al bang voor barre tijden, daarom heb je het grote survivalhandboek meegenomen. Met de regels van drie. Drie seconden, drie minuten, drie uur, drie dagen.

Tehuis

Opi’s huis is klein, zo klein dat er niet eens een douche is. Zo klein dat je bij Opi op de kamer moet slapen. Dat je dat doodeng vindt (hij zal maar …. terwijl je daar ligt) maar het moet. Want het gaat niet goed met Opi (vinden oma en je moeder). Hij moet mee naar Nederland. Daar kan hij in een tehuis voor oude mensen (vinden zij). Opi denkt er heel anders over. Hij wil op IJsland blijven. In zijn eigen dorp. Niemand vertelt hem wat hij moet doen (of laten).

Verklappen

Zo komt het dat Opi een ontsnappingsplan bedenkt (en Twan moet hem helpen). Hij weet niets beters te bedenken dan Opi uit het grote survivalboek voor te lezen (die stukjes die over kou gaan, dat je je voeten bij bevriezing onder de oksels moet steken. Hoe doe je dat???). Opi luistert geduldig maar heeft wel veel commentaar. En dan ontdekt Linde het plan. Zal Opi zijn plan door kunnen zetten? Of gaat Linde alles verklappen? Hoe kan Opi de regels van drie toepassen? Of slaat hij alle raad in de wind?

Eigenwijs

Afgelopen maand hebben de kinderen in groep 7 en 8 ‘De regels van drie’ gelezen. Mocht u er één tegenkomen (een schoolkind), vraag er eens naar. Of lees het boek zelf. Geniet van een eigenwijze grootvader, heerlijke kinderen en toch ook van de bemoeizuchtige volwassenen.
 

  • Marjolijn Hof De regels van drie

    Twan (ik-figuur) gaat met zijn moeder, oma en zus naar IJsland. Daar gaan ze opi Kas ophalen, omdat hij niet meer voor zichzelf kan zorgen. Maar opi Kas heeft zijn eigen plan. Vanaf ca. 10 jaar.

    Kinderboek, Fictie

    Nederlands, 120 pagina's, Em. Querido's Uitgeverij, Amsterdam, 2018

    Gedrukt boek

Terug naar archief Boek van de Week