De wonderverteller

Gepubliceerd op: 6 november 2024 09:00

Het lijkt een warme dag te worden in Berlijn. Hoewel het nog vroeg is zijn er bij de kinderopvang al veel kinderen die gezellig buiten spelen. Eén leidster heeft een oudergesprek, de ander gaat een poepluier verschonen. Als ze weer buiten komt, telt ze één kind te weinig. De kleine Emily, twee jaar oud, is verdwenen. Navraag bij de andere kinderen leert dat Emily door haar papa opgehaald is. Maar er staat voor haar helemaal geen vader op papier, die is buiten beeld. De politie wordt ingeseind, die probeert zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven, te achterhalen wat er met het kind gebeurd is.

Muisje

Het duurt niet lang voor Marco Polo haar opmerkt. Want ook bij hem kan ze haar mond niet houden, er liggen altijd vragen op het puntje van haar tong. Topina noemt hij haar, muisje. Ze proeft die naam, het past bij haar, onzichtbaar als een muisje gaat ze door de gangen van de gevangenis. Dankzij haar komt Marco Polo in contact met Rustichello da Pisa, een medegevangene die de hele dag schrijft. Een cel vol met perkamenten vellen heeft, een pot met ganzenveren en zijn eigen inkt maakt. Alleen met die materialen is hij rustig, kan hij zijn verhalen opschrijven. Het lukt Topina de sleutels van beider cellen na te laten maken en ’s avonds als het rustig is, brengt ze Rustichello naar Messer Marco toe. Zelf zit ze dan in een hoekje met open mond te luisteren naar de reizen die Marco Polo heeft gemaakt. Over water en door woestijnen helemaal naar Cambalu en Shangdu in wat nu China is. Op zoek naar de heerser van het grootste rijk in het verre oosten, de kleinzoon van Djenghis Khan.

Fantastisch taalgebruik

Lida Dijkstra heeft een prachtige manier gevonden om de avonturen van Marco Polo weer te geven. Spannend, met uitleg in aparte kolommen. Haar taalgebruik is fantastisch. Wie een woord als beviezevoetstapt kan verzinnen, wie een oorlog kan omschrijven zoals zij dat doet, heeft mijn hart gestolen. De mooie illustraties van Djenné Fila, de verklarende woordenlijst en de kaart van de reis maken dit een (jeugd)roman voor iedereen die van geschiedenis, van avonturen en van spannende verhalen houdt.  En ook heel geschikt voor de literatuurlijst op een middelbare school. 

  • Lida Dijkstra De wonderverteller

    Genua, 1298. Topina is schoonmaakster in de gevangenis. Ze is haar geboortestad nog nooit uit geweest. Elke dag hoort ze de wonderlijke reisverhalen van gevangene Marco Polo, die vertelt over eindeloze steppen, fabelachtige dieren en weelderige paleizen. Met kleurenillustraties. Vanaf ca. 13 jaar.

    Gedrukt boek

Terug naar archief Boek van de Week