Europese natuurbelevenissen

Gepubliceerd op: 1 mei 2024 00:00

Voor wie graag in het buitenland naar natuurgebieden gaat is dit een geweldig mooi boek. Deze natuurreizigers zijn bij fotograaf Chiel Jacobusse en auteur Cor Visser in goede handen. Na een degelijk voorwoord van medereiziger Ron Brouwer over de bewustwording van de waarde van de natuur en de veranderende kijk daarop, begint de reis op de Noordpool. Spitsbergen is de plaats waar ze aan land gaan. Cor per schip, de andere twee met het vliegtuig. Een bijzondere reisbestemming met een zeer ongewone flora, met temperaturen tussen de min veertien en plus zes als hoogste in de zomer. De prachtige foto’s zijn het bekijken meer dan waard.

Jan van Gent

Na de Noordpool blijven nog wat in Noordse sferen, Schotland en de Farnes eilanden, Noorwegen en Helgoland worden bezocht. Jacobusse gaat bij de vogels voor spectaculaire foto’s. Op Helgoland is het een Jan van Gent in vlucht die de lezer priemend aankijkt, in Schotland een papegaaiduiker met wel tien visjes in de bek, in Noorwegen een zeearend die in volle vaart op het wateroppervlak afgaat. 

Verdronken Land van Saeftinghe

In Nederland zijn het Groene Hart en de zoute delta, misschien niet zo voor de hand liggend, niet zo spectaculair misschien maar ook op hun eigen wijze mooi. De grutto, de kievit, de roerdomp, futen en de purperreiger, zijn hier de smaakmakers. Een hoogwatervluchtplaats stikvol vogels levert een wel heel bijzonder plaatje op. Net als een birds view van het Verdronken Land van Saeftinghe, het grootste schorrengebied van de Delta. 

Reizigers en thuisblijvers

Zo trekken de mannen verder door Europa. De Ardennen met bloemen en vlinders, de Estuaria langs de Opaalkust in Frankrijk, de Zwitserse Alpen, de Spaanse wildernis van Extremadura, Het Hongaarse platteland, Mallorca, de Parel van de Balearen, om te eindigen op Lesbos in Griekenland. Elk gebied heeft zijn eigen charme, zijn eigen karakter en eigenaardigheden. Een uitgebreide tekst en een handige index waarin elke afgebeelde vogel, zoogdier, plant of boom vermeld staat vervolmaken dit natuurboek dat niet alleen een goede voorbereiding voor de reiziger is maar waarmee ook de thuisblijver menig uurtje kan zoekbrengen.

Terug naar archief Boek van de Week

  • Chiel Jacobusse Europese natuurbelevenissen

    Verhalen over de natuur in Europa. Met een pleidooi voor het ontdekken van de natuur in het eigen werelddeel in plaats van af te reizen naar verre bestemmingen. Met kleurenfoto's.

    Gedrukt boek