Wie waarlijk leeft

Gepubliceerd op: 23 november 2022 10:25

Ronald Giphart komt 26 november in de Bibliotheek Ommen vertellen over zijn boeken en zijn schrijverschap. Wie hem alvast iets beter wil leren kennen kan één van zijn vele boeken lezen. Of een artikel dat over hem is verschenen. Dat zegt natuurlijk al het nodige over een schrijver. Maar wie echt iets meer over hem te weten wil komen kan ook het kleine maar fijne ‘Wie waarlijk leeft, portret van mijn moeder’ lezen. Twee jaar geleden uitgekomen bij de vijfentwintigste sterfdag van zijn moeder Wijnie Jabaaij.

Tweede Kamer

Wijnie Jabaaij, in 1939 geboren in een middenstandsgezin in Dordrecht, groeit in redelijke welvaart op. Ze doet de kweekschool en staat met veel plezier voor de klas. In de jaren vijftig leert ze Rob Giphart kennen. Hij komt uit een rood nest, toch worden ze al snel een stel. Er wordt getrouwd en na een paar jaar wordt, na de geboorte van een dood kindje, Ronald geboren. Kort daarop volgt Karin. In een bloemkoolwijk in Dordrecht wordt Wijnie steeds ongelukkiger. Er is niets voorhanden, geen peuterspeelzaal of crèche. Er wordt geprotesteerd en Wijnie pakt het grondig aan. Ze gaat in de politiek. Eerst in de gemeenteraad, later in de Tweede Kamer.

MS

Wijnie trekt zich het lot van veel achtergestelden in de gemeenschap aan, komt veel in het Caraïbisch gebied, blijft fel in haar uitingen. Eind jaren tachtig gaat haar gezondheid achteruit, er wordt gedacht aan een hersentumor. Maar het is een agressieve vorm van MS, zes jaar heeft ze nog voor ze in 1995 overlijdt. Ook in die jaren blijft ze zich inzetten, voor het feminisme, voor MS-patiënten, voor euthanasie.

Portret

Ronald Giphart is bijna dertig als zijn moeder overlijdt. De laatste jaren van haar ziekzijn heeft hij haar samen met zijn zus Karin bijgestaan. Wijnie, dan al jaren gescheiden van hun vader Rob, weet zich omringd door veel helpende handen. Buren, vrienden, kennissen, haar huis stond altijd open voor iedereen. Maar het liefst heeft ze toch haar kinderen bij zich. Dit boek is niet alleen een prachtig portret van zijn moeder, het vertelt ook net zoveel over Giphart zelf.

De middag met Ronald Giphart begint om 14.30 uur, de toegang is gratis maar reserveren is verplicht in verband met de capaciteit. Klik hier om u aan te melden.
 

 • Ronald Giphart Wie waarlijk leeft

  portret van mijn moeder

  Levensverhaal van Wijnie Jabaaij (1939-1995), geschreven ter gelegenheid van haar 25ste sterfdag door haar zoon, de Nederlandse auteur Ronald Giphart (1965).

  Non-fictie

  Nederlands | 103 pagina's | De Bezige Bij, Amsterdam | 2020

  Gedrukt boek

Terug naar archief Boek van de Week