Boek van de Week
Wekelijks een nieuw boek uit de collectie van de Bibliotheek Salland
Gelezen en gerecenseerd door Barbra Arrindell > het hele archief? ga naar boekvandeweek.blogspot.com
Resultaat 81 - 90 (van 109)
Stemmen aan het front
28 juli 2021
Ruby Wagner groeit op in Philadelphia. Haar ouders hebben het ondanks hun eenvoudige afkomst goed gedaan en behoren nu tot de upper class. Vooral haar moeder heeft er veel werk van gemaakt, ze wonen riant, hebben een dienstmeisje en Ruby wordt niet geacht een baan te zoeken. Het is 1917 en jonge vrouwen uit haar omgeving bezoeken alleen de theekransjes en de feesten die door de moeders worden georganiseerd. En oh ja, ze is verloofd. Met Nathaniel, van zeer gegoede afkomst en vreselijk saai.
Twee katten en wat honden
21 juli 2021
Simon Carmiggelt, die is al zo lang dood, zult u zeggen. Al zijn Kronkels, voor degenen die daar te jong voor zijn, dat zijn de columns die hij voor het Parool schreef, zijn toch al wel bekend. Klopt allemaal. ‘Twee katten en wat honden’ is zelfs een herdruk uit 2016 die toen blijkbaar aan de aandacht van ‘Boek van de Week’ is ontsnapt. Jammer, want het zijn kostelijke verhaaltjes over zijn huisdieren, de katten, en de honden die hij her en der tegenkomt.
Het mysterie van kamer 622
14 juli 2021
Auteur Joël loopt na het overlijden van zijn uitgever Bernard met zijn ziel onder de arm. De enige manier om goed afscheid van Bernard te nemen is door een nieuw boek te schrijven en dat aan hem op te dragen. Hij gaat er eens goed voor zitten maar er is een grote belemmering. Naast hem is een jonge vrouw komen wonen en zij neemt al zijn gedachten in beslag. Twee maanden lang verkeren ze met elkaar, dan is het afgelopen en stort Joël zich eindelijk op zijn boek.
U bent dood, sorry!
30 juni 2021
‘U bent dood, sorry!’. Dit krijgt Fred Marree te horen van de gemeente Rotterdam. Maar de medewerkster van de afdeling Dienstverlening van de gemeente heeft hem toch echt in levenden lijve aan de telefoon. Er is een jammerlijke fout gemaakt. Freds aangetrouwde nicht Franka is overleden. De uitvaartondernemer heeft echter per ongeluk de naam van de contactpersoon van de familie, Fred Marree, doorgegeven.
Op het geniale af
23 juni 2021
Francis Dean woont met zijn moeder in een trailerpark in New Jersey. Ze zijn daar terechtgekomen nadat zijn stiefvader Ryan de relatie met zijn moeder verbrak. Dat is nu al een paar jaar zo. De aanleiding voor de breuk zijn de depressies waar Francis’ moeder aan lijdt. Ook nu is ze opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar treft Francis, die dagelijks op bezoek gaat, de knappe maar breekbare Anne May. Elke keer als hij bij zijn moeder is, bezoekt hij ook haar.
Shuggie Bain
9 juni 2021
Shuggie Bain is zes als hij samen met zijn moeder Agnes door zijn vader Shug het huis uit wordt gezet. Daar is al heel wat aan vooraf gegaan. Zijn moeder is meer en meer gaan drinken. Vader Shug heeft daar genoeg van en heeft een huis in Pithead, het allerarmste en verst afgelegen deel van Glasgow geritseld. Agnes kan het niet geloven dat Shug haar aan de kant gezet heeft. Nog wel voor een dikzak met zeven kinderen.
Alleen de vogels vliegen
2 juni 2021
Johannes en Elisabeth zijn jongvolwassenen als ze elkaar in de nasleep van WOII in Rostock ontmoeten. Johannes is voor de Russische troepen uit gevlucht uit Silezië, Elisabeth heeft met haar moeder en zusje de bombardementen in de kelder van hun huis overleefd. Ze zien elkaar voor het eerst als hij een nieuwe slaapplaats zoekt en zij hem daarvoor inschrijft. Ze blijven in elkaars gedachten en de volgende ontmoeting in het ziekenhuis, waar zij de opleiding voor verpleegkundige volgt, geeft hun zekerheid:...
Muk en Het Waanzinnige kinderkookboek
26 mei 2021
Deze week twee boeken van Mark Haayema, een prentenboek en een kookboek. Mark is zo actief als een bezige bij. Hij schrijft, hij regisseert, hij is poppenspeler, hij werkt mee aan allerlei tv-programma’s (o.a. De Boterhamshow) en is organisator van Wortelpop, het kinderfestival bij de Beerze Bulten in Ommen. Kortom hij is een druk baasje dat zich door niets en niemand uit het veld laat slaan.
De bibliotheek van Parijs
19 mei 2021
Het is februari 1939 als Odile na een opleiding tot bibliothecaris solliciteert bij de American Library in Parijs. Ze heeft de nodige tegenstand van haar ouders moeten overwinnen maar het gaat haar lukken, ze krijgt de aanstelling. De bibliotheek is een plek waar zich dagelijks een groot aantal paradijsvogels verzamelt. Professoren, oud-diplomaten, huisvrouwen, maar ook Engelstalige kinderen met hun ouders zijn kind aan huis.
Getekend: sporen van kindermishandeling
12 mei 2021
In elke schoolklas in Nederland zit gemiddeld één kind dat misbruikt of mishandeld wordt. Dat gegeven is schrikbarend. Hoe kun je erachter komen of een kind in die situatie zit? Veel kinderen die het overkomt, houden de mond stijfdicht. Door goed te kijken is het antwoord van Gijs Wanders in het voorwoord van dit indrukwekkende boek. En als je dan niets ziet, nog beter kijken, luisteren en vertrouwen winnen. De slachtoffers verdienen aandacht.