Hulp in de Bibliotheek

Heb je een vraag over de Bibliotheek? Vind hier je antwoord.


Naar de Bibliotheek

Wat zijn de openingstijden van de bibliotheek?

Op de pagina Openingstijden vind je de openingstijden van alle vestigingen van de Bibliotheek Salland.

In de zelfservice-uren is de bibliotheek open, maar er zijn geen medewerkers aanwezig. Je kunt gebruikmaken van de uitleenautomaat om boeken en andere materialen te lenen.

Op werkdagen vanaf 13.30 uur en op zaterdag tot 14.00 uur zijn er medewerkers aanwezig. Heb je een vraag, heb je hulp nodig bij het lenen, of wil je advies over het aanbod van de Bibliotheek, kom dan langs tijdens deze uren. 

Kan ik in de Bibliotheek terecht zonder lidmaatschap?

Iedereen is welkom in onze vestigingen. Je kunt gratis gebruik maken van onze computers en WiFi. Daarnaast is het mogelijk om kranten en tijdschriften te lezen in al onze vestigingen.

Is de Bibliotheek toegankelijk voor rolstoelen?

In al onze vestigingen is rekening gehouden met de toegankelijkheid voor rolstoelen. 

Wat doe ik bij nood of gevaar?

Bedrijfshulpverlener 

Op werkdagen na 13.30 uur en in het weekend tussen 10.00 en 14.00 uur is er altijd een bedrijfshulpverlener (BHV’er) aanwezig. Deze medewerker van de bibliotheek kan eerste hulp bieden bij een noodgeval en helpen om mensen in veiligheid te brengen. 

Tijdens de zelfservice-uren is er geen bedrijfshulpverlener aanwezig en zijn bezoekers in geval van nood zelf verantwoordelijk voor het waarschuwen van de benodigde hulpdiensten. Bel bij noodgevallen 1-1-2.
Geen spoed? Bel dan het meldingsnummer van de politie op 0900 8844.

In het pand hangen op diverse plekken calamiteitenwijzers. 

Als een andere bezoeker geweld of agressie gebruikt, verlaat dan onmiddellijk de bibliotheek en waarschuw indien nodig de politie. Breng de Bibliotheek Salland op de hoogte door een e-mail te sturen naar info@bibliotheeksalland.nl of neem telefonisch contact op via 085 760 61 80.

Wat moet ik verder weten?

Als je een van onze bibliotheken bezoekt, dan houd je je aan de huisregels. De huisregels zijn bedoeld om het bezoek aan de bibliotheek voor iedereen plezierig en veilig te houden. Lees hier de huisregels.


WiFi en internet

Kan ik gratis internetten in de Bibliotheek?

Internet

Op de werkplekken staan laptops en pc's. Die hebben een vaste verbinding met internet.

Om een computer te gebruiken, moet je je aanmelden met je lidmaatschapgegevens.

Ben je geen lid en wil je alleen een computer gebruiken? Dan kan je een gratis basislidmaatschap nemen.  

Wifi

In al onze vestigingen kun je gratis gebruik maken van ons WiFi-netwerk.

  • Het netwerk Bibliotheek Gasten is gratis en vrij te gebruiken. Let op: het is beperkt beveiligd. 
  • Om gebruik te maken van het netwerk Bibliotheek Mobiel kun je op aanvraag een wachtwoord krijgen bij een van de medewerkers. Let op: hiervoor moet je lid zijn (of een gratis basislidmaatschap hebben). Medewerkers zijn er alleen tijdens de service-uren.

Deelnemen aan activiteiten

Wat is er te doen in de Bibliotheek?

In de Bibliotheek kan je meedoen aan allerlei activiteiten. Er zijn onder andere cursussen, culturele evenementen, lezingen, workshops en voorleesuurtjes. Ook kun je bij ons terecht als je hulp nodig hebt met de Nederlandse taal of bij het werken met digitale diensten van de overheid. 

Klik in het hoofdmenu op deze site op ‘Agenda’ voor een actueel overzicht.

Moet ik lid zijn om deel te kunnen nemen?

Voor het deelnemen aan activiteiten hoef je geen lid te zijn.

Hoe kan ik mij aanmelden voor een lees- of boekenclub?

tekst

Hoe reserveer ik kaarten?

Voor sommige activiteiten in de Bibliotheek Salland is het nodig om te reserveren. Een deel van deze activiteiten is gratis, sommige andere zijn betaald. 

In de Agenda (zie het hoofdmenu van deze website) staan alle activiteiten vermeld. Als reserveren en eventueel betalen voor een activiteit nodig is, dan kan dat via een knop bij de activiteit in de Agenda. Je kunt betalen voor activiteiten met iDeal. Soms is het ook mogelijk om te reserveren en contant te betalen wanneer je de activiteit bezoekt.

Kan ik mijn reservering annuleren?

Het is mogelijk om een geplaatste reservering te annuleren. Bel ons op 085 760 61 80 of stuur ons een e-mail via info@bibliotheeksalland.nl


Een computer gebruiken

Wat kan ik doen op de computer in de Bibliotheek?

 

Tijdens openingstijden kunnen de computers gebruikt worden voor:

  • Internet en e-mail
  • Werken met Word
  • Online databanken en veel meer!

In de Bibliotheek heb je exclusief toegang tot digitale kwaliteitsbestanden die geraadpleegd kunnen worden. Via deze bestanden kun je zoeken naar actuele informatie in binnenlandse en buitenlandse kranten en tijdschriften, literaire bestanden met recensies en uittreksels, consumenteninformatie en online luisteren naar muziek.

Hoe kan ik een computer gebruiken?

Onze computers zijn gratis te gebruiken. Wel vragen we je om jezelf bij ons te registreren. Zo zorgen we ervoor dat de digitale omgeving in de bibliotheek een nette en veilige plek is voor iedereen.

Ben je lid? Mooi! Je kunt inloggen met de gegevens en wachtwoord van je lidmaatschap: gebruikersnaam of pasnummer + wachtwoord.

Ben je geen lid? Dan helpt een medewerker je om een gratis basislidmaatschap voor je in te stellen. Hiermee kun je inloggen op de computers in de bibliotheek. Je kunt het gratis basislidmaatschap ook online afsluiten.        

Ik ben niet lid van de bibliotheek. Kan ik toch een computer gebruiken?

Wil je geen materialen lenen, maar alleen gebruikmaken van de computer in de Bibliotheek, dan kan dat. Het gebruik van de computers is gratis en voor iedereen beschikbaar. Wel vragen we je om jezelf bij ons te registreren. Zo zorgen we ervoor dat de digitale omgeving in de bibliotheek een nette en veilige plek is voor iedereen.

Ben je lid? Mooi! Je kunt inloggen met de gegevens en wachtwoord van je lidmaatschap: gebruikersnaam of pasnummer + wachtwoord.

Ben je geen lid? Dan helpt een medewerker je om een gratis basislidmaatschap voor je in te stellen. Hiermee kun je inloggen op de computers in de bibliotheek. Je kunt het gratis basislidmaatschap ook online afsluiten. 

Wat kost het printen en kopiëren?

Het tarief voor printen en kopiëren is:

  • € 0,20 voor een pagina A4 zwart-wit
  • € 0,40 voor een pagina A4 in kleur


Geen antwoord op je vraag gevonden?

Neem contact met ons op