The Green Life

Gepubliceerd op: 31 augustus 2022 08:00

Overal hoor en lees je over duurzaamheid. Maar wat kun je er zelf aan doen om duurzamer door het leven te gaan. Hoe pas je het toe in je eigen huis? Dat is de vraag die Marion Hellweg aan de lezer voorlegt. Wat kun je doen om je huis en huishouden duurzamer te maken?

Wel, hoe jouw visie op wonen er ook uitziet, of je huis je persoonlijkheid moet weerspiegelen of dat je liever functioneel woont, iedereen kan iets aan duurzaamheid doen.

Sfeervol

Dat hoeft volgens Hellweg niet drastisch te zijn. Belangrijk is dat je bij aankoop van spullen nadenkt of iets echt nodig is en of het duurzaam is. Bij de productie van het boek geven de samenstellers het goede voorbeeld: er is gebruik gemaakt van FSC-gecertificeerd papier en zijn geen lakken, folies of lamineerlagen gebruikt. Is het boek daardoor saai en suf geworden? Allerminst, de foto’s glimmen weliswaar niet maar zijn heel mooi, rustig en sfeervol. De teksten zijn ter zake en kort, er zijn veel tips en nergens wordt met een vermanend vingertje gezwaaid.

Eigen stijl

Als voorbeeld worden de huizen van zes gezinnen besproken. Elk met een eigen invalshoek: een plattelandshuis, een huis vol zelfgemaakte en hergebruikte spullen, een huis dicht bij de natuur, een na een brand herbouwd huis, een oriëntaalse mix en een vintage huis. Elk een eigen stijl, maar ook allemaal ingericht in het kader van duurzaamheid. Daarna komen de verschillende kamers in een huis aan de beurt en wordt er afgesloten met een overzicht aan gebruikte materialen.

Binnenklimaat

Hellweg heeft een heerlijk boek samengesteld, met veel mooie en duurzame materialen. Veel lichte houtsoorten, rustige en zachte kleuren, mooie decoraties. Maar ook: kijk bij alles hoe duurzaam het is. Volg niet elke woontrend, vogel uit wat echt bij jou en je gezin past, probeer plastic en kunststoffen te mijden, kijk hoe recyclebaar alles is. Ook upcycling, slow living en zero waste zijn belangrijk volgens Hellweg.

Een gezond binnenklimaat met planten vervolmaakt de inrichting. Het boek eindigt met een materialengids en een overzicht van leveranciers van duurzame producten. Ook al ben je niet echt op zoek naar duurzaamheid voor je huis, laat je dan niet afschrikken door de titel, het is sowieso de moeite waard het boek eens door te kijken.
 

 • Frederike Treu, Marion Hellweg The green life

  het woonboek voor een bewuster leven

  Gids voor een duurzaam, natuurlijk en gezond leven op het gebied van wonen en inrichting.

  Non-Fictie

  Nederlands, 200 pagina's, Terra, Amsterdam, 2022

  Gedrukt boek

Terug naar archief Boek van de Week